”Do no harm” kommer stadig først

SDG’erne udkonkurrerer ikke hensynet til menneskerettigheder. Det arbejde skal stadig gøres og det starter med kritisk dialog og gode eksempler.

20.09.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Det handler ikke om at være flink. Det handler om business og rettigheder.”

Så kort kunne Dante Pesce sige det. Han er en del af FN’s Working Group on Business and Human Rights, en rejsende fem-mandshær som skal promovere udbredelsen af FN’s vejledende retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (UNGPs).

Budskabet kom i forbindelse med DI – Dansk Industri og Udenrigsministeriets fælles konference om ”Human rights, sustainable development and the role of business”, fredag d. 16. september 2016.

Ikke kun positivt
En lille frygt i forhold til SDG’erne var at spore ved konferencen. Nemlig at den stort anlagte muligheds-dagsorden som bliver rullet ud over for virksomhederne kan ende med at gøre indsatsen overfladisk. At det kommer til at handle så meget om hvor meget den private sektor har ud af at bidrage, at den grundlæggende indsats for at inddæmme måder de eventuelt påvirker menneskerettigheder negativt forsvinder.

Men ved konferencen blev det flere gange pointeret, at når virksomhederne kaster sig over SDG’erne, så skal menneskerettighederne selvfølgelig stadig tænkes ind som del af vejen frem mod at indfri målene.

”Det er ikke en helt ny agenda med Verdensmålene, men en ny måde at vise de udfordringer og muligheder, som verden står over for, og ikke mindst vise at der er bred enighed herom. Men vi må ikke glemme, hvordan vi leverer på målene. Målet helliger ikke midlet på den måde,” siger Christine Jøker Lohmann fra DI – Dansk Industri.

Smid ikke det gamle ud
Samtlige talere på programmet fremhævede at det sidste virksomhederne har brug for er flere nye aftaler og deklarationer og traktater. Også når det gælder bæredygtighed og menneskerettigheder.

”Nogle gange lyder det som om, at når der kommer et nyt dokument fra FN, og så glemmer vi alt foregående. Det er lige præcis det, der forvirrer rigtig mange virksomheder – især SMV’er - og gør, at de føler, de aldrig når i mål, inden der kommer noget nyt,” forklarer Christine Jøker Lohmann.

”Jeg mener, at netop danske virksomheder har en styrkeposition i både at kunne levere på Verdensmålene og samtidig tænke menneskerettighederne ind i processen for hvordan der leveres,” fortsætter hun.

Dialog er en sjælden styrke
En af de styrkepositioner blev fremhævet af både Dante Pesce og Mads Øvlisen, som fortalte om Mæglings- og Klageinstitutionens hidtidige arbejde, nemlig evnen til kritisk dialog. Det, at man som parter med forskellige interesser i et område kan sætte sig om et bord og føre en samtale for at forstå de andres synspunkt og arbejde hen imod et fælles fodslag på områder, hvor man kan det, er langt fra normen i resten af verden. Men det er en medvirkende årsag til stabile forhold omkring virksomhedsdrift i Danmark.  

Gode råd og gode eksempler
Der er brug for flere gode eksempler på, hvordan virksomhederne kan arbejde med menneskerettigheder. Ved konferencen stillede Arla Foods og Mærsk op.  Deres gode råd var bl.a.:

  • Vær ikke bange for at forpligte jer og være åbne omkring jeres arbejde og nye indsigt. Det sværeste er at tage det først skridt.
  • Husk at indbygge en vis fleksibilitet i jeres strategi, virkeligheden ændrer sig hele tiden, så man kan aldrig opnå fuldt overblik.  
  • Sørg for at oversætte rettighederne til emner og ord som jeres virksomhed arbejder med allerede. Gå fra abstrakt til konkret.
  • Inddrag de kollegaer, som arbejder med emnerne i virkeligheden. Handler det om arbejdsmiljø på skibsværfter, så inddrag dem som i forvejen har relationen til værfterne.

Mere konkret er det svært at blive, fra en konference under Chatham House Rules (udvidet fortrolighed). I november måned udkommer CSR Quarterly med fokus på involvering og menneskerettigheder, hvor vi vil komme tættere på danske virksomheders arbejde med menneskerettigheder.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online