Mærsk: Orden i eget hus er forudsætningen for at arbejde med de store udfordringer

Hvad kommer bæredygtighedsarbejdet i Mærsk til at handle om i 2018? CSR.dk har spurgt Annette Stube, bæredygtighedschef i A.P. Møller-Mærsk.

Annette Stube er bæredygtighedschef i A.P. Møller-Mærsk. .

09.02.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvad er jeres top-prioriteter i 2018?
Den første prioritet for os er altid at have orden i eget hus. Det er noget, vi hele tiden har fokus på og hele tiden udvikler. I år kommer vi til at kigge særligt meget på, hvordan vi kan integrere det perspektiv i måden vi træffer ledelsesmæssige beslutninger.

Derudover har vi fire store prioriteter inden for bæredygtighed. Det første er ophugning af skibe, hvor vi har som mål at hæve den globale barre for, hvordan man gør det. Konkret sker det ved at opgradere værfter i Alang, Indien. Vi har allerede bevist, at det kan lade sig gøre at ophugge og genbruge et skib i overensstemmelse med de højeste internationale standarder i Alang. Nu drejer det sig om at få flere rederier med til at stille samme høje krav og betale den merpris ansvarlig ophugning koster, sådan at vi kan videreudvikle ansvarlig ophugning i Alang og andre steder.

Mærsk tager fra 2018 blandt andet fat i den svære opgave med at få trukket CO2-udledningerne ud af transport og logistik. .

De handler om at ”decarbonise” logistik, som er en videreudvikling af vores tidligere arbejde med CO2-reduktion, og hvor vi nu tager et mere langsigtet perspektiv og kigger ikke bare på vores egne skibe, men på hele logistikkæden. Vi er også gået ind i food loss, (forstået som madspild i forsyningskæden, red.). Vi står for 27% af al global transport af fødevarer i containere, og det er en forretningsprioritet at arbejde med at udvikle vores tilbud inden for temperaturreguleret logistik. På den måde kan vi være med til at afhjælpe en stor del af det spild, der forekommer under transporten, som er ca. en tredjedel af al spild.

Endelig skal vi fortsætte vores arbejde med at udvikle og udvide fordelene ved handel. Vi har en central position i forhold til international handel og har et indgående kendskab til de uformelle handelsbarrierer, som forhindrer især små og mellemstore virksomheder i udviklingslande i at vokse. Vi arbejder sammen med partnere for at fjerne nogle af disse barrierer (f.eks. unødige bureaukratiske procedurer), og give adgang til internationale supply chains for virksomheder, der ikke havde råd tidligere. Det giver også flere containere på vores skibe. Vi tror jo, at vi kan løfte mange forhindringer ved at digitalisere logistik og ved at undervise i, hvordan man bliver en del af den internationale handel. Så vi planlægger uddannelsesaktiviteter for f.eks. kvindelige iværksættere i udviklingslande ved at gøre nogle af vores medarbejdere til mentorer for dem. Dette er dog endnu på tegnebrættet.

Hvorfor har I valgt netop de indsatsområder?
Fordi det er her vi synes, at vi med den virksomhed, vi er, kan gøre den største forskel ude i verden og samtidig give fordele til os som virksomhed.

Hvilken impact håber I jeres arbejde får?
Det afhænger jo af de enkelte programmer. Men generelt vil vi gerne bidrage til at løse problemer, som f.eks. er defineret i FN’s verdensmål, hvor vi kan spille en særlig rolle gennem vores forretning og i samarbejde med andre.

Hvem skal i arbejde sammen med og/eller have hjælp af, for at nå jeres mål?
Det er ofte et samspil mellem offentligt og privat, hvor vi som virksomhed arbejder sammen med internationale organisationer, som sætter standarder, og lokale regeringer og myndigheder, som implementerer, for at få en forankret løsning.

Vi arbejder f.eks. sammen med toldmyndigheder i en del lande om at finde nemmere og mindre arbejdstunge måder at behandle dokumentation af transport af varer. Det handler ofte om digitalisering af arbejdsgange, som både er hurtigere og mere effektiv, og dermed gør det billigere for alle, men som også er med til at dæmme op for korruption i de sammenhænge.

Når vi sætter vores kræfter og forretning ind på at skabe forandring, er det typisk en stor og systemisk udfordring, der skal findes løsning på. Det kræver samarbejde og partnerskaber, og det er den måde at arbejde på, vi benytter os af på alle vores store prioriteter.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online