Carlsberg: Vi skal levere på vores strategi, nå forbrugerne og samarbejde med forskning og videnskab
Vi har talt med Carlsbergs bæredygtighedschef, Simon Boas Hoffmeyer, om hvad 2018 byder på inden for CSR i bryggerivirksomheden.
Hvad er jeres top-prioriteter i 2018?
Først og fremmest skal vi sørge for at levere på de mål for 2018, som vi har sat i vores Together Towards Zero-strategi. Det handler om reduktion af CO2-udledninger og vandforbrug, implementering af Responsible Drinking-aktiviteter og om at undgå arbejdsulykker. Selvfølgelig arbejder vi også konstant på at implementere vores politikker og følge op på standarder. Det skal være på plads.
Desuden skal vi arbejde med at gøre vores strategi forbrugerrelevant. Bæredygtighedsdagsordenen skal hives ud af back office, hvor arbejdet beskrevet ovenfor i store træk foregår, så vores mange brands kan bruge arbejdet med ansvarlighed, i det store arbejde de udfører med at engagere og påvirke forbrugerne. Det kræver oversættelse til noget, som er forståeligt og giver mening uden for back office.
Nummer tre er, at vi allerede nu engagerer os i forskning, så vi kan finde videnskabelige løsninger på de udfordringer, som vi kan se komme, men hvor der i dag ikke findes løsninger, som kan hjælpe os med at nå vores mål. F.eks. hvordan vi opnår carbon neutrality og vandreduktioner på det nødvendige niveau på vores bryggerier. Det skal vi i gang med allerede nu. Derfor lancerede vi i januar måned et community of unge forskere, som vi håber vil bringe ny viden ind fra hele verden, der kan hjælpe os med at udvikle nye innovative løsninger.
Hvorfor har I valgt netop de indsatsområder?
Fordi vi har en strategi vi skal levere på. Vi skal absolut ikke være kendt for at tale om tingene, men ikke handle på dem. Det er kolossalt vigtigt for os, at vi kontinuerligt kan vise fremdrift.
Arbejdet med at gøre bæredygtighed forbrugerrelevant og til en købsparameter handler om, at hvis det ikke lykkes, så opnår vi ikke de konkurrencefordele, vi gerne vil have ud af vores indsats. Vi er nødt til at komme ud til forbrugerne, hvis vi skal høste fordelene ved at have en super ambitiøs bæredygtighedsstrategi.
Med hensyn til forskningarbejdet, så er det sådan, at hvis vi ikke starter nu, så kan vi ikke nå vores mål. Så det giver sig selv.
Hvilken impact håber I at have?
Vi vil gerne sælge flere, bedre og mere bæredygtige produkter til vores kunder og forbrugere.
Hvem skal i arbejde sammen med og/eller have hjælp af, for at nå jeres mål?
Vi vil arbejde sammen med alle, der kan hjælpe os med at nå vores mål. Allerede nu får vi rigtig mange henvendelser om innovationer og ideer, som kobler sig til vores strategi. Det er virkelig spændende.
Så jeg synes egentlig ikke, at vi sidder og savner hjælp eller muligheder til noget specifikt længere. Der er mange folk og virksomheder, som gerne vil arbejde med bæredygtige løsninger i dag, så det er mere et spørgsmål om at prioritere. Hvor skal vi lægge vores kræfter henne, i hvilke partnerskaber?
Det er en ny situation, som bl.a. handler om, at investorer og start-up begynder at tro på, at der kommer til at være et marked for bæredygtige løsninger. Det kan jeg mærke på antallet af henvendelser Carlsberg får. Min analyse er, at vi ganske enkelt er kommet ind i en virkelig positiv spiral, hvor der er en generel tro på, at vi nok skal få noget fremdrift til at ske, opnå noget positivt og nå det, der er nødvendigt. På trods af de mange udfordringer vi står overfor, tror jeg for eksempel at Paris aftalens målsætning om at reducere den global opvarmning til 2, eller allerhelst 1,5 grader for første gang er inden for rækkevidde, drevet af teknologiske landvindinger.
Det er altid en hjælp for os, hvis der er kapital til rådighed, som er med til at tage noget af risikoen på udviklingen af nogle nye teknologier til f.eks. CO2-reduktioner. Der er mange midler derude i EU-programmer som Horizon 2020 og innovationsfonden, som start-ups kan få glæde af til at udvikle deres teknologier, hvilket i sidste ende også kommer os til gode. Vores udfordring er, som sagt, at prioritiere og identificere, hvilke områder der bidrager mest til vores strategi.