Ansvarlige indkøb: partnerskaber reducerer risiko

Danske virksomheder er i gang med at gøre deres forsyningskæde ansvarlig, men skal arbejdet for alvor gøre en forskel, så skal der mere samarbejde til.

Mange ting skal spille sammen for at få succes med ansvarlige indkøb. Partnerskaber kan øge chancerne for at lykkes. .

27.04.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

En ny rapport fra Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) viser for første gang et samlet billede af, hvordan virksomheder, offentlige organisationer, fagforeninger og NGO’er arbejder med ansvarlighed i deres forsyningskæder.

State of Ethical Trading 2015

Baseret på rapporter fra medlemmerne konkluderer Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) i State of Ethical Trading 2015, at:

  • I lige over halvdelen af de virksomheder, som er medlem af DIEH, har den øverste ledelse tildelt ansvarlig handel et dedikeret budget. Det er samme er tilfældet for 25 procent af organisationer og 17 procent af de offentlige institutioner. DIEH konkluderer på den baggrund, at der stadig er lang vej igen før ansvarlige indkøb for alvor er integreret og prioriteret.
  • Der er et tydelig skift på vej fra de gængse auditeringsværktøjer til mere systematiske og langvarige relationer med leverandører. Med FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv under implementering tages vigtige skridt, men der er meget at lære endnu.
  • En del større virksomheder er begyndt at arbejde systematisk med etisk handel og nogle er på vej til at inkludere ikke bare direkte leverandører men også leverandører i næste led i deres arbejde med ansvarlige indkøb.
  • Etisk handel spiller en central rolle i at løse problemer i globale forsyningskæder. Fokus på etisk handel er drevet af behov for risikostyring, ønsket om højere kvalitet at større kontrol over leverancer, ønsket om at motivere og tiltrække medarbejdere og eksternt pres fra forbrugere og NGO’er kombineret med guidelines og lovgivning på området. 

”Forestillingen om at det her er fikset – den kan vi godt afblæse.” Så kontant var meldingen fra Mette Boye, direktør i DIEH, ved lanceringen af rapportern State of Ethical Trading 2015, d. 20. april 2016.

Ikke at der ikke er gode historier at fortælle. Mange af medlemsvirksomhederne i DIEH arbejder dedikeret med deres leverandører og bygger tættere relationer som erstatning for klassiske auditeringsværktøjer. På den måde er de fint på linje med de internationale tendenser. Der er også udemærkede danske eksempler på, hvor dan partnerskaber mellem virksomheder, NGO’er og offentlige organisationer løser problemer i højrisiko-områder.  

Udfordringerne er dog stadig til at tage og føle på, og der er især behov for større udbredelse af samarbejde og partnerskaber. SMV’erne har også særligt brug for støtte og vejledning.

Partnerskaber = mindre risiko
Fokus for resten af lanceringseventen var da også partnerskaber. Med input fra Christian Friis Bach fik disse en ny vinkel: det handler om risikodeling.

Den tidligere udviklingsminister er i dag generalsekretær i UNECE, FN’s økonomiske kommission for Europa, som skal fremme det økonomiske samarbejde mellem 56 af FN’s medlemmer. Det betyder bl.a. fælles spilleregler og standarder for både stort og småt. Og vejledning i forbindelse med offentlig-privat samarbejde.

Det lugter måske ikke særlig meget af ansvarligt indkøb og CSR, men for Christian Friis Bach er det præcis, hvad det er. For et af problemerne ved for alvor at ændre på vilkår for miljø, arbejdsforhold og korruption – som er de tre højest prioriterede emner i DIEH’s undersøgelse – er, at den enkelte virksomhed ikke kan komme ret langt.

At eksperimentere med sin leverandørkæde er nemlig både ressourcekrævende og behæftet med anseelig finansiel- og omdømmerisiko. Men med fælles forhandlede standarder, multistakeholder-partnerskaber og fælles spilleregler så deler hver deltager risikoen forbundet med arbejdet med de andre deltagere.

Hånden på kogepladen
Den idé var flere interesserede i. F.eks. Rune Jungberg Pedersen fra Jysk A/S som under en paneldebat med både politikere, NGO’ere, fagforening, medier og erhvervsorganisationer repræsenteret stillede spørgsmålet: Hvem er villige til at lægge hånden på kogepladen sammen med os?

Som eksempel nævnte han, at Jysk også er begyndt et tættere samarbejde med færre leverandører, men at det jo også fjerner udviklingsmuligheder for de lande, hvor det måske er mest tiltrængt, fordi de sværeste ofte ryger først. Hvis nu Jysk skulle lave om på det, hvem vil så være med?

Nu er det jo sjældent, at den slags aftaler og samarbejder bliver indgået henover en scene og sal på Børsen. Der var da heller ingen som meldte sig lige den dag.

Men ideen om at partnerskaber også kan være en måde at dele risiko – udover den kilde til viden, vejledning, udvidet netværk og ærlig kritik, som andre oplægsholdere fortalte, at de allerede er - blev plantet.

Så arbejdet med at ”fikse det her” kan fortsætte.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

19.06.2024CSR.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

17.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD-mærket

17.06.2024CSR.dk

Bæredygtighed er den nye trend i danske B2B-indkøb

13.06.2024BESTSELLER

Sponseret

Med stort brancheinitiativ vil BESTSELLER fremme grønne landvindinger gennem finansiel hjælp

05.06.2024Meyers A/S

Sponseret

Nyt fra bælgfronten: Meyers lancerer økologisk burgerbolle med bønner

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online