Byggeriet kan blive frontløber for bæredygtighed

Regeringen ønsker mere bæredygtigt byggeri og har derfor lanceret en byggepolitisk strategi, der blandt andet rummer fem konkrete initiativer, der knytter sig direkte til bæredygtigt byggeri.

Byggebranchen mangler i dag en officiel definition af, hvad bæredygtigt byggeri er, og det vil klima-, energi- og bygningsministeren gøre noget ved..

06.03.2015

CSR.dk

Byggesektoren har et højt ressourceforbrug og genererer en betydelig andel af Danmarks samlede mængde affald. Samtidig står bygninger ifølge tal fra Energistyrelsen for 30-40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark. Mere bæredygtigt byggeri kan derfor være med til at løse nogle af de klimaudfordringer, verden står overfor.

Læs også: Politikerne skal prioritere de grønne bygninger

Men byggebranchen mangler i dag en officiel definition af, hvad bæredygtigt byggeri er. Det vil klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen gøre noget ved.

<p>”Byggeriet har et enormt potentiale i forhold til indfrielsen af vores klimamål”.</p>

Rasmus Helveg Petersen, klima-, energi- og bygningsminister

”Byggeriet har et enormt potentiale i forhold til indfrielsen af vores klimamål. Med bæredygtigt byggeri kan vi ikke alene mindske vores affaldsmængde og ressourceforbrug. Vi kan også gøre byggeriet til en decideret motor for bæredygtighed. Første skridt er derfor, at alle får en klar og fælles forståelse af, hvad bæredygtigt byggeri er”, siger han.

En frivillig bæredygtighedsklasse
Et yderligere eksempel på det høje energi- og ressourceforbrug i byggeriet er, at energiforbruget i opførelsesprocessen af en bygning svarer til op til fire års varmeforbrug i bygningen. Det viser flere undersøgelser. Derfor vil klima-, energi- og bygningsministeren blandt andet have udarbejdet en frivillig bæredygtighedsklasse. Den skal give hele byggesektoren en fælles forståelse af, hvornår et byggeri er bæredygtigt og inspirere branchen til at bygge mere bæredygtigt i fremtiden.

Desuden kan bæredygtigt byggeri defineres på mange måder. Affaldsgenerering, energi- og vandforbrug på byggepladserne, er nogle af de forhold, man kan kigge på. Også energi- og ressourceforbruget i det færdige byggeri kan spille en stor rolle, og på den måde kan hele bygningens livscyklus faktisk være med til at definere bæredygtigheden. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet vil derfor nedsætte en arbejdsgruppe, der vil se nærmere på, hvilke elementer der skal indgå i den frivillige bæredygtighedsklasse, og hvordan de konkrete krav skal udformes.

Der findes i dag en privat certificeringsordning, DGNB-systemet, i forhold til bæredygtigt byggeri. Men byggebranchens aktører har også efterspurgt en mere officiel definition af bæredygtighed, som er nemmere at anvende for både rådgivere og udførende virksomheder inden for byggebranchen.

”En frivillig bæredygtighedsordning kan være med til at give dansk byggeri en førerposition inden for bæredygtighed. Vi har set med indførelsen af de frivillige lavenergiklasser, at branchen meget hurtigt integrerede dem i deres løsninger. Det er den samme gradvise mekanisme, vi ønsker her”, siger Rasmus Helveg Petersen.

Gode forretningsmuligheder
Initiativet vedrørende de frivillige bæredygtighedsklasser er en del af regeringens samlede byggepolitiske strategi ”Vejen til et styrket byggeri i Danmark”, der blev lanceret i november. Strategien indeholder i alt 34 konkrete initiativer, hvor fem knytter sig direkte til at fremme bæredygtighed i byggeriet.

Også miljøminister Kirsten Brosbøl ser i lighed med klima-, energi- og bygningsministeren et stort potentiale i at bygge bæredygtigt:

<p>”Bæredygtigt byggeri er fremtiden. Det skåner miljøet og er med til at sikre høj livskvalitet til danskerne”. </p>

Kirsten Brosbøl, miljøminister

”Bæredygtigt byggeri er fremtiden. Det skåner miljøet og er med til at sikre høj livskvalitet til danskerne. Og så er der gode forretningsmuligheder i bæredygtigt byggeri med et stærkt voksende internationalt marked”, siger hun.

Desuden vil miljøministeren have de problematiske stoffer ud af byggeriet og sikre, at de materialer, der bruges i byggeriet, ikke ender som byggeaffald, men i stedet kan bruges igen og sælges med høj værdi.

Læs også: Nyt projekt vil fremme bæredygtigt byggeri

”Det betyder også, at vi skal fremme direkte genbrug, så for eksempel mursten og vinduer fra én bygning, kan bruges igen i en anden. Her er vores byggepolitiske strategi tænkt sammen med regeringens kommende strategi for affaldsforebyggelse”, siger Kirsten Brosbøl.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online