Obama klar til at bruge sine beføjelser til fordel for klimaet
I sin tale til nationen i nat fortsatte USA's præsident Barack Obama sin aktivistiske grønne kurs, som han lagde op til i genindsættelses-talen. Det kan få betydning for danske virksomheder.
Barack Obama vil udnytte sine beføjelser til at føre en klimapolitik. Det sagde præsisenten i sin tale til nationen i nat klokken 03 dansk tid. Obama appelerede til handling i forhold til den globale opvarmning og sagde, at vil kongressen ikke være med, så vil han selv tage nogle initiativer.
Læs også: Barack Obama i det grønne arbejdstøj
Obama er dog nødt til at have kongressen med for at kunne gøre noget væsentligt. Han kan kun selv tage nogle mindre adminitrative initiativer, men signalværdien af præsidentens grønne udtalelser kan få stor betydning, vurderer USA-kender Thorsten Jantzen. Han sagde til P1 Morgen idag:
"Med danske briller er det den allerbedste nyhed. Vi har en række store danske og mellemstore danske virksomheder, som er meget stærke på det her område. De har lidt under, at amerikanerne har blokeret for klimatiltag. Det er første gang Obama så klart har talt om, at der reelt er menneskeskabte klimaforandringer"
Det er første gang, Barack Obama har talt om menneskeskabte klimaforandringer, og han har med sin tale gjort klimaforandringerne til en reel størrelse, som alle parter er enige om rent faktisk findes, vurderer Thorsten Janzen.
Talen blev holdt i Repræsentanternes Hus ved U.S. Capital Hill i Washington D.C.
Du kan læse Obamas mere end en time lange tale til nationen her
Kommissæren kommenterer
Sidst i januar, da Obama første gang talte om grønne tiltag, kommenterede EU's klimakommissær Connie Hedegaard præsidentens udtalelser i genindsættelsestalen sådan her i Politiken:
"Jeg håber meget på, at det lederskab, som han lægger op til, ikke kun er indenrigspolitisk, men også noget, vi kan mærke internationalt. Jeg forestiller mig ikke, at USA fra den ene dag til den anden er blevet enig med Europa om, hvordan man skal håndtere for eksempel de internationale klimaforhandlinger, men at de engagerer sig stærkere i de internationale dagsordener."
"Den første test er forhandlingerne om udledningen af drivhusgasser fra fly, som har været en stor strid mellem Europa og USA. Her har de bare sagt: Nej, vi vil ikke rigtig være med til nogle konkrete ting. Her mener jeg, at man vil kunne se, om der er en ændring", sagde Connie Hedegaard til Politiken.