21 millioner arbejder som slaver

Moderne slaveri er stadig udbredt over store dele af verden, viser en ny global undersøgelse fra Deloitte i USA. Og i Danmark kan vi let komme at bidrage til slaveriet, uden at vide det.

17.11.2015

CSR.dk

Selv om de slavelignende forhold primært eksisterer i den fattige del af verden, kan vi i Danmark let komme at bidrage til slaveriet, uden at vide det, vurderer Helena Barton, partner i Deloitte. .

Børnesoldater, menneskehandel, prostituerede og indespærrede fabriksarbejdere. Moderne slaveri lever stadig i bedste velgående i store dele af verden, og antallet af slaver vokser. Det viser en ny global undersøgelse fra Deloitte i USA.

Læs også: Nyt værktøj kan styre risiko for tvangsarbejde

”Moderne slaveri er på mange måder stadig et overset fænomen. Vi har efterhånden fået opmærksomhed på børnearbejde, kvindehandel og tvungen prostitution. Men faktisk viser nye undersøgelser, at titusinder af mennesker lever indespærret på fabrikker. Her arbejder de op til 20 timer i døgnet uden mulighed for at slippe væk”, siger partner i Deloitte Helena Barton, der rådgiver virksomheder om ansvarlighed og etik.

Ifølge Deloitte viser de seneste estimater, at op mod 21 millioner mennesker lever og arbejder under slavelignende forhold. Og hvert år tjener de samlet over 150 milliarder dollars til deres bagmænd.”

Top 10 lande, hvor moderne slaveri er udbredt

1. Mauretanien

2. Usbekistan

3. Haiti

4. Qatar

5. Indien

6. Pakistan

7. Den Demokratiske Republik Congo

8. Sudan

9. Syrien

10. Den Centralafrikanske Republik

Kilde: Global Slavery Index

Menneskehandel er den hurtigst voksende illegale industri i verden. Selvsagt er problemet størst i de lande, der har den svageste politiske og retslige infrastruktur. Det er også grunden til, at det er så ekstremt svært at komme til livs”, siger Helena Barton.

Danskerne kan bidrage til slaveriet
Selv om de slavelignende forhold primært eksisterer i den fattige del af verden, kan vi i Danmark let komme at bidrage til slaveriet, uden at vide det, vurderer Helena Barton:

”Globale virksomheder har ofte et finmasket net af underleverandører spredt ud over hele verden. På trods af formelle kontrakter og opfølgende kontrolbesøg kan uetiske arbejdsforhold være svære at opdage. Dermed kan varer produceret af slaver eller børnearbejdere meget let ende i danskernes indkøbskurve. Det ville faktisk være utopisk at tro, at de ikke gør det”, siger hun.

Læs også: Tvangsarbejde i leverandørkæden kan bekæmpes i skyen

Rapporten ”The Freedom Ecosystem” er lavet af Deloitte i samarbejde med organisationen Free The Slaves. Den er baseret på en lang række interviews samt tilgængelig statistik om moderne slaveri fra alle dele af verden.

-SSM

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Ny forskning afdækker arbejdsulykker på certificerede arbejdspladser

18.02.2025CABI

Sponseret

Arbejder du i en mindre eller mellemstor virksomhed? Så er ESG også aktuelt for jer

13.02.2025Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa Foodservice har for første gang doneret 50.000 måltider til hjemløse på et år

03.02.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Ny kønsbalancelov og ophævelse af ÅRL § 99 b: Hvad betyder det for kønsfordelingen i din virksomhed?

03.02.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Medarbejderinvolvering og ansvar er afgørende for bæredygtige landvindinger i Toms Gruppen

03.02.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

The Global Anti-Gender Movement: What can companies do?

24.01.2025CSR.dk

De superrige frygter konsekvenserne af ekstrem koncentration af rigdom og magt

20.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bliv klimaaktivist igennem dit kaffeforbrug.

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart