Alle skal have del i fordelene ved globalisering

På Folkemødets første dag, fandt CSR.dk overraskende enighed om hvad der er vigtigt for samfundet og virksomhederne, om hvad der skal til i modebranchen. Der blev også plads til en mindre opsang til os alle fra Dansk Erhvervs Morten Lehmann.

Hele den danske model var enige om fordelene ved den danske model, da Danmarks fremtid var på dagsordenen hos DI..

16.06.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Under høj sol og duften fra foodtrucks tegnede der sig et mønster på Folkemødets dag 1: Alle er tilsyneladende enige om modellen og de store linjer i løsningerne. De er ikke engang sure på hinanden. I stedet taler de om at samarbejde er det, der skal til.

Er der slet ikke nogen, der er uenige?
Først var det til DI's debat om Danmarks fremtid. Et tungt panel: direktør i DI Karsten Dybvad, Dansk Metals Formand, Claus Jensen, Mads Nipper fra Grundfos, Flemming Besenbacher fra Carlsbergs bestyrelse og diverse regeringsråd, og udenrigsministeren Anders Samuelsen. Hvad skulle Danmark gøre, i en verden med globaliseringsmodstand og manglende lederskab? 

"Den største trussel mod dansk økonomi er at danskerne mister troen på at globalisering er til fordel for dem. Det sker hvis man oplever, at man ikke får del i gevinsten,” sagde Karsten Dybvad. 

"Vi skal sørge for at holde fast i et åbent samfund med masser af frihandel,” sagde fagforeningsmanden Claus Jensen fra Dansk Metal. ”Samtidig med at vi bliver ved med at sørge for, at alle får del i velstandsvæksten. Det er det, der adskiller os fra f.eks. USA og UK og de udfordringer de har der.”

”Uddannelse, fordeling og balance er afgørende for et stabilt samfund og dermed også for virksomhederne. Til gengæld skal vi så blive bedre til at tage ansvar ude i verden. Det kommer alle til gode, hvis vi skaber værdige jobs i resten af verden,” sagde Mads Nipper.

Og virksomhederne bad ikke om skattelettelser og færre administrative byrder, som man ellers kunne forestille sig. Deres bekymring ligger i truslen mod den danske samfundsmodel og den stabilitet den giver, så det vigtigste er, at der investeres massivt i uddannelse på alle niveauer, at der ikke lægges forhindringer i vejen for at ansætte udenlandsk arbejdskraft og at Danmark er bannerfører for samhandel og samarbejde med verden omkring os.

Nej, det er ikke godt nok, men…
Og så var det modebranchen. Hvor DIEH og Mellemfolkeligt Samvirke havde kaldt til debat om ansvarlighed i klædeskabet. Branchefolk, virksomhed, NGO, erhvervsorganisation, politikere var igen enige om de store linjer: der er virksomheder, som fortjener stor ros for de mange ting, de allerede gør, men der er lang vej igen og målet kan kun nås med samarbejde.

Fra venstre: Mia Møgelgaard, Sustainability Manager hos H&M i Danmark, Troels Børrild fra Mellemfolkeligt Samvirke, Morten Lehman, CSR-chef i Dansk Erhverv, Jonas Eder-Hansen fra Danish Fashion Institute, Kirsten Brosbøl, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, Michael Aastrup Jensen, medlem af Folketinget for Venstre og Mette Boye, direktør i DIEH. .

Den lange vej igen blev fremhævet af Mellemfolkeligt Samvirkes Troels Børrild, med henvisning til Pulse-rapporten, der blev udgivet i forbindelse med Copenhagen Fashion Summit i maj, sagde:

”Branchen er på 32 ud af 100, hvor 100 er det som er holdbart. De store virksomheder skal gøre meget mere for at skabe egentlig forandring så f.eks. medarbejderne i produktionen kan få en løn de kan leve af.”

Venstres Michael Aastrup mente ikke, at politikerne skulle gøre noget før forbrugerne var begyndt at tage ansvar. H&M’s Mia Møgelgaards kommentar til det var, at så kom vi til at vente længe, og det kan vi ikke. Dertil er udfordringen for stor.

Samarbejde og færre tæsk
Dansk Erhvervs Morten Lehmann får sidste ord i historien. Det bliver lidt langt, men han opsummerede – til stor applaus – hvad udfordringen er, ikke bare i modebranchen men for CSR i almindelighed:

”Hvorfor er det så svært, hvorfor er der ikke flere, som gør det bedre? Det er fordi det er virkelig komplekst at skabe forandring, som betyder noget. Virksomhederne skal blive bedre til at fortælle ærligt om deres indsats og resultater og hvordan deres konkurrencesituation påvirker indsatsen. Til gengæld skal der også gøres op med, at dem der gør mest og fortæller ærligt, også er dem der får flest tæsk. Det helt grundlæggende er, at der skal meget mere samarbejde til, og det kræver at alle – især virksomhederne – finder ud af, hvad de ikke skal konkurrere på og samarbejder om resten. Det er den eneste måde.” 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)