Aarhus vil ikke længere være Fairtrade-by
En Fairtrade-by forsvinder nu fra landkortet, efter at Aarhus Kommune har besluttet sig for at træde helt ud af ordningen.
Aarhus Kommune med den socialdemokratiske borgmester Jacob Bundsgaard i spidsen har besluttet ikke at genansøge om at være Fairtrade-by. Det skriver aarhusportalen.dk.
Læs også: Aarhus kan ikke længere kalde sig for en Fairtrade-by
Fravalget handler ifølge Peter Pedersen, økonomidirektør i Aarhus Kommune, om at prioritere ressourcerne og få mest muligt ud af dem.
Vi arbejder i forvejen med grønne indkøb og ansvarlighed i flere sammenhænge, og så har vi ikke ment, at den konkrete nytteværdi af at være en del af Fairtrade-projektet stod mål med anstrengelserne, siger han til aarhusportalen.dk
Aarhus blev Fairtrade-by i 2010, hvor kommunen forpligtede sig til at købe en andel af Fairtrade-mærkede produkter. Eksempelvis, at der udelukkende blev serveret Fairtrade-kaffe og -te på rådhuset.
Tvivl om Fairtrade-ordningen
Siden er der blevet sået tvivl om Fairtrade-ordningen, da en gruppe forskere fra University of London i 2014 fastslog, at Fairtrade ikke højnede levevilkårene for fattige bønder i Etiopien og Uganda.
Den britiske undersøgelse fik efterfølgende de borgerlige i Aarhus til forlange, at kommunen trådte ud af ordningen så hurtigt som muligt.
I praksis har Aarhus dog ikke været Fairtrade-by siden 2012, hvor en borgers klage over, at kommunen ville forlænge ordningen, sparkede ansøgningen til hjørne. Klagen endte hos Økonomi- og Indenrigsministeriet, der i maj 2013 nåede frem til, at kommuner lovligt kan tage Fairtrade-hensyn.
Læs også: Odense er nu 'Fairtrade By'
Aarhus Kommune vil fremover vægte at være med i Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb i stedet for Fairtrade-ordningen, skriver aarhusportalen.dk.
- JKK