CO2 fra shipping skal halveres, uenighed om med hvilke midler

OECD foreslår øget regulering af og nye afgifter på CO2-udledninger fra skibsfarten. Den internationale skibsfartsorganisation mener, det er for vidtrækkende, og vil gerne se hvad industriens egne initiativer kan præstere først.

Skibsfarten skal, ifølge OECD, halvere sine CO2-udledninger inden 2050, hvis målet om kun to graders global opvarming skal nås..

14.10.2015

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvis shippingindustrien skal levere sin del af de CO2-reduktioner, der menes at være nødvendige for at holde den globale opvarmning til to grader, så skal skibsfarten halvere sin udledning i forhold til i dag. Det er kernen i et nyt udspil fra OECD-aktøren International Transport Forum (ITF).

Spørger man International Chamber of Shipping (ICS), der repræsenterer rederier over hele verden, spiller skibsfarten ganske rigtigt en stor rolle i at reducere de samlede CO2-udledninger, men man mener ikke der er grund til at pålægge industrien afgifter på højde med de foreslåede 25$ pr. ton CO2. Det skriver maritimedenmark.dk

Før man går så vidt vil industrien gerne se resultaterne af FN-organet International Maritime Organisations (IMO) ”Energy Efficiency Design Index” (EEDI). Det pålægger alle nye skibe, der tages i brug at være 10 procent mere energieffektive i 2015, 20 procent mere effektive i 2020 og 30 procent mere effektive fra 2025. Det burde kunne føre til besparelser på 263 millioner ton CO2 per år.

Gør industrien nok allerede?
Det er da også et godt skridt på vejen til at fjerne de 400 millioner ton CO2, som er halvdelen af den internationale skibsfarts udledninger i 2012. På den anden side forudser man at CO2-udledningen fra maritim transport i 2050 vil være mellem 50 og 250 procent højere end det nuværende niveau alt afhængigt af, hvordan verdenshandelen vil udvikle sig.

Det vil betyde, at udledningen fra skibsfarten i 2050 kan udgøre så meget som 14 procent af den samlede globale udledning, modsat 2-3 procent i dag, fremgår det af IFT-udspillet. 

Med til historien hører, at skibs- og luftfarten i dag ikke er en del af FNs klimapanel, IPCC, der producerede Kyotoaftalen i 1997 og som afholder et afgørende møde – COP21 – for at fastlægge nye bindende mål i Paris i december 2015. Regulering og reduktioner er lagt ud til IMO, som dog kritiseres for ikke at have gået kraftigt nok til værks.

Industrien har reduceret sin udledning med ti procent mellem 2007 og 2012, hvilket primært skyldes, at skibene begyndte at sejle langsommere for at spare på brændstoffet. ITF peger desuden på mulighederne for øget energieffektivitet gennem bedre design, højere udnyttelsesgrader og brug af alternative energikilder.

Mærsk Line siger de har knækket kurven
Vil man gerne se, hvordan CO2-udledninger fra fragtskibe kan reduceres, behøver man bare se på Mærsk Lines resultater. Ved at sejle langsommere, investere i nye og energieffektivitetsmæssigt overlegne skibe, ved at foretage ombygninger af mange eksisterende skibe og ved at optimere på rutenetværk og tid i havne, er det lykkedes for virksomheden at reducere sine udledninger med omkring 40 procent siden 2007.

Samtidig er mængden af containere steget, og der er derfor tale om det, som man i klimasammenhænge kalder en ’de-coupling’ af vækst og CO2-udledninger. Det skriver Mærsk Gruppen i sin bæredygtighedsrapport fra 2014.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams