COOP og WWF i ophedet debat om palmeolie

Danske supermarkeder er ifølge Verdensnaturfonden for uambitiøse, når det handler om sikre bæredygtig palmeolie på hylderne. COOP’s forbrugerpolitiske direktør Mogens Werge er uenig. Han mener, at COOP er både ambitiøs og ansvarsbevidst, selvom virksomheden ikke samarbejder med WFF.

05.03.2012

CSR.dk

Coop og Mogens Werge vil sikre flere varer med bæredygtig palmeolie, men vil ikke med i en WWF-kampagne..

Danske supermarkedskæder gør ikke nok for at sikre at den palmeolie, som de sælger i butikkerne er certificeret – og dermed ikke har fældning af regnskov på samvittigheden.

Det mener WWF Verdensnaturfonden, som i flere år har arbejdet for at få de danske supermarkeder til at støtte op om organisationen 'Roundtable on Sustainable Palm Oil'. Det er en sammenslutning af producenter og interesseorganisationer, der arbejder for at fremme brugen af certificeret palmeolie, der er produceret uden at rydde regnskov.

”Det er pinligt, at de danske supermarkedskæder ikke er frontløbere på området. Vi har forsøgt at bruge de ressourcer, som vi har, for at lægge pres på supermarkederne i Danmark, så de begynder at tilbyde produkter med certificeret palmeolie. Indtil videre er det dog kun REMA 1000, der har offentliggjort en ambitiøs strategi for palmeolie,” siger programleder Lasse Juul-Olsen.

Han understreger, at det er kritisabelt, når supermarkedskæder i lande vi normalt sammenligner os med, har offentliggjort strategier for 100 procent bæredygtig palmeolie i butikkerne.

COOP har egne planer
Forbrugerpolitisk direktør i COOP Mogens Werge mener, at WWF fordrejer problemstillingen. Han understreger, at det for COOP ikke handler om at samarbejde med WWF, men om at gøre noget for at sikre flere varer med bæredygtig palmeolie.

”Vi har vores egen handleplan, og vi er meget opmærksomme på problematikken omkring palmeolie. Verdensnaturfonden forsøger at gøre os til syndebukke, der er imod bæredygtig palmeolie, fordi vi ikke samarbejder med dem,” siger Mogens Werge og uddyber:

”Vi bliver nød til at prioritere mellem rigtig mange problemområder, der berører vores mange varer, men vi har de sidste fem år arbejdet med at udskifte palmeolie. Vi er i gang med vores egne varemærker, hvor palmeolien gradvist er ved at blive skiftet til RSPO, og vi er ved at lave en ny handlingsplan, som vil indeholde en plan for bæredygtig palmeolie. Derfor er det ikke i orden, at WWF fremstiller os som værende ansvarsløse og usamarbejdsvillige. Det er ikke et spørgsmål om at samarbejde med WWF, men om man arbejder med problemstillingen. Og det gør vi, ,” siger Werge.

Uenighed om rollefordeling
Mogens Werge forklarer, at der er to faktorer, der har haft betydning i Coop’s afvejninger, når de har besluttet, om de ville arbejde med en given certificeringsordning for palmeolie eller ej.
Det ene er, om der rent faktisk er et decideret problem i forbindelse med de konventionelle varer, og det andet er, om der hos forbrugerne er opmærksomhed på problemet.

Mogens Werge mener, det er NGO’ernes arbejde at informere forbrugerne om, at den ucertificerede palmeolie er skyld i, at regnskoven bliver udryddet. Han mener ikke, at det er detailhandlens job at forklare kunderne om palmeolies komplekse problematik, og understreger, at COOP giver kunderne det, de efterspørger. Så hvis kunderne efterspørger certificeret palmeolie, så får de det.

WFF mener derimod, at de danske supermarkedskæder skal gå forrest, og undlade at have de varer, der indeholder ucertificeret palmeolie.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

23.12.2024CSR.dk

Benhårde prioriteringer kan være nødvendige for fremtidens klimatilpasning

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams