5 hurtige til professoren om ny CSR-konference

Aarhus Universitet arrangerer CSR-konference, som skal klæde virksomhederne på, så de kan håndtere den lovpligtige CSR-rapportering.

28.10.2013

CSR.dk

Karsten Engsig Sørensen er professor ved Juridsk Institut på Aarhus Universitet.

Professor Karsten Engsig Sørensen er medarrangør af en CSR-konference, hvor han selv skal på talerstolen. Konferencen, som bliver holdt 12.-13. november, er en hjælp til virksomheder, som står over for udfordringer i forbindelse med den lovpligtige CSR-rapportering og den nye ’Mæglings- og Klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd’. Især de nye regler om også at forholde sig til klimatiltag og menneskerettigheder, er en udfordring. Her svarer professoren på fem hurtige spørgsmål.

Hvor mange virksomheder er klar til den nye lovpligtige CSR-rapportering, og hvor mange humper bag efter?
De første rapporteringskrav trådte i kraft tilbage i 2009, så virksomhederne har efterhånden haft nogle år til at vænne sig til den lovpligtige CSR-rapportering. De fleste virksomheder rapporterer i et eller andet omfang, idet undersøgelser viser, at det i årene 2009-11 kun er mellem tre og seks procent af virksomhederne, der slet ikke rapporterer. Men det er ikke alle virksomheder, der rapporterer om alle de forhold, de skal rapportere om, så derfor er der stadig en del virksomheder, som mangler at indrette sig helt efter de regler, der blev indført i 2009. De helt nye rapporteringskrav er først lige trådt i kraft, så vi ved endnu ikke, hvilken effekt de har, men det kan forudses, at der nok vil være nogle virksomheder, der vil have svært ved at rapportere om klimatiltag og menneskerettigheder.

Læs også: Skærpede love og regler giver virksomheder sommerfugle i maven

Hvad vil du anbefale virksomhederne at gøre, for at det ikke bliver en for tung opgave?
Rapportering er en tung opgave. Men virksomhederne kan vælge ikke at have nogen CSR-politik eller kun at have en begrænset politik, og på den måde kan de gøre rapporteringen mere overskuelig. 

Hvorfor giver Mæglings- og klageinstitutionen og den lovpligtige rapportering nogle virksomheder sommerfugle i maven?
Fordi det, der tidligere var en helt frivillig aktivitet, ikke længere er helt frivillig. Tidligere kunne virksomheder rapportere om CSR i det omfang, de ønskede det, og på den måde de ønskede det. Nu er der visse lovkrav, som gør, at de har en pligt til at rapportere om de politikker, de har samt rapportere, hvis de ikke har politikker.

Virksomhedernes samfundsansvarlige indsats bliver nu underlagt nogle retlige rammer og derfor kan en mangelfuld adfærd have større konsekvenser. Dermed er CSR ikke længere et område, hvor man blot har mulighed for at fortælle positive historier og få et godt image. Det er også et område, hvor man potentielt kan rapportere forkert med et negativt image til følge.

Er du bekendt med nogen sager i Mæglings- og klageinstitutionen?
Indtil videre har den nye institution kun været i gang i en kort periode. Institutionen har afvist at behandle nogle sager, men har endnu ikke offentliggjort sager, hvor den er gået ind i en egentlig sagsbehandling.

Læs også: De sociale medier tvinger virksomheder til åbenhed

Hvilken betydning har Mæglings og klageinstitutionen for virksomhederne?
Hvis der klages over en virksomhed, kan dette resultere i en offentlig udtalelse, der kritiserer virksomhedens indsats. Dette vil kunne skade virksomhedens omdømme, og det vil de fleste virksomheder være interesseret i at undgå. Virksomhederne kan selvfølgelig vælge ikke at medvirke i sagen, men så risikerer de stadigt, at institutionen ender med at konkludere, at de har begået kritisable forhold. Derfor vil jeg tro, at de fleste virksomheder, som er genstand for en klage, vil gå ind i sagen og deltage i den mæglingsprocedure, som institutionen vil gennemføre. Derved har de mulighed for at undgå, at der bliver udtalt kritik. Men da det er forholdsvis let at klage til institutionen, kan virksomhederne frygte, at der måske vil komme mange klager, som det vil kræve mange ressourcer at deltage i.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

13.11.2024Valified

Sponseret

Valified lancerer frivillig ESG-rapportering for SMV’er i samarbejde med EU’s ESG-standard

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

08.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Det bæredygtige rapporteringsspor fortsætter: Tilmeld dig webinarer om ESRS’erne

08.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V