Affald: Den cirkulære økonomis grimme ælling

Affaldssektoren kommer til at spille en afgørende rolle i omstillingen til cirkulær økonomi. Nøgleordene er sortering, fraktioner og genanvendelse. Barriererne ligger i den teknologiske udvikling og europæisk lovgivning som ikke er fulgt med udviklingen

06.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

EKSEMPLER PÅ CIRKULÆR ØKONOMI I AFFALDSSEKTOREN

  • Et samarbejde mellem organisationen Clean, Amager Ressourcecenter, Kolding Kommune og Faxe Kommune, RGS90, Søndergaard Nedrivning og DJ Miljø & Geoteknik vil afprøve nye metoder til genbrug. De tester det på nedrivningen af tre offentlige bygninger, med fokus på god planlægning så nedrivning sker på tidspunkter, hvor der også er lokale byggeprojekter i gang, og flest muligt bygningsdele kan genanvendes i nærområdet. Affaldet vil i øvrigt blive opsamlet og opbevaret i ressourcehoteller med henblik på senere brug, hvor kommuner og aktører i byggebranchen via en online platform kan få et overblik over, hvilke materialer der er på lager. Håbet er, at metoderne kan bane vejen for en dansk eksportsucces.
  • Virksomheden Advance Nonwoven kan forarbejde materialerester fra f.eks. hamp, ananas, bomuld, genbrugspapir, tekstiler, glas, tæpper og dæk og omdanne dem til fibre der kan anvendes til bl.a. isolering, polstring, filtre, beklædning eller underlag. De sælger både hele anlæg og tilbyder også forarbejdning af affalds- og restmaterialer til virksomheder, der ikke har tilstrækkelige mængder affald/overskydende materialer til rentabelt at investere i eget anlæg. De fremstillede produkter skal som hovedregel kunne recirkuleres igen og igen, således at affaldet i tråd med Cradle to Cradle principperne bliver en ressource.
  • Den cirkulære landsby – er en selvstændig forretningsenhed i Finland, ejet af Ekokem. Den består af et økoraffinaderi, Finlands første plastraffinaderi og et bioraffinaderi. Den såkaldte landsby modtager blandet husholdningsaffald, som sorteres hvorefter hver affaldsstrøm udsættes for den bedst mulige   genanvendelsesmetode. Landsbyen øger genanvendelsesgraden for husholdningsaffald til 50 % og anlæggene behandler 100.000 tons husholdningsaffald pr. år.
  • Daka ReFood driver en fabrik til forbehandling af madaffald, som er koblet direkte sammen med Horsens Bioenergis biogasanlæg. Det giver en symbiose, hvor der produceres biogas, som opgraderes til naturgas og sendes ud på det nationale naturgasnet, baseret på madaffald indsamlet af Daka ReFood, kombineret med gylle fra lokale landbrug. Biogasanlæggets kapacitet kan dække omkring 8.000 husstandes årlige energiforbrug.
  • Kommuner og affaldsselskaber har i samarbejde netop sendt et nyt anlæg i udbud, som skal indsamle og forarbejde 18.000 ton plastaffald om året fra næsten halvdelen af de danske kommuner. Det nye ved anlægget er ikke bare, at plast fra alle dele af landet nu skal samles og genanvendes centralt, men også at indsamling, sortering og forarbejdning foregår samme sted. Som en del af udbuddet kræves det også, at den virksomhed, som vinder udbuddet, skal sørge for at plastaffaldet kan sælges til genanvendelse.

Engang var affaldshåndtering bare det beskidte arbejde forbundet med at skaffe samfundet af med overskuddet og resterne fra en brug og smid væk-kultur. I dag er det langsomt ved at blive lidt cool. For i en cirkulær økonomi handler det ikke om bortskaffelse, men om bearbejdning af overskudsmaterialer så de kan blive til råvarer og ressourcer i nye loops og processer.

Den hellige gral i affaldshåndtering er sortering af det blandede affald til rene fraktioner. F.eks. fra blandet husholdningsaffald til plast, glas, metal, organisk affald osv. Eller fra brugte tæpper til genbrugsfibre og andet affald. Eller fra blandet byggeaffald til fraktioner såsom mursten, beton, glas, træ og hård plast, der kan benyttes i nyt byggeri, vejbelægning osv.

”Vi skal vænne os til at tænke på affald som ressourcer. Men vi skal også være enige om, at der stadig mangler lidt udvikling før genanvendelsesteknologien er på et niveau, hvor det for alvor bliver rentabelt at arbejde med at bruge materialerne igen, snarere end at sende dem til forbrænding på et kraftvarmeværk,” siger Jonathan Cope, salgsdirektør for Ekokem, en finsk affaldshåndteringskoncern som i Danmark arbejder med rådgivning og håndtering af farligt affald.

Lovgivning fra dengang affald var et problem
Indretningen af lovgivningen er et område, der skal kigges nøje på, hvis affaldssektoren skal stille om fra forbrænding og bortskaffelse til en rolle som ressourceudvikler og -udbyder. I Europa er affald et kraftigt reguleret område, og der er strenge regler for, hvad man må køre over landegrænserne, hvis det først er defineret som affald. Det bremser udviklingen i retning af cirkulær økonomi, fordi kapaciteten og anlæggene til produktion af nye materialer på baggrund af genanvendte råvarer er fordelt ud over hele Europa.

Forbrænding er populært i Danmark
Er energiproduktion med affald cirkulær økonomi? For et land som Danmark, som har førerpositionen i EU, når det kommer til andelen af affald sendt til forbrænding per capita, er det et kildent spørgsmål. Vi forbrænder mere end halvdelen af affaldet og trods diskussioner om kapacitetsudnyttelse og om miljøregnskabet for import af affald til forbrænding, bygges der f.eks. et stort nyt anlæg på Amager.

EU Kommissionen udsendte i februar 2017 sine anbefalinger til energiproduktion ved forbrænding af affald. Her opfordres Danmark sammen med andre lande med høj forbrænding af affald til at bevæge sig væk fra den type affaldshåndtering, fordi det kan stå i vejen for at opnå højere genanvendelsesrater.

DTU-professor i affaldsteknologi, Thomas Højlund Christensen, har forklaret Berlingske, at han ikke mener, at der grundlæggende er nogen konflikt mellem at forbrænde og genanvende, og han peger på, at de lande, der har høje forbrændingsprocenter, også har høje genanvendelsesprocenter. Han mener, at det er et problem, at EU sætter de samme målsætninger for alle medlemslande, fordi de ikke tager højde for, at affaldssystemer spiller sammen med energisystemer, og energisystemerne er meget forskellige fra land til land.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J