COOP og WWF i ophedet debat om palmeolie

Danske supermarkeder er ifølge Verdensnaturfonden for uambitiøse, når det handler om sikre bæredygtig palmeolie på hylderne. COOP’s forbrugerpolitiske direktør Mogens Werge er uenig. Han mener, at COOP er både ambitiøs og ansvarsbevidst, selvom virksomheden ikke samarbejder med WFF.

05.03.2012

CSR.dk

Coop og Mogens Werge vil sikre flere varer med bæredygtig palmeolie, men vil ikke med i en WWF-kampagne..

Danske supermarkedskæder gør ikke nok for at sikre at den palmeolie, som de sælger i butikkerne er certificeret – og dermed ikke har fældning af regnskov på samvittigheden.

Det mener WWF Verdensnaturfonden, som i flere år har arbejdet for at få de danske supermarkeder til at støtte op om organisationen 'Roundtable on Sustainable Palm Oil'. Det er en sammenslutning af producenter og interesseorganisationer, der arbejder for at fremme brugen af certificeret palmeolie, der er produceret uden at rydde regnskov.

”Det er pinligt, at de danske supermarkedskæder ikke er frontløbere på området. Vi har forsøgt at bruge de ressourcer, som vi har, for at lægge pres på supermarkederne i Danmark, så de begynder at tilbyde produkter med certificeret palmeolie. Indtil videre er det dog kun REMA 1000, der har offentliggjort en ambitiøs strategi for palmeolie,” siger programleder Lasse Juul-Olsen.

Han understreger, at det er kritisabelt, når supermarkedskæder i lande vi normalt sammenligner os med, har offentliggjort strategier for 100 procent bæredygtig palmeolie i butikkerne.

COOP har egne planer
Forbrugerpolitisk direktør i COOP Mogens Werge mener, at WWF fordrejer problemstillingen. Han understreger, at det for COOP ikke handler om at samarbejde med WWF, men om at gøre noget for at sikre flere varer med bæredygtig palmeolie.

”Vi har vores egen handleplan, og vi er meget opmærksomme på problematikken omkring palmeolie. Verdensnaturfonden forsøger at gøre os til syndebukke, der er imod bæredygtig palmeolie, fordi vi ikke samarbejder med dem,” siger Mogens Werge og uddyber:

”Vi bliver nød til at prioritere mellem rigtig mange problemområder, der berører vores mange varer, men vi har de sidste fem år arbejdet med at udskifte palmeolie. Vi er i gang med vores egne varemærker, hvor palmeolien gradvist er ved at blive skiftet til RSPO, og vi er ved at lave en ny handlingsplan, som vil indeholde en plan for bæredygtig palmeolie. Derfor er det ikke i orden, at WWF fremstiller os som værende ansvarsløse og usamarbejdsvillige. Det er ikke et spørgsmål om at samarbejde med WWF, men om man arbejder med problemstillingen. Og det gør vi, ,” siger Werge.

Uenighed om rollefordeling
Mogens Werge forklarer, at der er to faktorer, der har haft betydning i Coop’s afvejninger, når de har besluttet, om de ville arbejde med en given certificeringsordning for palmeolie eller ej.
Det ene er, om der rent faktisk er et decideret problem i forbindelse med de konventionelle varer, og det andet er, om der hos forbrugerne er opmærksomhed på problemet.

Mogens Werge mener, det er NGO’ernes arbejde at informere forbrugerne om, at den ucertificerede palmeolie er skyld i, at regnskoven bliver udryddet. Han mener ikke, at det er detailhandlens job at forklare kunderne om palmeolies komplekse problematik, og understreger, at COOP giver kunderne det, de efterspørger. Så hvis kunderne efterspørger certificeret palmeolie, så får de det.

WFF mener derimod, at de danske supermarkedskæder skal gå forrest, og undlade at have de varer, der indeholder ucertificeret palmeolie.

Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Svampe i asfaltbranchen kan give grønne dividender

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

25.11.2024CSR.dk

Klimakreditter genfødes på COP29

22.11.2024SIRIUS advokater I/S

Sponseret

Kære Bestyrelse – Husk, ESG kræver robust governance-struktur

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V