Byggebranchen er vild med Cradle to Cradle
Building Green viser tydeligt interessen for Cradle to Cradle og cirkulær økonomi i byggebranchen
Når Building Green i slutningen af oktober slår dørene op til bæredygtig byggemesse og konference, vil skilte med Cradle to Cradle Certified være en udbredt del af markedsføringen på mange stande. Blandt andet vil Troldtekt A/S, Egetæpper A/S, KALK A/S og Rheinzink Danmark A/S udstille certificerede produkter.
Læs også: Egetæpper satser stort på Cradle to Cradle
Byggebranchen efterspørger C2C
Byggebranchen efterspørger Cradle to Cradle (C2C) produktcertificering mere end nogen anden branche. To ud af tre certificerede produkter er enten byggemateriale eller inventar.
"Det skyldes først og fremmest, at arkitekterne interesserer sig for det, og at der er en stor vilje blandt producenterne til at udvikle deres sortiment og positionere sig på markedet, siger Annette Hastrup.
Hun er direktør i Vugge til Vugge ApS, som er det eneste firma i Norden, der er akkrediteret til at certificere efter Cradle to Cradle standarden.
Læs også: Lettere at få C2C certifikat på dansk
Interessen for Cradle to Cradle kan også ses på efterspørgslen på bogen Cradle to Cradle i det byggede miljø en manual til den danske byggeindustri". Den trykte udgave blev revet væk for to år siden, og den elektroniske udgave bliver læst og downloadet flittigt.
Stand på Building Green
Vugge til Vugge har en stand med på Building Green og er desuden vært for et seminar med titlen Få svar om C2C produktcertificering.
Her vil repræsentanter for DanSign A/S, KALK A/S, Troldtekt A/S, Rheinzink Danmark A/S og KKS-Woodfiber ApS fortælle om deres erfaringer og udbytte med at få Cradle to Cradle certifikat.
- En journalist stiller panelet spørgsmål, men det er også muligt for publikum at udfordre virksomhederne, fortæller Annette Hastrup.
Arkitekterne tager C2C til sig
En af de arkitekter, der efterspørger C2C, er Kasper Guldager Jensen, der er partner og leder af 3XN arkitekternes innovationsfirma, GXN. Han er desuden medforfatter til før omtalte bog.
Cradle to Cradle certifikatet giver en first class dokumentation, som man kan stole på. Cradle to Cradle har desuden skabt en ny holistisk tilgang til det bæredygtige byggeri, hvor man ikke kun taler om energiforbrug, men også om et cirkulært byggeri, hvor materialerne har værdi ud over bygningens egen levetid, siger han.
Cirkulær økonomi på dagsordenen
Netop det er i fokus, når Kasper Guldager optræder på konferencescenen på Building Green sammen med salgsdirektør John Sommer fra MT Højgaard.
De fortæller om Fremtidens cirkulære økonomi med afsæt i projektet "Byggeri i 7 dimensioner - Kredsløbsdesign i praksis".
Projektet, som Vugge til Vugge også deltager i, er støttet af Miljøministeriet. Formålet er at udvikle digitale arbejdsredskaber, designe byggeelementer til adskillelse og udvikle nye grønne forretningsmodeller.
Prototyper viser vejen
Et delmål for projektet er, at MT Højgaard bliver i stand til at levere genanvendelige elementer og materialer til fremtidens bygninger.
Projektet har sin egen stand på Building Green, hvor der bliver vist prototyper i træ, beton og stål, der kan skilles ad efter cirkulære principper. Målet er at vise vejen for cirkulære løsninger i byggebranchen. Løsninger, som der kan tjenes millioner af kroner på.
Vi kan ikke sidde og vente på lovgivning og regulering. Jeg tror, at vi ved at gå forrest og ved at fremlægge fremtidssikre løsninger, kan skabe efterspørgslen, siger Kasper Guldager.
Gratis at blive klogere på Building Green
Foredraget med Kasper Guldager og John Sommer holdes onsdag 28. oktober kl. 13. Seminaret med Vugge til Vugge holdes torsdag 29. oktober kl. 11-12.30.
Begge dele foregår som en del af Building Green i Forum, København 28.-29. oktober. Det er gratis at deltage i konferencen, der har mere end 115 talere og 25 seminarer foruden 130 udstillere. En del af konceptet er desuden muligheden for at arrangere speeddating med interessante samarbejdspartnere. Se hele programmet her.