Aalborg nomineret til Danmarks Bedste Udbud for skolemøbelprojekt

Skolemøbler skal udskiftes engang imellem. Hidtil har man dog bare kasseret de gamle skolemøbler og erstattet dem med nye, men det er hverken godt for miljøet eller pengepungen. Det gør Aalborg Kommune nu noget ved.

En showcase fra Højermøbler viser et eksempel på de nye læringsmiljøer. .

Aalborg Kommune har  i løbet af sidste år udformet et udbud, hvor gamle møbler skal genanvendes, repareres og tænkes ind i de nye læringsmiljøer på skolerne. Man bruger på den måde det gamle til at lave nyt – og det er både smart og bæredygtigt. På grund af nytænkningen er Aalborg Kommune nomineret til IKA’s pris for Danmarks Bedste Udbud.

Genanvendelse spiller en større og større rolle i mange sammenhænge. Det er imidlertid helt nyt at tænke det ind i et offentligt udbud. Og her er der et stort potentiale! Derfor er Aalborg Kommune gået forrest med et udbud, som tager udgangspunkt i det, det kaldes cirkulær økonomi. Det betyder, at man fremfor at investere i helt nyt og kassere de gamle miljøer, indretter man nu klasseværelserne med en blanding af nye, genbrugte og istandsatte møbler. Et cirkulært skolemøbelprojekt er således blevet sendt i udbud i Aalborg Kommune.

Michael Damm, chef for Bæredygtighed og Udvikling i Aalborg Kommune, fortæller: ”Det handler om at tænke smart, når vi køber ind som offentlig institution, så der opnås bedst mulig effekt på den sociale, miljømæssige og økonomiske bane. Med cirkulær økonomi arbejder man med, at tingene kører i et kredsløb, og det er tankerne bag vores nye udbud. Vi har haft et stort arbejde med at kortlægge mulighederne inden for cirkulære udbud og kan se et kæmpe potentiale – ikke kun inden for skolemøbler, men faktisk også mange andre områder i vores indkøb.”
 

Møbler i kredsløb kræver samarbejde

Ingen andre i Danmark har gjort sig erfaring med på denne måde at indarbejde cirkulær økonomi i et udbud, så fra starten var det klart, at der skulle nytænkes. Derfor blev der indledt et samarbejde med Aalborg Universitet, Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark, Aalborgs skoler, Det Grønne Rejsehold og Miljøministeriets rejsehold for Grønne Indkøb. De mange input er blevet brugt til at sikre, at ressourcerne fra de gamle læringsmiljøer kan genanvendes, uden at det går ud over kvaliteten. Det nye udbud har på den måde krævet nye samarbejder på tværs for at skabe nye innovative løsninger inden for offentlige indkøb. 

Aalborg Kommune har haft skolemøbelprojektet i udbud i 2017, og flere aktører bød ind på opgaven. Projektleder Birgitte Krebs Schleemann er imponeret over de kreative tilbud, der blev indsendt: ”Vi var meget spændte på de løsninger, vi fik ind, da cirkulær økonomi jo er et helt ny måde at tænke på inden for offentlige indkøb. Vi fik mange gode tilbud og valgte i sidste ende Højer Møbler, som både har tænkt innovativt i forhold til at genanvende møblerne, men også i forhold til den pædagogiske del, hvor spændende læringsmiljøer for børnene er i højsædet. De nye læringsmiljøer skal fremme børnenes trivsel og dermed deres læring.”

Det er derfor også planen, at skolerne rådgives i indretning af læringsmiljøerne, så de ultimative rammer skabes for trivsel og læring på de skoler, som er med i udbuddet. I sidste ende forventes det også at give færre sygedage for elever og lærere, når læringsmiljøerne er tænkt indrettet efter den nyeste viden og praksis. Både bevægelse og skiftende stillinger tænkes ind i de nye læringsmiljøer. 


Aalborg går forrest

Rådmand for skoleområdet Tina French Nielsen har store forventninger til den nye aftale:

”Aalborg er first-mover på denne form for udbud, og jeg synes, det er fantastisk, at vi i stedet for at betragte gamle skolemøbler som affald, betragter dem som en ressource til genanvendelse. Der tænkes i baner, hvor mindst muligt går til spilde. Kasserede møbler skal retur til genanvendelse enten som intakt møbel eller som materiale til nye produkter. Samtidig lærer børnene også meget af projektet, fx at møblerne har en ny værdi, når de genbruges i en anden kontekst, fx fra lærerværelse til studiemiljø som på Herningvejen skole, siger Tina French Nielsen, og hendes begejstring deles af rådmandskollegaen fra Miljø- og Energiforvaltningen:

”Projektet her er for mig at se et virkeligt godt eksempel på, hvordan vi som kommune kan være med til at fremme cirkulær økonomi. Det giver rigtig god mening på denne måde at genanvende, istandsætte eller samle det gamle inventar på ny, fremfor at kassere borde, stole og andet fra klasselokalerne, der sagtens kan få nyt liv. Jeg tror på, at vi skal vænne os til at se det, vi betragter som kasseringsmodent eller affald, som noget, der repræsenterer en ressource, og jeg håber at andre kommuner kan lade sig inspirere af denne løsning, for jeg tror på, der er en stor gevinst at hente for både miljøet, skolerne og deres elever, siger rådmand for miljø- og Energiforvaltningen, Lasse P.N. Olsen.

Årets Bedste Udbud går i år til den, som gør en ekstraordinær indsats og går forrest, når det handler om at finde på nye løsninger og nye metoder. ”Det synes vi bestemt, vi har gjort i Aalborg, hvor vi har taget hånd om klimaudfordringer og økonomiske udfordringer og fundet frem til en løsning, som oven i købet skaber et innovativt læringsmiljø”, siger Michael Damm, chef for bæredygtighed og udvikling i Aalborg Kommune.

Prisen uddeles til IKA Årskonference d. 6. februar i København.

Link til Tv2 Nord udsendelse om de grønne møbler: https://www.tv2nord.dk/nyheder/05-01-2018/1930/succes-gronne-mobler?autoplay=1#player

Spørgsmål kan rettes til Projektleder Birgitte Krebs Schleemann: birgitte.schleemann@aalborg.dk – tlf: 25200998

Grønne omstillings-hjerner samles i Aalborg

26.02.2023Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

06.07.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Cirkulær innovation for fremtiden

Podcast: social bæredygtighed og ekskriminelle lærlinge

08.04.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

08.04.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Det Cirkulære Nordjylland

03.12.2020Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Social bæredygtighed på rygraden

03.11.2020Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Bæredygtighed en døråbner til dialog