Chefer afgør sikkerheden

Er der tit arbejdsskader og ulykker på arbejdspladsen, er det ofte et produkt af chefens prioritering. Det viser svensk forskning.

Når sikkerheden ikke er i top på arbejdspladser, er det overvejende chefens ansvar. Det viser forskning. Foto: Flickr/Cornelius Bartke..

24.06.2015

CSR.dk

Chefers indstilling er afgørende for, i hvor høj grad man undgår arbejdsskader og ulykker på arbejdspladsen. Det viser ny svensk forskning.

"For at få en sikker arbejdsplads er det ikke tilstrækkeligt at være en god chef i almindelighed. Det kræver, at chefen tydeligt påpeger, at sikkerhed er vigtigt, og at visse typer risici ikke er accepterede, og at sikkerhed altid skal gå forud for kravet om produktion, når de ansatte står i en situation, hvor de er tvunget til at prioritere", siger psykolog Malin Mattson, der står bag undersøgelsen for Stockholm Universitet.

Samme undersøgelse viser, at det er vigtigt, at chefen og den øverste ledelse taler om sikkerhed og viser, at den virkelig mener, at sikkerhed kommer før alt andet. Bedst er det, hvis chefen kommunikerer det både gennem generel information til de ansatte og giver individuel feedback til den enkelte medarbejder.

Læs også: Guide dig til et bedre arbejdsmiljø

Malin Mattson har fundet frem til, at den mindst effektive ledelsesstil i forhold til sikkerhed på arbejdspladsen er den såkaldte traditionelle ledelsesstil, hvor ledelsen belønner medarbejdere kun efter præstation. Den kan have en direkte negativ effekt på medarbejderne, fordi den sender et signal om at produktion går forud for sikkerhed.

På den måde stiller Marlin Matsson sig kritisk over for klassiske bonussystemer.

"Et bonussystem med utydeligt formulerede mål og fokus på produktionen kan indebære en øget risiko på skader og ulykker. Modsat kan sikkerheden fremmes, hvis bonussystemet bliver brugt til  tydeligt at kommunikere vigtigheden af at prioritere sikkerheden", siger Malin Mattson i pressemeddelelsen. 

Download rapporten "Promoting safety in organizations: The role of leadership and managerial practices".         

-JPN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V