Anmeldelse: Ny bog om mangfoldighed fra Elisabeth Plum

Kulturelle forskelle er vitale og skal bruges konstruktivt til fordel for forretningen. Det mener opfinderen af begrebet 'Kulturel Intelligens' Elisabeth Plum. Hun har netop udgivet ny spændende bog , men præsentationen er gammeldags - det grafiske udtryk er en ommer!

19.02.2013

CSR.dk

Kvinden bag begrebet Kulturel intelligent er klar med ny bog Samarbejde lokalt og globalt..

Forskelle på arbejdspladserne skal bruges aktivt. De er besværlige, men forsvinder ikke af sig selv. Det er budskabet i kultursociologen Elisabeth Plums nye bog. Forfatteren ved noget om mangfoldighed, og hun er en af de stemmer, der er værd at lytte til, når virksomheder skal finde ud af at håndtere forskellighed, så den bliver et aktiv for forretningen.

Kulturel intelligens
Elisabeth Plum introducerede begrebet kulturel intelligens i Danmark i 2007. Hun definerer kultur som en praksis mellem mennesker i et fællesskab. Kultur skaber tilhørsforhold, men når man kommer udefra til en ny arbejdsplads, kender man ikke de kulturelle koder og må finde ud af, hvornår man giver hånd, og om det er okay at spørge chefen direkte.

Fakta om Elisabeth Plum

  • Elisabeth Plum er kultursociolog og arbejder som konsulent

  • Hun er forfatter eller medforfatter til "Kulturel Intelligens" og "Mangfoldighed som virksomhedsstrategi"

  • Den nye bog er ”Samarbejde lokalt og globalt – forskelle er vitale” er udgivet på Gyldendal Business

  • Pris: 300 kroner

Kulturen udtrykkes også i de tanker og følelser, som knytter sig til vores praksis, og som vi gerne bruger som forklaringer på det, vi gør. Man bør egentlig tale om, at vi gør en kultur i stedet for, at vi har en kultur, mener Plum.

Redskabet Kulturhjulet
Kulturhjulet er et redskab, som giver medlemmerne af to faggrupper mulighed for at blive opmærksomme på betydningen af deres kulturforskelle og komme ind bag stereotyperne om hinanden. I dag, hvor virksomheder i høj grad agerer globalt, og hvor forskellige faggrupper ofte arbejder sammen, er kulturhjulet er godt værktøj. Også en række andre modeller blandt andre To kulturparadigner, Indikator for kulturel intelligens og Fire måder at håndtere forskelle på bliver gennemgået.

Flere virksomheder bidrager til bogen ved at lade Elisabeth Plum bruge konkrete eksempler fra virksomhedernes arbejde med mangfoldighed. Blandt andet leverer bogen eksempler fra Radiometer, Tryg, IBM, Novo Nordisk og Dong Energy.

Eksempel fra Radiometer
Eksemplet fra Radiometer Medical er ganske spændende og handler om, hvordan der skabes en kulturændring. Fra at være en virksomhed domineret af udviklingsafdelingens tekniske eksperter og deres evne til at skabe innovative produkter, ønsker virksomheden at udvikle en kultur, der er mere produkt- og marketingsdrevet. Apparaternes brugbarhed og timingen i forhold til markedet skal i højere grad være i højsædet. Udfordringen med at få kunden mere i centrum kan mange virksomheder helt sikkert genkende, og bogen har nogle gode bud på, hvordan udviklingsopgaven gribes an.

Global forretningsudvikling
Hun skriver spændende om global forretningsudvikling og om, hvordan kommunmikationen mellem hovedkvarteret og afdelingerne rundt i verden bedst fungerer. Global forretningsudvikling kræver to slags viden:

  1. Den simple viden er den eksplicitte og entydige viden om faktuelle forhold, som kan ses af alle.
  2. Den komplekse viden er uudtalt og skjult; tvetydig og situationsafhængig. Kompleks viden kan for eksempel være, hvordan kvalitetssikringssystemet skal implementeres i den lokale produktion.

Udveksling og produktion af den komplekse forretningsviden kræver social interaktion, og det kan blandt andet ske via flytning af ansatte rundt i virksomheden. Forfatteren ærgrer sig over, at virksomhederne får for lidt ud af de udstationeres særlige viden. Hvis den viden formidles bedre, vil det kunne gavne forretningen, mener hun.

Brugbar bog med CSR-professionelle
Såvel bogens teori som de mange praktiske eksempler er brugbare for ledere, HR-folk og CSR-professionelle. Min anke mod bogen er, at den er vanskelig at springe rundt i. Den er ikke læservenlig, fordi den skal læses fra start til slut.

Som læser går man ofte efter noget bestemt for eksempel, hvad handler casen fra IBM eller Radiometer om? Eller hvordan finder jeg beskrivelsen af Kulturhjulet? Oplysningerne står ikke tydeligt i indholdsfortegnelsen, som er mangelfuld. Indholdet i bogen er godt, men præsentationen er en ommer!

Læs også: Bogens egen hjemmeside her

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

05.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nu er ansøgningsperiode åben: Sådan indstiller du din virksomhed til Sustainability Awards 2024

05.04.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

Case: Conrum – en ny koncern født ind i en tid med ESG

25.03.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

ESG kalder på stærke kommunikationsværdikæder

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi har fået afmystificeret klimaregnskaber og lært at kommunikere grønt”

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

19.03.2024Advice

Sponseret

Fremtiden tilhører dem, der tør handle

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus