Cleantech-klynge skal skabe flere grønne job

Cleantech omfatter bæredygtig energi- og miljø-produktion, men også for eksempel nyudviklede IT-produkter, som kan bidrage til at gøre vores samfund bæredygtigt. Partnere og virksomheder i Copenhagen Cleantech Cluster arbejder på at finde fremtidens løsninger.

Københavns Kommunes mål er at være CO2-neutral i 2025, derfor skal plastaffaldet ud af affaldsstrømmen. Copenhagen Cleantech Cluster har ”inviteret” en gruppe af virksomheder til at finde en løsning. Foto: Copenhagen Cleantech Cluster.

08.11.2012

Kristina Øby Pedersen, CSR.dk

Marianne Lubanski er Business Development Director hos Copenhagen Capacity, som var med i etableringen af Copenhagen Cleantech Cluster..

Marianna Lubanski er Business Development Director hos Copenhagen Capacity, en af de elleve aktører, der etablerede Copenhagen Cleantech Cluster i 2009. Når hun skal beskrive, hvad cleantech er, er hun med egne ord ”altid nødt til at træde et skridt tilbage”, for samfundet forandrer sig, og flere og flere aktiviteter falder ind under kategorien.

”Cleantech omfatter mange forskellige energi- og miljøområder, og virksomhederne agerer dermed på meget forskellige markeder”, forklarer Marianne Lubanski. ”Så når du spørger, om det går godt for cleantech, er det overodnede svar ’JA’, men det er samtidig meget forskellige markeder, vi taler om. Der er de mere modne industrier som vind, sol og bioenergi og energieffektivitet. Nogle af de markeder fungerer godt, men samtidig oplever vi øget konkurrence fra for eksempel kinesiske producenter.  På andre områder har vi et klart forspring som for eksempel inden for off-shore-vind. Samtidig har vi et forspring på smart grid-området og er rigtig dygtige til vand, to markeder, der er i vækst, så det er jo vældig positivt for danske virksomheder”, siger Marianne Lubanski.

Om Copenhagen Cleantech Cluster

  • Copenhagen Cleantech Cluster blev etableret i 2009, med hjælp fra EU, Region Hovedstaden og Region Sjælland. I begyndelsen var der elleve partnere. Flere er kommet til siden, så organisationen i dag blandt andet omfatter Københavns Universitet, DTU, DI, State of Green, DHI, Scion DTU, Business Frederikssund, Københavns kommune, DONG, Siemens, Symbion, væksthusene samt Copenhagen Capacity.
  • Bevillingerne rækker frem til medio 2014, hvorefter organisationen skal medlemsfinansieres. Copenhagen Cleantech Cluster er den største klyngeorganisation i Danmark og den største cleantech-klynge i Europa. Klyngen samarbejder med 12 andre klynger i Europa, USA, Korea, Kina og Singapore.
  • En af klyngens partnere er Copenhagen Cleantech Park i Frederikssund. Her åbnede Topsil som den første aktive virksomhed den 1. oktober. Topsil, som skal fremstille ultraren silicium lagde ud med 110 ansatte på adressen Silicon Road.

”Det vi arbejder med i den relativt nye klyngeorganisation er fremtiden – ikke de ting vi kan i forvejen,” siger hun og fortæller, at Copenhagen Cleantech Cluster har valgt at arbejde med problem- og efterspørgselsdrevet innovation.

Gode rammevilkår
Hun mener, at danske cleantech-virksomheder har gode rammevilkår, især fordi de kender samfundets prioriteringer på området.

”Der er ingen tvivl om, hvor vi går hen frem mod 2050, og udover politisk opbakning og retning, er der er også afsat budgetter til det. Der er mange steder, hvor man kan søge om penge til udvikling og demonstration,” fremhæver Marianna Lubanski og tilføjer, at politikerne i mange andre lande siger det samme som de danske, men der følger ingen penge med.

Energisiden har ifølge Marianna Lubanski tidligere haft det nemmest, men miljøsiden er ved at komme med.

”Vandvirksomhederne klarer sig godt – især når det handler om spildevand. Og så er der nicheområder som vandmonitorering. Her kan virksomhederne næsten ikke følge med efterspørgslen,” siger hun.

God adgang til kapital
Virksomhederne har generelt god adgang til kapital i Danmark sammenlignet med mange andre lande, lige fra forskning til test & demonstration, eksportstøtte, mv.

Heller ikke venturekapital er der ifølge Marianne Lubanski mangel på, selvom der selvfølgelig altid vil være visse nye produkter, som er vanskelige at få støtte til. Der vil altid være en risiko forbundet med nye produkter, og spørgsmålet er ind imellem, hvem der skal tage den risiko at afprøve et nyt produkt i det virkelige liv, især da det på energi og miljøområdet ofte er forbundet med store omkostninger. Her arbejder Copenhagen Cleantech Cluster for eksempel med at etablere flere steder, hvor iværksætteres produkter kan testes og demonstreres.

Cleantech skaber nye job
Gennem de seneste år har man hørt meget om nye grønne arbejdspladser, som skal komme. Og ifølge Marianna Lubanski er det mere end et forfængeligt håb. ”Der kommer virksomheder til og eksisterende virksomheder vokser,” siger hun. Samtidig falder flere traditionelle job inden for katergorien grønne job.

”Elinstallatørerne er et godt eksempel, i dag arbejder mange med for eksempel energieffektivitet, vindmøller og smart grid. Hele samfundet er på vej igennem en grøn omstilling. ”Vi har faktisk mangel på nogle typer af arbejdskraft, vi mangler for eksempel ingeniører med de rigtige kompetencer, og må ofte hente dem i udlandet eller omskole de danske ingeniører,” siger hun og tilføjer, at nogle cleantech-virksomheder også kan have svært ved at finde den rigtige direktør, da deres branche er relativt ny, og ikke mange har erfaring med de nye markeder.

Op mod 800 nye arbejdspladser er siden 2009 direkte afledt af aktiviteten i Copenhagen Cleantech Cluster. Og den sjællandske klynge har cirka 77.500 job inden for energi og miljø, mens de cirka 34.000 falder inden for såkaldte grønne job (det vil sige, når for eksempel job i olieindustrien er fratrukket). Alene i 2010 ansatte 44 procent af virksomhederne flere medarbejdere, mens resten af verden er i krise.

”Det er meget bedre end i det øvrige Europa, og meget opløftende for os” siger Marianna Lubanski.

Nyder godt af tilknytningen til kommunen
Københavns kommune har et mål om at blive CO2-neutral i 2025, og den indsats er Copenhagen Cleantech Cluster tæt forbundet til.

Det er ifølge Marianna Lubanski godt at have et tæt samarbejde med en kommune, byen er en helt central drivkraft i den grønne omstilling. Det giver nogle konkrete opgaver, som medlemsvirksomhederne kan arbejde sammen om at løse, og som senere kan danne grundlag for eksport. Hun giver et par eksempler på de problemer, Københavns Kommune står med, og som Copenhagen Cleantech Cluster arbejder på at løse.

En af Københavns Kommunes udfordringer er at få plasten ud af affaldsstrømmen, så man undgår CO2-belastningen fra den kilde. En anden udfordring er at nedbringe søgetrafikken efter parkeringspladser.

Arbejdet er projektorienteret
”Vi ser på, hvad man har gjort andre steder i verden og forsøger at finde de metoder, der kan bruges i København. Derefter går vi ud og finder de virksomheder og forskningsinstitutioner, som på en eller anden måde arbejder med problemet og inddrager dem i arbejdet med at finde en løsning.”

Netop den problemdrevne og projektorienterede arbejdsmetode er ifølge Marianna Lubanski kendetegnende for Copenhagen Cleantech Cluster. Hver gang et nyt problem skal løses, inddrages nye virksomheder.

”Kun en meget lille del af dem er iværksættere, men dem støtter vi særskilt med andre akitiviteter i klyngen, og nogle af dem er da også med i de nye aktiviteter. Det giver meget at arbejde sammen med de store virksomheder, men det kræver overskud at gå ind i noget, der rækker ud over ens eget produkt, og det overskud har iværksætterne typisk ikke, når de kæmper med blot at få deres eget produkt på markedet,” siger Marianna Lubanski.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online