Mærsk: Orden i eget hus er forudsætningen for at arbejde med de store udfordringer

Hvad kommer bæredygtighedsarbejdet i Mærsk til at handle om i 2018? CSR.dk har spurgt Annette Stube, bæredygtighedschef i A.P. Møller-Mærsk.

Annette Stube er bæredygtighedschef i A.P. Møller-Mærsk. .

09.02.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvad er jeres top-prioriteter i 2018?
Den første prioritet for os er altid at have orden i eget hus. Det er noget, vi hele tiden har fokus på og hele tiden udvikler. I år kommer vi til at kigge særligt meget på, hvordan vi kan integrere det perspektiv i måden vi træffer ledelsesmæssige beslutninger.

Derudover har vi fire store prioriteter inden for bæredygtighed. Det første er ophugning af skibe, hvor vi har som mål at hæve den globale barre for, hvordan man gør det. Konkret sker det ved at opgradere værfter i Alang, Indien. Vi har allerede bevist, at det kan lade sig gøre at ophugge og genbruge et skib i overensstemmelse med de højeste internationale standarder i Alang. Nu drejer det sig om at få flere rederier med til at stille samme høje krav og betale den merpris ansvarlig ophugning koster, sådan at vi kan videreudvikle ansvarlig ophugning i Alang og andre steder.

Mærsk tager fra 2018 blandt andet fat i den svære opgave med at få trukket CO2-udledningerne ud af transport og logistik. .

De handler om at ”decarbonise” logistik, som er en videreudvikling af vores tidligere arbejde med CO2-reduktion, og hvor vi nu tager et mere langsigtet perspektiv og kigger ikke bare på vores egne skibe, men på hele logistikkæden. Vi er også gået ind i food loss, (forstået som madspild i forsyningskæden, red.). Vi står for 27% af al global transport af fødevarer i containere, og det er en forretningsprioritet at arbejde med at udvikle vores tilbud inden for temperaturreguleret logistik. På den måde kan vi være med til at afhjælpe en stor del af det spild, der forekommer under transporten, som er ca. en tredjedel af al spild.

Endelig skal vi fortsætte vores arbejde med at udvikle og udvide fordelene ved handel. Vi har en central position i forhold til international handel og har et indgående kendskab til de uformelle handelsbarrierer, som forhindrer især små og mellemstore virksomheder i udviklingslande i at vokse. Vi arbejder sammen med partnere for at fjerne nogle af disse barrierer (f.eks. unødige bureaukratiske procedurer), og give adgang til internationale supply chains for virksomheder, der ikke havde råd tidligere. Det giver også flere containere på vores skibe. Vi tror jo, at vi kan løfte mange forhindringer ved at digitalisere logistik og ved at undervise i, hvordan man bliver en del af den internationale handel. Så vi planlægger uddannelsesaktiviteter for f.eks. kvindelige iværksættere i udviklingslande ved at gøre nogle af vores medarbejdere til mentorer for dem. Dette er dog endnu på tegnebrættet.

Hvorfor har I valgt netop de indsatsområder?
Fordi det er her vi synes, at vi med den virksomhed, vi er, kan gøre den største forskel ude i verden og samtidig give fordele til os som virksomhed.

Hvilken impact håber I jeres arbejde får?
Det afhænger jo af de enkelte programmer. Men generelt vil vi gerne bidrage til at løse problemer, som f.eks. er defineret i FN’s verdensmål, hvor vi kan spille en særlig rolle gennem vores forretning og i samarbejde med andre.

Hvem skal i arbejde sammen med og/eller have hjælp af, for at nå jeres mål?
Det er ofte et samspil mellem offentligt og privat, hvor vi som virksomhed arbejder sammen med internationale organisationer, som sætter standarder, og lokale regeringer og myndigheder, som implementerer, for at få en forankret løsning.

Vi arbejder f.eks. sammen med toldmyndigheder i en del lande om at finde nemmere og mindre arbejdstunge måder at behandle dokumentation af transport af varer. Det handler ofte om digitalisering af arbejdsgange, som både er hurtigere og mere effektiv, og dermed gør det billigere for alle, men som også er med til at dæmme op for korruption i de sammenhænge.

Når vi sætter vores kræfter og forretning ind på at skabe forandring, er det typisk en stor og systemisk udfordring, der skal findes løsning på. Det kræver samarbejde og partnerskaber, og det er den måde at arbejde på, vi benytter os af på alle vores store prioriteter.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025CSR.dk

Geopolitik til trods: Virksomhedsledere tror på klima

22.01.2025CSR.dk

12 arbejdspladser tager kampen op mod skæv kønsbalance

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J