Brug lovgivningen som løftestang for Verdensmålene

For Vibeke Plambeck er den største barrierer for virksomhedernes aktive arbejde med Verdensmålene, at de har svært ved at se, at kan gøre en forskel. På et seminar på konferencen CSR i Praksis d. 18/5 giver hun konkrete anvisninger på, hvordan de kan gøre

Advokat- og rådgivningsvirksomheden JURAAD er på CSR i Praksis vært for et seminar sammen med rådgivningsfirmaet Altox.

04.04.2017

CSR.dk

De 17 verdensmål kan godt tage pusten fra de fleste, konstaterer Vibeke Plambeck, og selv virksomhedsledere, der ellers er vant til at træffe store beslutninger, som påvirker mange menneskers hverdag, kan føle, deres virksomheder er for små og utilstrækkelige i forhold til de problemer, der ligger bag. Men vi skal ikke hver især løse alle problemer og finde løsninger på alt, slår hun fast. Tværtimod er det op til den enkelte at finde ud af, hvor man kan gøre en indsats, der sammen med andres indsats kan være med til at nå de givne mål - og det er det, deltagerne i seminaret vil komme til at arbejde med, fortæller hun.

Læs også: Program for CSR i Praksis
  
Som advokat og stifter af advokat- og rådgivningsvirksomheden JURAAD og med en lang karriere inden for industrien har Vibeke Plambeck særlig fokus på lovreguleringen af virksomheder, og hun har over årene kunnet følge, hvordan den har udviklet, ændret sig og bredt sig ud med en langt større indflydelse på rigtig mange dele af en virksomheds opgaver og funktioner. Mange virksomheder ser dét som en bureaukratisk hæmsko for deres frie udfoldelse, men i stedet for at se det som tyngende og fordyrende skal de bruge lovkravene til at løfte virksomhedens CSR-profil, siger hun.

Loven er lige ved hånden og skal alligevel overholdes
”Vi har over de seneste år bevæget os væk fra national regulering over til en europæisk og international rammesætning. Således har FN gennemført konventioner, som mange lande har ratificeret, senest klimaaftalen i Paris og Verdensmålene. Ser virksomheden de lovmæssige krav som en løftestang til at nå længere, og gør man sig bevidst om, hvad fx det miljømæssige arbejde kan give af værdi til det omgivne samfund og til virksomhedens egen bæredygtige vækst, ja, så er det med til at nå de mål, der er sat.”

Læs også: FN’s Verdensmål 

Fejlen er, at mange har så travl en arbejdshverdag, at lovkravene kommer til at virke som en sur pligt. Men det har noget at gøre med tilgangen til arbejdet og ikke kravene selv, påpeger Vibeke Plambeck, for ses de kun som en belastning uden værdi, ja, så bliver de naturligvis belastende.

”Hvis alle i organisationen - indkøbschefen, udviklingschefen, salgschefen og økonomichefen - kender deres rolle i forhold til fx REACH, fremmer det dialogen internt, og det kan føre til udvikling af nye forretningsmodeller og gøre løsningen af kravene mere effektiv. Dermed kan der frigøres ressourcer til at finde værdi i forhold til virksomhedens CSR-profil, så CSR-politikken bedre kan aflæses i måden, virksomheden agerer på.”

På helikoptertur over regler, CSR og Verdensmålene
For Vibeke Plambeck er Verdensmålene et holdningsmæssigt udgangspunkt - et pejlemærke – for, hvordan vi som personer selv bør agere. For målene er jo ikke opstået pludseligt, understreger hun, men er resultatet af den mest omfattende og gennemsigtige globale konsultationsproces i FN’s historie, og den er gennemført i en tragisk konstatering af de store problemer, der er globalt. Målene er således et tegn på en verdensomspændende politisk vilje til at ville gøre noget ved gigantiske problemer fra fattigdomsbekæmpelse og social udvikling til økonomisk og miljømæssig udvikling og mål for fred og sikkerhed. Og det bør alle virksomheder, ikke kun de største, se muligheder i og tage deres del af ansvaret for.

”For mig er det vigtigt, at de dele af FN’s Verdensmål, som virksomhederne primært vil arbejde med, gøres så operationelle og nærværende, at også mindre og mellemstore virksomheder kan se værdien i arbejde med dem.”

Læs også: Verdensmålene på Wikipedia

JURAAD’s seminar gennemføres i samarbejde med rådgivningsfirmaet Altox, og det lægger ud med en helikoptertur, der giver overblik over produktreguleringen, og hvordan arbejdet med kravene kan være til gavn og ikke ulempe for en virksomhed. Desuden vil der blive sat fokus på de ”shitstorme”, en virksomhed kan komme ud i, hvis der ikke er sammenhæng i fortællingen om dens CSR profil og dens ageren.

Brug Verdensmålene i CSR-indsatsen
Med 6 stærke organisationer bag 12 inspirerende hands-on seminarer giver CSR i Praksis-konferencen rig mulighed for at komme hele vejen rundt for dem, der gerne vil vide mere om, hvordan Verdensmålene kan bruges i CSR-indsatsen. Konferencen er både for private og offentlige virksomheder, NGO’er, myndigheder, rådgivere, offentlige institutioner og alle andre, som er nysgerrige eller vidensbegærlige omkring Verdensmålene, eller som ønsker inspiration og løsninger til at styrke CSR-indsatsen.

Læs også: tilmelding til CSR i Praksis

Foruden JURAAD står følgende organisationer for seminarer om:

Lifestyle & Design Clusters – coaching i synergier mellem Verdensmålene og virksomhedens egne CSR-mål,
Danish Food Cluster – praktiske værktøjer til, hvordan virksomheden kan få succes med Verdensmålene,
Skovdyrkerne - partnerskaber med grønne NGO’er om Verdensmålene
Grakom – arbejd med Verdensmålene og styrk kunderelationen og forretningen,
KEA – bæredygtige samarbejder mellem virksomheder og vidensinstitutioner.

Konferencen indledes med indlæg ved chefkonsulent i DI Sara Krüger Falk under titlen ”Arbejd med FN's verdensmål i CSR-indsatsen”, og hun vil her komme ind på nogle af de initiativer, der er sat i søen for at hjælpe virksomhederne i deres arbejde med Verdensmålene.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus