Bæredygtighed i blå paller

Efter en begyndelse med udfordringer er det for alvor lykkes CHEP at slå igennem på det danske marked. Virksomheden er brudt igennem med budskabet om, at logistik kan være enkel, og at der er plads til bæredygtighed i transport af varer.

CHEP er kendt for den karakteristiske blå palle.

CHEP er synonym med den blå palle. For CHEP er en palle ikke bare noget, man stiller varer på og flytter rundt. Den blå palle står for ubesværet administration og bæredygtige materialer placeret i en cirkulær økonomi. Ansvarlighed i forsyningskædens mest basale element.

Aldrig tomme paller

Det er et erklæret mål for CHEP at minimere tiden, hvor pallen er tom, for en tom palle gør ingen gavn. Det sparer også på omkostningerne, tager hensyn til miljøet og er udtryk for helt almindelig sund fornuft.

”Det er faktisk ligesom med en taxa. Er vognen tom, skal man slukke motoren og lade være med at drøne rundt. Sådan er det også med vores paller, de skal kun bevæge sig, når de er fyldt,” siger Torben Lund, CHEP landechef i Danmark. Han fortsætter:

”Vi har servicecentre overalt i verden, så når en palle køres fra Danmark til Spanien, skal der ikke en tom palle tilbage til landet, som det er tilfældet med den hvide byttepalle. Vores blå palle ryger på det nærmeste spanske CHEP servicecenter klar til brug i Spanien.”

Gør op med Sorteper

CHEPs paller indgår i et puljesystem og kontrolleres centralt. Det betyder, at alle blå paller altid er vedligeholdt og bevæger sig rundt i deres eget kredsløb. På denne måde er alle paller i god form og altid tilgængelige. Har en kunde for mange paller, så afhenter CHEP overskuddet. Mangler kunden paller, eksempelvis i forbindelse med sæsonbetonet travlhed, er det ikke nødvendigt at hamstre, som mange kunder gør med de hvide byttepaller. CHEP leverer paller i perfekt stand.

”Med de hvide paller bytter man en fyldt palle for en tom palle, når der sendes varer afsted med en fragtmand, og så viser erfaringen, at folk forsøger at komme af med de mest slidte og beskadigede paller. Vi gør op med det Sorteper-spil, det er med de hvide paller,” fortæller Torben Lund.

Hos CHEP er der ingen slidte eller beskadigede paller. Til forskel fra de hvide paller, som bliver brugt til de er nedslidte og ustabile, så har CHEP en tilgang, der er langt mere skånsom for miljøet. Selv træet, som pallerne er lavet af, er bæredygtigt, og pallerne er FSC- og PEFC-certificerede, for at garantere mest muligt hensyn til naturen.

Vi er anderledes i Danmark

I Danmark har vi ikke kolossale hypermarkeder, megavarehuse eller store produktionsapparater, der suger tusindvis af paller til sig. Derfor er det vigtigt at have en prisstruktur, der er tilpasset den mindre volumen.

Kulturen inden for branchen er svær at vende, den er præget af vaner og et system, der fungerer ”godt nok”. Problemet er, at det eksisterende system kun viser spidsen af isbjerget i forhold til de reelle omkostninger. At udgiften er ude af øje betyder ikke, at udgiften er ude af budgettet. Det er en aldrig nemt at ændre vaner. Her er det, at CHEP kommer ind i billedet.

”Det danske marked er anderledes. En ting er de mindre volumener, men der er også en tradition for at anvende de hvide paller. Udover at være henvist til et byttespil, så er både producenter og detail i mørket omkring den endelige omkostning pr. palle. Med vores system er det fuldstændig gennemsigtigt, hvad omkostningen er for hver palle,” forklarer Torben Lund.

”Vi er gået fra at være helt små, til at være en reel spiller på det nationale marked. Men hvis vi virkelig skal udbrede vores bæredygtige puljesystem, så skal vi have én af de helt store lokale producenter eller detailkæder med som aktive spillere holdet. Får de først øjnene op for de mange fordele med den blå palle, vil det sprede sig som ringe i vandet,” spår Torben Lund.

Kunden er konge, systemet er knægt, men miljøet er es

”Det er gammeldags at tro, at supply chain er noget, der foregår på et kontor ved siden af lageret. Vi fokuserer på en software, der kan følge de individuelle paller, lige meget hvor de er i verden. Vores software er optimeret til mobile platforme, så du altid har overblik over dine paller lige ved hånden,” siger landechef Torben Lund.

CHEP har 350 millioner paller i cirkulation kloden rundt lige nu, og deres software holder konstant styr på efterspørgsel og udbud i de forskellige verdensdele. Det sikrer, at CHEPs kunder altid er forsynede med blå paller – men aldrig med flere, end de behøver ad gangen.

Ifølge en LCA-rapport fra 2012 er CHEP certificeret som den palleløsning i Europa, der forurener mindst. Men CHEP vil mere end det og har derfor introduceret den helt CO2-neutrale palle, for at give virksomheder mulighed for at være endnu mere bæredygtige i logistikken.

16.05.2022CHEP Denmark

Sponseret

CHEP får topkarakter for bæredygtighedsindsats fra EcoVadis

01.12.2021CHEP Denmark

Sponseret

CHEP baner vejen til en regenerativ forsyningskæde ved COP26

30.09.2021CHEP Denmark

Sponseret

Efter 1 år: CHEP når vigtige milepæle i sin 2025-bæredygtighedsstrategi

24.06.2021CHEP Denmark

Sponseret

Logistikgiganten CHEP bliver CO2-neutral

07.04.2021CHEP Denmark

Sponseret

Pallevirksomheden CHEP vinder igen platin for social ansvarlighed

17.03.2021CHEP Denmark

Sponseret

Unikt transportsamarbejde skal reducere CO2-udslippet med 115 ton årligt