Californisk tørke kan kickstarte grøn omstilling
Californien har kæmpet mod ekstrem tørke de sidste fire år og en del af vejen mod bedre tider kan meget vel være en fremskyndet grøn omstilling.
Med sine knap 39 millioner indbyggere er Californien USA's mest folkerige stat og derfor er krisen efterhånden til at tage og føle på, efter at fire års tørke næsten har tømt statens vandreservoirer og grundvandsmagasiner. Vandbesparelser er derfor blevet et hot topic både blandt private og i det offentlige, og det kan give vind i sejlene til de lokale clean tech-virksomheder.
Læs også: Casesamling viser: grøn omstilling er sund fornuft
For mens befolkningen venter på resultaterne af de politiske anstrengelser, så spreder der sig et håb om, at ånden af innovation og iværksætteri og de deraf følgende investeringer fra it-mekkaet Silicon Valley, vil sprede sig til clean tech-industrien og de mange kloge hoveder inden for vand- og landbrugssektoren.
"De klima- og miljøfokuserede virksomheder er således tidligere er blevet udkonkurreret af producenter og udviklere inden for software, smartphones, massemedier og lign., men den historiske tørke har fået opmærksomheden til at flytte sig i en grønnere retning." Det skriver Bo Normander, direktør for Worldwatch Institute Europe, på organictoday.dk.
Statens leverandører af water tech (eksempelvis systemer til indsamling og genanvendelse af vand eller software til forbrugsstyring) såvel som mere traditionel clean tech (primært solceller) oplever nemlig en stigende efterspørgsel på smarte løsninger på de mange udfordringer, tørken har kastet af sig.
Læs også: For fem milliarder blandet grøn omstilling, tak
"Californien er allerede USA's mest energieffektive stat og er godt på vej mod det foreløbige mål om 33 procent bæredygtig energi i 2020. Ambitionerne og potentialet på vandteknologiområdet er mindst i samme størrelsesorden og hvis både den offentlige og den private sektor for alvor griber fast, så kan den grønne omstilling hurtigt sprede sig, ikke bare i den gyldne stat, men måske også i resten af USA", skriver Bo Normander.
-AK