Ansvarlig ledelse skal få os væk fra afgrunden

Hvad vil vi have: Ansvarlig ledelse med store ambitioner, åbenhed og samarbejde! Hvornår vil vi have det: Nu! Hvornår får vi det: Der er lige lidt, vi skal finde ud af først.

Den gamle børssal på Børsen danner ramme om de 300 deltageres oplevelse af debatter og præsentationer af CSR-problematikker nu og her. Foto: Carsten Lundager..

26.10.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Går man til den årlige CSR-konference arrangeret af FSR – danske revisorer, Dansk Erhverv og Erhvervsstyrelsen er man ret sikker på at komme i godt selskab. I år var ingen undtagelse, da årsfesten i CSR-familien mødtes på Børsen d. 26. oktober 2017.

Der var finansministeren, den nye generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, direktører og strateger fra store og mellemstore virksomheder, investorer fra pensionskasser og chefer fra arrangørernes organisationer. De skulle diskutere i paneldebatter og holde oplæg. Som journalist ville det have været sjovere, hvis nogle af dem var mægtigt uenige. Det er de bare ikke.

Enige om det meste
Skal man kort sammenfatte, hvad man er enige om, kan det fortælles sådan her:

Der er en historisk uden sammenligning stor tillidskrise mellem samfunds ledelser og borgere/kunder/forbrugere. Det er ikke så mærkeligt, for samfundets ledelser har i nogen grad glemt at få alle med, og der har været for mange afsløringer af anløben praksis politisk og i virksomheder. Det, der kan redde os, er samarbejde og åbenhed – i nye mere forpligtende partnerskaber. Det skal drives af ansvarlige ledelser, som har modet til at tænke og agere langsigtet. I høj grad også virksomhedsledelser, selvom de bliver målt på kortsigtede præstationer.

Det, der er brug for
Vi ved altså godt, hvad der skal til. Det er bare ikke altid det, der foregår i virkeligheden.

Tag nu åbenhed. Den er essentiel, både fordi det så bliver sværere med ikke-ansvarlig ledelse, og fordi åbenhed er den bedste måde at sikre sig mod kritik. Men den synes at være svært at praktisere, fordi frygten for at ende i en malstrøm af dårlig omtale er stor og ikke uberettiget. Som Morten Lehmann, CSR-chef i Dansk Erhverv sagde det:

”Hvis man spørger mig, er det største problem i dansk CSR ikke greenwashing, men green-bashing.”

Et udsagn, som Christian Friis-Bach, der i næste uge tiltræder som generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, bakkede op om:

”Alle fejl er tilsyneladende rimelige at hive frem og kritisere virksomheder og organisationer for. Det er også derfor vi skal blive bedre til at dele risikoen i samarbejder.”

Eller kig på behovet for en ny slags partnerskaber, hvor man deler risikoen på nye måder, så det bliver umuligt at stikke af fra en fejltagelse, men også umuligt ikke at bidrage konstruktivt, fordi der er mere på spil for alle parter. Dem skal der laves mange flere af. Men hvor er de gode eksempler på helt nye partnerskabsmodeller? Det ved vi ikke helt endnu.

Hvem fortjener at lede?
Som Dirch Passer sang i ABC-revyen i 1955: Oven over alting stråler moder sol. I dag er det så ikke solen, men verdensmålene, som lægger så fint et lys ud over det hele. At finansminister Kristian Jensen står klippefast bag målene, har han længe givet udtryk for. I sit åbningsindlæg forklarede han, hvordan de og tillidskrisen leder til samme konklusion:

”Tillidskrisen gør, at både politikere og erhvervslederes store spørgsmål i dag er, hvordan gør vi os fortjent til at lede? Samtidig skal vi alle huske, at det jo ikke er FN’s verdensmål. Det er mine, dine, vores og jeres mål. Kun med ærlighed, ydmyghed og en vision for hvad man vil og kan bidrage med i verden gøre man sig fortjent. Det er CSR – ikke bare i den klassiske forstand, men bredt set: hvad kan vi i vores virksomhed bidrage med?”

Hvordan spiller kort sigt – langt sigt sammen?
Pelle Pedersen som er arbejder med ansvarlige investeringer i PKA, lagde sig i samme spor som Kristian Jensen, men bragte en anden af konferencens hovedtemaer ind i debatten:

”Det handler om ledelse – om at forsvare sine langsigtede beslutninger mens og selvom man måles på kortsigtede præstationer. Om at turde at holde fast i det, man ved er det rigtige på langt sigt, selvom man presses på det korte,” sagde han.

Til gengæld mente over 80 procent af tilhørerne ikke, at det er et problem at være hurtig til at tilpasse sig og tænke langsigtet på samme tid. Der var panelet enige: Det handlede om at have stærke værdier og en solid strategi at læne sig op ad.

”Hvis man har levet en langtidsholdbar strategi så kan man bruge den til at tage både store og små beslutninger. Man må jo gå efter at være med i rigtig lang tid og derfor også have ambitioner på langt sigt, ellers er det jo ikke interessant at være med overhovedet,” sagde Martin Nørholm Baltser, direktør i Middelfart Sparekasse.  

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Reklamer for fossile biler bliver fortid i Vestsverige

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

16.01.2025CSR.dk

LEGO-familien styrker grønne ambitioner med milliardinvesteringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J