33 ton overskudsmad blev indsamlet på Roskilde Festival

Initiativet Det Runde Bord, som bekæmper madspild, var stærkt repræsenteret på årets Roskilde Festival, hvor der blev samlet i alt 33 ton overskudsmad ind. Tendensen på festivalen er, at flere vil bekæmpe madspild, lyder det.

Enorme mængder overskudsmad blev kørt væk fra Slagteriskolen nær Roskilde Festival. Biludlejningsfirmaet Avis havde stillet biler til rådighed. Foto: Det Runde Bord..

25.07.2016

Katrine L. Zachariassen, CSR.dk

Der er mange munde at mætte, hver gang et større arrangement, som inkluderer mad, løber af stablen. Det gælder i dén grad også for Nordens største festival, Roskilde Festival, som i år fandt sted fra den 25. juni til den 3. juli.

”Det Runde Bord formidler gratis overskudsmad via innovative løsninger til en lang række af landets socialt udsatte. Det skaber både en social og en miljømæssig gevinst”, fortæller Peter Haugelund, stifter af og direktør hos Det Runde Bord..

I år blev der serveret i alt 1,6 millioner måltider på festivalen, og med så store mænger mad og med så megen madlavning er et vist madspild svært at undgå. Men spildet var ikke nær så stort, som det ellers ville have været, hvis ikke den frivilligt drevne forening Det Runde Bord havde været til stede.

Læs også: Tuborg opfordrede til ansvarlighed på Roskilde Festival

”Det Runde Bord formidler gratis overskudsmad via innovative løsninger til en lang række af landets socialt udsatte. Det skaber både en social og en miljømæssig gevinst”, lyder det fra Peter Haugelund, stifter af og direktør hos Det Runde Bord.

For tredje år i træk var Det Runde Bord til stede på festivalen, og det førte til i alt 33 ton indsamlet overskudsmad, som blev kørt ud til socialt udsatte i Danmark.

Overskudsmad fra boderne
Det Runde Bord var for første gang til stede på Roskilde Festival i 2014. Her havde Peter Haugelund samlet et hold af ”kvalificerede frivillige”, som hjalp med at samle overskudsmad ind fra de mange madboder – og det lykkedes dem således at samle 25 ton mad ind.

”Vi har gjort brug af den samme model de seneste år. Vi startede med at få en god kontakt til madboderne, som har et telefonnummer, de kan ringe på, hvis de har overskudsmad. Derfra kører vi ud, henter maden og fragter det til Slagteriskolen, som ligger kun 800 meter bag Orange Scene”, fortæller Peter Haugelund, som har en baggrund fra både bygge- og restaurantionsbranchen.

Læs også: Gæster på Roskilde Festival tester ny pantstation

Det Runde Bord har således indledt et samarbejde med Slagteriskolen, hvilket er alfa omega for, at det hele arbejdet med overskudsmad fra festivalen overhovedet kan lade sig gøre.

”På Slagteriskolen har vi et hold af kokke, som modtager maden, tilbereder den og fryser den ned. Derefter kan maden så blive kørt ud til herberg, krisecentre for kvinder, asylcentre osv. osv.”, lyder det.

Der blev knoklet på livet løs på Slagteriskolen, hvor diverse retter blev tilberedt..

”Vi stod simpelthen snorlige”
Ifølge Peter Haugelund var Det Runde Bords tilstedeværelse på festivalen (også) i år en stor succes.

”Vi stod simpelthen snorlige. Vi havde en rigtig god dialog med både arrangørerne og med madboderne, og den mad, vi sendte af sted, var rigtig god– fuldkommen den samme mad som den, gæsterne også spiser på festivalen”.

Det Runde Bord bistod med omkring 90 frivillige, hvilket bl.a. talte chauffører, kokke og folk, der afhentede maden hos boderne. Inden festivalens start gik de frivillige ligeledes rundt til madboderne for at skabe opmærksomhed omkring madspild og overskudsmad.

Læs også: Flere vil bekæmpe affald på Roskilde Festival

”Derudover er der selvfølgelig nogle regler, der skal overholdes, hvilket vi også gør folk opmærksomme på. Vi modtager f.eks. ikke tilberedt mad eller åbne emballager. Hvad vi eksempelvis modtager er sådan noget som optøet kyllingekød. Her er vores trick, at vi har nogle store gryder stående, hvor vi hurtigt kan smide maden i og lave en lækker ret”, fortæller Peter Haugelund.

Han fortæller endvidere:

”Vi varmer maden op og fryser den ned igen. På den måde forlænger man holdbarheden fra nogle få timer til tre, seks eller 12 måneder”.

Det Runde Bord arbejder ligeledes med sporing og registrering af madvarerne. Skulle der mod alle odds være en fordærvet madvare, som gør folk syge, iblandt, kan de frivillige spore varen baglæns og finde ud af, hvor den kom fra.

Konference om madspild
Ud over at indsamle store mængder af overskudmad afholdt Det Runde Bord i samarbejde med Roskilde Festival og CSR-Link en madspildskonference fredag under festivalen.

”Vi prøver hele tiden at vidensudvikle, hvorfor konferencen handlede om at dele viden og erfaringer. Og konferencen gik så fint. Det blev indgået en masse aftaler, og vi fik talt om fremtidige samarbejder samt om, hvordan man kan gøre tingene anderledes”, lyder det.

Konferencen førte bl.a. påbegyndende samarbejder mellem Det Runde Bord og DTU, Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen samt Nordisk Ministerråd med sig.

”Det kan være svært at gøre så meget ved madspildet i hjemmet. Men via de store madproduktioner på festivaler, under sportsbegivenheder, kongresser og lign. kan man få ufattelige mængder overskudsmad ind med en forholdsvis lav ydelse. Det kræver dog stadig en frivillighed uden lige”, siger Peter Haugelund.

Bevidstheden er stigende
Til stor glæde for den inkarnerede madspildsbekæmper er bevidstheden omkring madspild på Roskilde Festival stigende.

”Vi kan mærke, at fokusset på madspild er stigende blandt de 3-4.000 mennesker, der har med produktion af mad på festivalen at gøre. De går videre med bevidstheden, hvilket er meget vigtigt ift. vidensdelingen”.

Læs også: Kritik af Roskilde Festival: Ansatte arbejder udlønnet - ikke frivilligt

Peter Haugelund fortæller desuden, at Roskilde Festival gør mere og mere for at bekæmpe madspildet og for at gøre brug af overskudsmaden. I år var det en præmis fra festivalens side, at madboderne skulle have styr på deres overskudsmad.

”De ville ikke se spiselig mad i containerne, og det er en udvikling, som jeg er meget begejstret for”, lyder det.

Om Peter Haugelund

Det Runde Bord-direktøren har tidligere arbejdet med blandt andet socialt udsatte migranter. Sammen med Selina Juul fra Stop Spild Af Mad påbegyndte han senere hen indsatser mod madspild og startede således samarbejdet med Roskilde Festival op i 2014.

Det Runde Bords fremtid
Det Runde Bord er til stede under en masse store arrangementer i Danmark, mens også udlandet har efterspurgt den succesfulde model, som foreningen gør brug af.

Derudover var madspildsbekæmperne at finde på festivalen Musik i Lejet, som netop er løbet af stablen. Men skal arbejdet med madspild fortsætte i fremtiden, kræver det, at der kommer flere midler til.

”Vores problematik er, at vi er nået til en størrelse, hvor vi ikke kan komme videre uden flere midler. Indsatsen er blevet så stor, at jeg ikke kan bede mine frivillige om at tage så meget ansvar uden at tjene penge på det. Det er hverken tids- eller ansvarsmæssigt forsvarligt at blive ved på den måde. På sigt er vi også nødt til at have en lønnet køkkenchef og et sekretariat”, forklarer Peter Haugelund og tilføjer:

”Det er spændende at se, hvad der sker i fremtiden, men jeg håber, at der snart er en, der rejser sig op, tager et ansvar og siger: ”Selvfølgelig skal Det Runde Bord have et par millioner””.

Sidste år formidlede Det Runde Bord 200 ton overskudsmad til en lang række af landets socialt udsatte. Foreningen vandt desuden Roskilde Festivals Miljøpris 2015.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus