Affald: Den cirkulære økonomis grimme ælling

Affaldssektoren kommer til at spille en afgørende rolle i omstillingen til cirkulær økonomi. Nøgleordene er sortering, fraktioner og genanvendelse. Barriererne ligger i den teknologiske udvikling og europæisk lovgivning som ikke er fulgt med udviklingen

06.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

EKSEMPLER PÅ CIRKULÆR ØKONOMI I AFFALDSSEKTOREN

  • Et samarbejde mellem organisationen Clean, Amager Ressourcecenter, Kolding Kommune og Faxe Kommune, RGS90, Søndergaard Nedrivning og DJ Miljø & Geoteknik vil afprøve nye metoder til genbrug. De tester det på nedrivningen af tre offentlige bygninger, med fokus på god planlægning så nedrivning sker på tidspunkter, hvor der også er lokale byggeprojekter i gang, og flest muligt bygningsdele kan genanvendes i nærområdet. Affaldet vil i øvrigt blive opsamlet og opbevaret i ressourcehoteller med henblik på senere brug, hvor kommuner og aktører i byggebranchen via en online platform kan få et overblik over, hvilke materialer der er på lager. Håbet er, at metoderne kan bane vejen for en dansk eksportsucces.
  • Virksomheden Advance Nonwoven kan forarbejde materialerester fra f.eks. hamp, ananas, bomuld, genbrugspapir, tekstiler, glas, tæpper og dæk og omdanne dem til fibre der kan anvendes til bl.a. isolering, polstring, filtre, beklædning eller underlag. De sælger både hele anlæg og tilbyder også forarbejdning af affalds- og restmaterialer til virksomheder, der ikke har tilstrækkelige mængder affald/overskydende materialer til rentabelt at investere i eget anlæg. De fremstillede produkter skal som hovedregel kunne recirkuleres igen og igen, således at affaldet i tråd med Cradle to Cradle principperne bliver en ressource.
  • Den cirkulære landsby – er en selvstændig forretningsenhed i Finland, ejet af Ekokem. Den består af et økoraffinaderi, Finlands første plastraffinaderi og et bioraffinaderi. Den såkaldte landsby modtager blandet husholdningsaffald, som sorteres hvorefter hver affaldsstrøm udsættes for den bedst mulige   genanvendelsesmetode. Landsbyen øger genanvendelsesgraden for husholdningsaffald til 50 % og anlæggene behandler 100.000 tons husholdningsaffald pr. år.
  • Daka ReFood driver en fabrik til forbehandling af madaffald, som er koblet direkte sammen med Horsens Bioenergis biogasanlæg. Det giver en symbiose, hvor der produceres biogas, som opgraderes til naturgas og sendes ud på det nationale naturgasnet, baseret på madaffald indsamlet af Daka ReFood, kombineret med gylle fra lokale landbrug. Biogasanlæggets kapacitet kan dække omkring 8.000 husstandes årlige energiforbrug.
  • Kommuner og affaldsselskaber har i samarbejde netop sendt et nyt anlæg i udbud, som skal indsamle og forarbejde 18.000 ton plastaffald om året fra næsten halvdelen af de danske kommuner. Det nye ved anlægget er ikke bare, at plast fra alle dele af landet nu skal samles og genanvendes centralt, men også at indsamling, sortering og forarbejdning foregår samme sted. Som en del af udbuddet kræves det også, at den virksomhed, som vinder udbuddet, skal sørge for at plastaffaldet kan sælges til genanvendelse.

Engang var affaldshåndtering bare det beskidte arbejde forbundet med at skaffe samfundet af med overskuddet og resterne fra en brug og smid væk-kultur. I dag er det langsomt ved at blive lidt cool. For i en cirkulær økonomi handler det ikke om bortskaffelse, men om bearbejdning af overskudsmaterialer så de kan blive til råvarer og ressourcer i nye loops og processer.

Den hellige gral i affaldshåndtering er sortering af det blandede affald til rene fraktioner. F.eks. fra blandet husholdningsaffald til plast, glas, metal, organisk affald osv. Eller fra brugte tæpper til genbrugsfibre og andet affald. Eller fra blandet byggeaffald til fraktioner såsom mursten, beton, glas, træ og hård plast, der kan benyttes i nyt byggeri, vejbelægning osv.

”Vi skal vænne os til at tænke på affald som ressourcer. Men vi skal også være enige om, at der stadig mangler lidt udvikling før genanvendelsesteknologien er på et niveau, hvor det for alvor bliver rentabelt at arbejde med at bruge materialerne igen, snarere end at sende dem til forbrænding på et kraftvarmeværk,” siger Jonathan Cope, salgsdirektør for Ekokem, en finsk affaldshåndteringskoncern som i Danmark arbejder med rådgivning og håndtering af farligt affald.

Lovgivning fra dengang affald var et problem
Indretningen af lovgivningen er et område, der skal kigges nøje på, hvis affaldssektoren skal stille om fra forbrænding og bortskaffelse til en rolle som ressourceudvikler og -udbyder. I Europa er affald et kraftigt reguleret område, og der er strenge regler for, hvad man må køre over landegrænserne, hvis det først er defineret som affald. Det bremser udviklingen i retning af cirkulær økonomi, fordi kapaciteten og anlæggene til produktion af nye materialer på baggrund af genanvendte råvarer er fordelt ud over hele Europa.

Forbrænding er populært i Danmark
Er energiproduktion med affald cirkulær økonomi? For et land som Danmark, som har førerpositionen i EU, når det kommer til andelen af affald sendt til forbrænding per capita, er det et kildent spørgsmål. Vi forbrænder mere end halvdelen af affaldet og trods diskussioner om kapacitetsudnyttelse og om miljøregnskabet for import af affald til forbrænding, bygges der f.eks. et stort nyt anlæg på Amager.

EU Kommissionen udsendte i februar 2017 sine anbefalinger til energiproduktion ved forbrænding af affald. Her opfordres Danmark sammen med andre lande med høj forbrænding af affald til at bevæge sig væk fra den type affaldshåndtering, fordi det kan stå i vejen for at opnå højere genanvendelsesrater.

DTU-professor i affaldsteknologi, Thomas Højlund Christensen, har forklaret Berlingske, at han ikke mener, at der grundlæggende er nogen konflikt mellem at forbrænde og genanvende, og han peger på, at de lande, der har høje forbrændingsprocenter, også har høje genanvendelsesprocenter. Han mener, at det er et problem, at EU sætter de samme målsætninger for alle medlemslande, fordi de ikke tager højde for, at affaldssystemer spiller sammen med energisystemer, og energisystemerne er meget forskellige fra land til land.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online