Alle skal have del i fordelene ved globalisering

På Folkemødets første dag, fandt CSR.dk overraskende enighed om hvad der er vigtigt for samfundet og virksomhederne, om hvad der skal til i modebranchen. Der blev også plads til en mindre opsang til os alle fra Dansk Erhvervs Morten Lehmann.

Hele den danske model var enige om fordelene ved den danske model, da Danmarks fremtid var på dagsordenen hos DI..

16.06.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Under høj sol og duften fra foodtrucks tegnede der sig et mønster på Folkemødets dag 1: Alle er tilsyneladende enige om modellen og de store linjer i løsningerne. De er ikke engang sure på hinanden. I stedet taler de om at samarbejde er det, der skal til.

Er der slet ikke nogen, der er uenige?
Først var det til DI's debat om Danmarks fremtid. Et tungt panel: direktør i DI Karsten Dybvad, Dansk Metals Formand, Claus Jensen, Mads Nipper fra Grundfos, Flemming Besenbacher fra Carlsbergs bestyrelse og diverse regeringsråd, og udenrigsministeren Anders Samuelsen. Hvad skulle Danmark gøre, i en verden med globaliseringsmodstand og manglende lederskab? 

"Den største trussel mod dansk økonomi er at danskerne mister troen på at globalisering er til fordel for dem. Det sker hvis man oplever, at man ikke får del i gevinsten,” sagde Karsten Dybvad. 

"Vi skal sørge for at holde fast i et åbent samfund med masser af frihandel,” sagde fagforeningsmanden Claus Jensen fra Dansk Metal. ”Samtidig med at vi bliver ved med at sørge for, at alle får del i velstandsvæksten. Det er det, der adskiller os fra f.eks. USA og UK og de udfordringer de har der.”

”Uddannelse, fordeling og balance er afgørende for et stabilt samfund og dermed også for virksomhederne. Til gengæld skal vi så blive bedre til at tage ansvar ude i verden. Det kommer alle til gode, hvis vi skaber værdige jobs i resten af verden,” sagde Mads Nipper.

Og virksomhederne bad ikke om skattelettelser og færre administrative byrder, som man ellers kunne forestille sig. Deres bekymring ligger i truslen mod den danske samfundsmodel og den stabilitet den giver, så det vigtigste er, at der investeres massivt i uddannelse på alle niveauer, at der ikke lægges forhindringer i vejen for at ansætte udenlandsk arbejdskraft og at Danmark er bannerfører for samhandel og samarbejde med verden omkring os.

Nej, det er ikke godt nok, men…
Og så var det modebranchen. Hvor DIEH og Mellemfolkeligt Samvirke havde kaldt til debat om ansvarlighed i klædeskabet. Branchefolk, virksomhed, NGO, erhvervsorganisation, politikere var igen enige om de store linjer: der er virksomheder, som fortjener stor ros for de mange ting, de allerede gør, men der er lang vej igen og målet kan kun nås med samarbejde.

Fra venstre: Mia Møgelgaard, Sustainability Manager hos H&M i Danmark, Troels Børrild fra Mellemfolkeligt Samvirke, Morten Lehman, CSR-chef i Dansk Erhverv, Jonas Eder-Hansen fra Danish Fashion Institute, Kirsten Brosbøl, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, Michael Aastrup Jensen, medlem af Folketinget for Venstre og Mette Boye, direktør i DIEH. .

Den lange vej igen blev fremhævet af Mellemfolkeligt Samvirkes Troels Børrild, med henvisning til Pulse-rapporten, der blev udgivet i forbindelse med Copenhagen Fashion Summit i maj, sagde:

”Branchen er på 32 ud af 100, hvor 100 er det som er holdbart. De store virksomheder skal gøre meget mere for at skabe egentlig forandring så f.eks. medarbejderne i produktionen kan få en løn de kan leve af.”

Venstres Michael Aastrup mente ikke, at politikerne skulle gøre noget før forbrugerne var begyndt at tage ansvar. H&M’s Mia Møgelgaards kommentar til det var, at så kom vi til at vente længe, og det kan vi ikke. Dertil er udfordringen for stor.

Samarbejde og færre tæsk
Dansk Erhvervs Morten Lehmann får sidste ord i historien. Det bliver lidt langt, men han opsummerede – til stor applaus – hvad udfordringen er, ikke bare i modebranchen men for CSR i almindelighed:

”Hvorfor er det så svært, hvorfor er der ikke flere, som gør det bedre? Det er fordi det er virkelig komplekst at skabe forandring, som betyder noget. Virksomhederne skal blive bedre til at fortælle ærligt om deres indsats og resultater og hvordan deres konkurrencesituation påvirker indsatsen. Til gengæld skal der også gøres op med, at dem der gør mest og fortæller ærligt, også er dem der får flest tæsk. Det helt grundlæggende er, at der skal meget mere samarbejde til, og det kræver at alle – især virksomhederne – finder ud af, hvad de ikke skal konkurrere på og samarbejder om resten. Det er den eneste måde.” 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus