Blødende bilindustri presset til bæredygtig omstilling

Den globale bilindustri er i knæ. Finanskrise, klimakrise og markeds-magtskifte presser bilindustrien til en bæredygtig omstilling, og producenterne kæmper nu for at omstille deres gigantiske produktionsapparat af benzinslugende biler til mere miljøvenlige køretøjer.

23.03.2009

CSR.dk

Bilindustrierne i Europa og USA bløder. Finanskrisen har givet dem kniven for struben, alt imens regeringer må ile til med hjælpepakker, der skal redde de største producenter og bane vejen for en mere bæredygtig bilindustri.
Dollargrinet er stivnet, og der er ingen tvivl om, at industrien står over for en kæmpe teknologisk innovations-udfordring for at leve op til skrappe klimakrav. I slutningen af 2008 fik det blandt andet Toyota til at sælge ud af deres store benzinslugende pickup-trucks med kampagner, der reklamerede for spotpriser. Et symptom på at industrien er i gang med at ruste sig til fremtidens ændrede markedskrav, forklarer ekspert i bilindustriens forretningsudvikling dr. Paul Nieuwenhuis fra Cardiff Business School til Huset Mandag Morgen.
”Det er et forsøg på at rydde hylderne for de varer, der ikke sælger mere, og ikke er kernen i den fremtidige forretningsstrateg. Biltyper, som markedet ikke længere vil have,” siger Paul Nieuwenhuis.

Fremtidens bilindustri ændres
Mandag Morgens analyse af bilbranchen viser, at den står over for en omstillingsproces, der vil vende op og ned på fremtidens bilindustri. Og det er især tre faktorer, der påvirker industrien:

Finanskrisen:
Den globale finanskrise har fået bilsalget i hele verden til at styrtdykke, især i USA hvor bilsalget i 2008 faldt med 18 procent i forhold til 2007, viser tal fra IHS Global Insight. I Europa faldt salget med 7,8 procent til det laveste i 15 år – en nedgang i salget der svarer til hele det nuværende spanske marked, oplyser ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association). Også Japan lider, og i november 2008 oplevede landet de laveste salgstal i 34 år med et fald på 18 procent.

Klimakrav:
Den herskende teknologi i bilindustrien er hverken miljømæssig eller økonomisk bæredygtig, og svingende oliepriser og fokus på globale klimaforandringer tvinger industrien til at nytænke teknologi, forretningsmodeller og produktionsformer, hvis den vil overleve fremtidens klimakrav.

Markeds-magtskifte:
Det økonomiske magtskifte fra vesten til vækstøkonomierne Brasilien, Rusland, Indien og Kina (BRIK-landene) sker også i bilindustrien. Ifølge en specialrapport fra The Economist vil salget af personbiler i BRIK-landene i 2008 formentlig overgå USA, og i 2010 forventes Kina at overtage USA’s position som verdens største bilmarked og Rusland at overtage titlen fra Tyskland som Europas største marked. Og de nye markeder stiller andre krav til pris og teknologi. Desuden er både Indien og Kina i gang med at opbygge en blomstrende bilindustri, som også vil true de vestlige producenter.

Salgstal styrtdykker
Men at skulle omstille et gigantisk masseproduktionsapparat til fremtidens miljøkrav og miljøbevidste forbrugere sker ikke over natten, og alt imens kæmper de store bilindustrier med en tung tåge af alarmerende salgstal, især i USA. Værst er det gået ud over de amerikanske spillere, ”the big three” Chrysler, General Motors og Ford, der melder om faldende 2008 salgstal i USA på henholdsvis 30, 23 og 22 procent i forhold til 2007. Chrysler oplevede det værste månedsfald i december på hele 53 procent, og bilfabrikantens krise medførte lukning af produktionen i mindst en måned.
Også de japanske producenter har hårde tider. Nissans salg i USA faldt med 11 procent i 2008, og hos Lean-filosofiens arnested, Toyota, faldt salget med lidt over 15 procent. I slutningen af december annoncerede Toyota tilmed, at koncernen har oplevet sit første driftstab siden 1941.
Trods Toyotas problemer fremhæver Paul Nieuwenhuis dog producenten som en af fremtidens vindere.
”De er længere end de øvrige store bilproducenter med udviklingen af bæredygtige teknologier og produktionsformer. Og vigtigst af alt i disse tider: de har pengene til at fortsætte udviklingen og er ikke afhængige af de finansielle markeder i samme grad som de øvrige store producenter.”

Hjælpepakker skal redde bil-producenter
Der er dog tændt håb for de skrantende bilproducenter. USA's regering besluttede i slutningen af december at tilbyde de amerikanske bilproducenter en økonomisk håndsrækning på 17,4 milliarder dollar - omkring 92 milliarder kroner - i hurtige lån. Men de store koncerner Ford, General Motors og Chrysler får ikke lånene på deres glatte kølerhjelme. For at få adgang til lånene skal koncernerne restruktureres og forebygge, at de kommer i problemer ved økonomiske kriser. Samtidig skal det sikres, at skatteyderne kun hjælper med finansiering af levedygtige selskaber.
Også de europæiske bilproducenter trygler om økonomisk hjælp. Det tyske bilmarked oplevede i 2008 sit laveste salg siden den tyske genforening i 1990, og den tyske regering har allerede fremlagt initiativer, men der tales om flere kroner til at stimulere det tyske bilmarked oven på både BMW’s og Mercedes-Benzs dystre salgstal i slutningen af 2008.
Umiddelbart kan økonomiske hjælpepakker til bilindustrien synes som et tilbageskridt for miljørigtige biler, men på længere sigt vil finanskrisen accelerere omstillingen til en bæredygtig bilindustri, mener Paul Nieuwenhuis.
”De store producenters økonomiske problemer er langt hen ad vejen et resultat af, at bilindustrien netop ikke har været bæredygtigt skruet sammen. Og alle redningsplaner både internt i virksomhederne og fra regeringerne sættes nu ind på at accelerere en bæredygtig udvikling,” siger han til Mandag Morgen.

Flere elbiler
Imens skyder små nye bilproducenter op som kinesiske BYD, amerikanske Tesla Motors, norske Think Global og Project Better Place, der satser på udvikling og salg af el-biler og ikke kæmper med at skulle omstille gigantiske produktionsapparater. Men selv om eksperter har store forventninger til el-biler, blandt andet i Danmark, er hverken el- eller hybridbil den eneste redning for den skrantende bilindustri, mener vicedirektør Michael Robinet fra analysebureauet CSM Worldwide, der beskæftiger sig med det globale bilmarked. På bilmessen i Detroit i januar 2009 sagde han:
”Teknologi og benzinøkonomi bliver kodeord i 2009, men de nye el- og hybridbiler er ingen mirakelkur. Der skal også udvikles på almindelige benzinmotorer, men det kræver tid og kapital. Skala og volumen bliver afgørende for branchen, og det samme bliver evnen til at omstille sig hurtigt. Vi kommer til at se en helt ny bilbranche i løbet af 10-15 år.”

www.csr.dk/klima

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online