BSR: Det er tid til at re-definere bæredygtighed

Organisationen BSR indtager en særlig position i CSR-rådgiverlandskabet, som global, non-profit virksomhed. Danske Peder Michael Pruzan-Jørgensen er en del af organisationens ledelse. CSR.dk har talt med ham om BSR's planer i 2018.

Peder Michael Pruzan-Jørgensen giver gode råd i mange sammenhænge, her til et arrangement under Danish Maritime Days. .

23.02.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvad er jeres top-prioriteter i 2018?
BSR’s globale organisation har to store prioriteter for de kommende år, som er fastsat i den strategi for vores arbejde, som vi etablerede i 2017: at facilitere samarbejder og at redefinere bæredygtighed.

Samarbejder har gennem de seneste 20 år været en tydelig del af vores måde at arbejde, at vi på forskellig vis har bragt virksomheder sammen for at løse problemstillinger, der enten kan være branchespecifikke, i en supply chain eller på tværs af adskillige brancher. I dag har vi omkring 25 af den slags netværk, hvoraf nogle fungerer som egentlige organisationer. Nu tager vi dem skridtet videre og organiserer det, vi kalder co-labs, som er kort for ”collaboration labs”. Tanken er, at vi skal investere aktivt i at identificere problemstillinger, som vi skønner enten bedre kan eller kun kan løses, hvis virksomheder samarbejder. Det kan være emner som antibiotika-resistens, plastik i havene eller noget så konkret som kvartalsvis rapportering.

Vores andet fokus kalder vi ”re-defining sustainability”, fordi vi skønner, at virksomheders arbejde med samfundsudfordringer i dag er et noget andet sted, end hvor vi var, da bæredygtigedsbevægelsen startede for ca. 20 år siden. Det betyder, at der er brug for en anden tilgang og en anden måde at tale og agere bæredygtighed. Det kommer først og fremmest af, at vi har fået verdensmålene og Parisaftalen, som er nogle meget klare roadmaps for verdens udvikling. Det er nogle roadmaps, som virksomhederne kan forholde sig til, og i en vis udstrækning bruge til at udstikke målsætninger for hvordan deres virksomhed skal udvikle sig. Ikke kun inden for deres bæredygtighedsarbejde, men også for hele eller dele af deres forretning.

Samtidig har BSR fortsat seks tematiske områder, som vi prioriterer. Det ene er menneskerettigheder, hvor 70-året for den universelle menneskerettighedsdeklaration betyder, at det bliver noget, som vi kommer til at give opmærksomhed. Det kommer til at handle rigtig meget om teknologi, produkter og supply chains. Klima er et andet vigtigt tema, hvor vores fokus i stigende grad ligger på ”resilience”, at man er i stand til at tilpasse sig til de forandringer der sker. Inclusive economy, som er afledt af den stigende økonomiske ulighed i verden, ligestilling for kvinder, supply chain og bæredygtighedsledelse er de øvrige fire.

Hvorfor har I valgt netop de indsatsområder?
Vi har valgt de to store prioriteter til at drive vores arbejde fremad, så er det fordi vi har denne lange og veldokumenterede tradition og erfaring inden for samarbejde, ligesom vores position som global, non-profit rådgiver er unik. Vi kan forholdsvis hurtigt mobilisere nogle af verdens største virksomheder omkring et emne. Det giver en mulighed for at tage fat i nogle af de problemstillinger, som det i stigende grad er erkendt ikke kan løses af individuelle virksomheder, men kræver et kollektivt svar.

Derudover er der eksterne faktorer som verdensmålene og Parisaftalen, kombineret med det vi oplever som en modenhed i virksomhederne og forandringer i det politiske landskab, som gør at virksomhederne må spille en ny rolle.

Hvilken impact håber I jeres arbejde får?
Vores mission er jo at bidrage til en mere retfærdig og bæredygtig verden, så det er i sidste ende det, det handler om for os. Så vores overordnede målsætning er, at bidrage til at virksomheder bliver endnu mere succesrige og gør det på en måde hvor de minimerer, reducerer eller måske endda eliminerer deres negative impacts og samtidig skaber positiv impact og udvikling i produkter, bedre arbejdspladser, mere ligestilling osv.

Som noget nyt er vi i gang med at etablere nogle impact-målsætninger, som vi kan måle på. Det er kompliceret, fordi vi arbejder med så mange forskellige virksomheder, på tværs af så mange brancher og emner. Så de kommer nok til at være lidt mere mekaniske, f.eks. inden for menneskerettigheder, hvor vi kan måle på om vi har hjulpet virksomheder til at gennemføre en human rights due diligence og fuldt integrere FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. Eller hvor mange virksomheder, vi har hjulpet med at lave en bredere ligestillings-due diligence og som har skrevet under på FN’s ligestillingsprincipper. De målepunkter er vi ved at definere.

Hvem skal i arbejde sammen med og/eller have hjælp af, for at nå jeres mål?
Vores samarbejdsrelationer kommer i højere grad til også at favne organisationer og sektorer som ikke er en del af den traditionelle bæredygtighedsverden. Ser man på mødet mellem f.eks. menneskerettigheder, etik og teknologi, så er der nogle helt andre aktører, end dem vi i bæredygtighedsmiljøet har været vant til at tænke på. Det kan være teknologiudviklere, den akademiske verden og regeringer.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus