CO2 fra shipping skal halveres, uenighed om med hvilke midler
OECD foreslår øget regulering af og nye afgifter på CO2-udledninger fra skibsfarten. Den internationale skibsfartsorganisation mener, det er for vidtrækkende, og vil gerne se hvad industriens egne initiativer kan præstere først.
Hvis shippingindustrien skal levere sin del af de CO2-reduktioner, der menes at være nødvendige for at holde den globale opvarmning til to grader, så skal skibsfarten halvere sin udledning i forhold til i dag. Det er kernen i et nyt udspil fra OECD-aktøren International Transport Forum (ITF).
Spørger man International Chamber of Shipping (ICS), der repræsenterer rederier over hele verden, spiller skibsfarten ganske rigtigt en stor rolle i at reducere de samlede CO2-udledninger, men man mener ikke der er grund til at pålægge industrien afgifter på højde med de foreslåede 25$ pr. ton CO2. Det skriver maritimedenmark.dk
Før man går så vidt vil industrien gerne se resultaterne af FN-organet International Maritime Organisations (IMO) Energy Efficiency Design Index (EEDI). Det pålægger alle nye skibe, der tages i brug at være 10 procent mere energieffektive i 2015, 20 procent mere effektive i 2020 og 30 procent mere effektive fra 2025. Det burde kunne føre til besparelser på 263 millioner ton CO2 per år.
Gør industrien nok allerede?
Det er da også et godt skridt på vejen til at fjerne de 400 millioner ton CO2, som er halvdelen af den internationale skibsfarts udledninger i 2012. På den anden side forudser man at CO2-udledningen fra maritim transport i 2050 vil være mellem 50 og 250 procent højere end det nuværende niveau alt afhængigt af, hvordan verdenshandelen vil udvikle sig.
Det vil betyde, at udledningen fra skibsfarten i 2050 kan udgøre så meget som 14 procent af den samlede globale udledning, modsat 2-3 procent i dag, fremgår det af IFT-udspillet.
Med til historien hører, at skibs- og luftfarten i dag ikke er en del af FNs klimapanel, IPCC, der producerede Kyotoaftalen i 1997 og som afholder et afgørende møde COP21 for at fastlægge nye bindende mål i Paris i december 2015. Regulering og reduktioner er lagt ud til IMO, som dog kritiseres for ikke at have gået kraftigt nok til værks.
Industrien har reduceret sin udledning med ti procent mellem 2007 og 2012, hvilket primært skyldes, at skibene begyndte at sejle langsommere for at spare på brændstoffet. ITF peger desuden på mulighederne for øget energieffektivitet gennem bedre design, højere udnyttelsesgrader og brug af alternative energikilder.
Mærsk Line siger de har knækket kurven
Vil man gerne se, hvordan CO2-udledninger fra fragtskibe kan reduceres, behøver man bare se på Mærsk Lines resultater. Ved at sejle langsommere, investere i nye og energieffektivitetsmæssigt overlegne skibe, ved at foretage ombygninger af mange eksisterende skibe og ved at optimere på rutenetværk og tid i havne, er det lykkedes for virksomheden at reducere sine udledninger med omkring 40 procent siden 2007.
Samtidig er mængden af containere steget, og der er derfor tale om det, som man i klimasammenhænge kalder en de-coupling af vækst og CO2-udledninger. Det skriver Mærsk Gruppen i sin bæredygtighedsrapport fra 2014.