21 millioner arbejder som slaver
Moderne slaveri er stadig udbredt over store dele af verden, viser en ny global undersøgelse fra Deloitte i USA. Og i Danmark kan vi let komme at bidrage til slaveriet, uden at vide det.
Børnesoldater, menneskehandel, prostituerede og indespærrede fabriksarbejdere. Moderne slaveri lever stadig i bedste velgående i store dele af verden, og antallet af slaver vokser. Det viser en ny global undersøgelse fra Deloitte i USA.
Moderne slaveri er på mange måder stadig et overset fænomen. Vi har efterhånden fået opmærksomhed på børnearbejde, kvindehandel og tvungen prostitution. Men faktisk viser nye undersøgelser, at titusinder af mennesker lever indespærret på fabrikker. Her arbejder de op til 20 timer i døgnet uden mulighed for at slippe væk, siger partner i Deloitte Helena Barton, der rådgiver virksomheder om ansvarlighed og etik.
Ifølge Deloitte viser de seneste estimater, at op mod 21 millioner mennesker lever og arbejder under slavelignende forhold. Og hvert år tjener de samlet over 150 milliarder dollars til deres bagmænd.
Top 10 lande, hvor moderne slaveri er udbredt
1. Mauretanien
2. Usbekistan
3. Haiti
4. Qatar
5. Indien
6. Pakistan
7. Den Demokratiske Republik Congo
8. Sudan
9. Syrien
10. Den Centralafrikanske Republik
Kilde: Global Slavery Index
Menneskehandel er den hurtigst voksende illegale industri i verden. Selvsagt er problemet størst i de lande, der har den svageste politiske og retslige infrastruktur. Det er også grunden til, at det er så ekstremt svært at komme til livs, siger Helena Barton.
Danskerne kan bidrage til slaveriet
Selv om de slavelignende forhold primært eksisterer i den fattige del af verden, kan vi i Danmark let komme at bidrage til slaveriet, uden at vide det, vurderer Helena Barton:
Globale virksomheder har ofte et finmasket net af underleverandører spredt ud over hele verden. På trods af formelle kontrakter og opfølgende kontrolbesøg kan uetiske arbejdsforhold være svære at opdage. Dermed kan varer produceret af slaver eller børnearbejdere meget let ende i danskernes indkøbskurve. Det ville faktisk være utopisk at tro, at de ikke gør det, siger hun.
Læs også: Tvangsarbejde i leverandørkæden kan bekæmpes i skyen
Rapporten The Freedom Ecosystem er lavet af Deloitte i samarbejde med organisationen Free The Slaves. Den er baseret på en lang række interviews samt tilgængelig statistik om moderne slaveri fra alle dele af verden.
-SSM