CSR er ikke for tøsedrenge

Mater er et eksempel på en ny generation af virksomheder, der baserer sin forretningsstrategi og eksistensberettigelse på hensyn til planetens ve og vel. Nøglen til styring af leverandører i Indien, Kina og Vietnam er ifølge adm. direktør Henrik Marstrand ikke krav, men derimod tæt og loyalt samarbejde, der også hænger sammen økonomisk. Det fortæller han om på stor konference om professionelle grønne indkøb den 1. september.

15.06.2009

CSR.dk

SUSBIZ India er navnet på det leverandørudviklingsprogram, som har bistået Mater med at udvikle sin unikke samarbejdsmodel med leverandører i Jaipur i Indien. SUSBIZ India er et samarbejde mellem Håndværksrådet samt Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, der er medfinansieret af Danida. Programmet har fokus på at koble virksomhedsudvikling og økonomiske gevinster med social og miljømæssig ansvarlighed, og formålet er at styrke samfundsansvarlig hos Mater samt syv andre danske virksomheder og deres indiske underleverandører. Det sker gennem træning, værktøjer og uafhængige vurderinger hos først og fremmest de indiske underleverandører.

Bæredygtighed som konkurrenceparameter
”Vi når aldrig det 100 % optimale, men vi går et stykke ad vejen, og vi når hele tiden tættere på målet om bæredygtig og ansvarlig produktion,” fortæller stifter og adm. direktør Henrik Marstrand, der tydeligvis får en stor mængde personlig tilfredsstillelse ud af arbejdet, selvom han formulerer bevæggrunden for strategien som ”cool og kold forretning”. Mater satser på en niche for tidløst og bæredygtigt design, som skal adskille designvirksomheden fra konkurrenter og skabe konkurrencefordele.

”Strategien har skabt masser af omtale, priser, opmærksomhed og også kontrakter primært med udenlandske kunder. Det er nemmere at kommunikere bæredygtighedshistorier til amerikanske arkitekter og designkæder end til danske kunder. Vi oplever en sund skepsis blandt danske kunder, hvorimod amerikanere og andre nationaliteter er meget begejstrede for vores etiske og miljømæssige produktionsprincipper,” fortæller Henrik Marstrand. Maters cirka 30 produkter forhandles allerede i luksuriøse stormagasiner som ABC Home i New York og Le Bon Marché i Paris og får rosende omtaler i The New York Times samt Financial Times. I januar 2008 blev Mater kåret til ”Best debut design brand 2007” af det anerkendte engelske magasin Wallpaper, hvilket har banet vejen for kontakt til en masse internationale kunder.

”Da vi startede Mater og fandt frem til, at kombinationen af tidløst design og bæredygtighed skulle adskille os fra vores konkurrenter, gik vi i gang med at undersøge markedet. Vi fandt frem til, at der faktisk ikke eksisterede nogen konkurrenter på designmarkedet, der både satsede på det tidløse design og bæredygtighed. Senere har vi fundet ud af hvorfor,” smiler Henrik Marstrand og tilføjer: ”Det er rart at tage ord som ”bæredygtighed”, ”ansvarlighed” og ”respekt for håndværkstraditioner” i sin mund. Det er straks sværere, når konceptet skal realiseres i en virkelig produktion, der selvfølgelig også skal hænge sammen økonomisk”.

CSR ikke for tøsedrenge
CSR-vejen er ikke for tøsedrenge. Det er et langt sejt træk at indføre bæredygtighed i små lokale træ- og marmorværksteder i Jaipur, på fabrikker i Kina, der måske er vant til arbejde med giganter som Wal-Mart og Carrefour samt producenter af bambusprodukter i Vietnam. Udgangspunktet er principperne i FN’s Global Compact og Maters egen Code of Conduct, mens virkemidlerne i høj grad er udviklet sammen med Håndværksrådet og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i programmet SUSBIZ India. Det danske CSR-kompas har også fungeret som et godt værktøj i startfasen.

”Det er forståeligt nok ikke nemt at overbevise en indisk håndværksmester om, at han skal etablere nye toiletforhold, indføre nye afskærmninger på maskinerne og forbedre udsugningen og så for øvrigt give sine medarbejdere 15 % mere i løn for at blive leverandør. Han vil naturligvis se på, om det kan betale sig for ham. Bæredygtighed handler i høj grad også om økonomi,” fortæller Henrik Marstrand.

Tillid slår magt
”Det handler derfor i første række om at synliggøre de langsigtede økonomiske fordele, som håndværksmestrene kan opnå ved at forbedre arbejdsforhold og miljøstandarder. Der ER nemlig fordele, og det ER også muligt at anskueliggøre det for lokale fabriksejere. Det handler ikke om at demonstrere magt, det holder ikke i det lange løb. Den eneste holdbare metode er tillid og gensidig forståelse”.

Næste skridt handler om systematisk at træne og udvikle medarbejdere samt fabrik, så arbejdspladsen gradvist kommer til at opfylde FN’s Global Compact. Det tager tid og kræver tålmodighed, så man må spise elefanten bid for bid. Mater gør brug af uafhængige auditører, som regelmæssigt besøger leverandørerne og rapporterer om fremskridt og mangler. Mater lægger rapporterne ud på sin hjemmeside, så kunder har fuld gennemsigtighed i bæredygtighedsniveauet.

I en rapport på hjemmesiden står der for eksempel: ”Sociale sikkerhedsforanstaltninger bliver kun tilbudt virksomhedens fastansatte, mens flertallet af medarbejdere er midlertidig arbejdskraft, der ikke nyder samme sociale sikkerhed” og ”Virksomheden mangler politik for diskrimination og foranstaltninger til energibesparelser er ikke strømlinede og koordinerede”. Rapporterne er generelt domineret af positive observationer om forhold, der hele tiden bliver forbedret.

Bare gør det
Henrik Marstrand mener, der er masser af danske virksomheder, der kunne vinde konkurrencefordele ved at satse mere på bæredygtig produktion i lavomkostningslande, og han har fire konkrete råd til interesserede:

Der findes værktøjer, og det ER muligt

  • Forstå koblingen CSR = sund økonomi
  • Tillid er vejen, bliv partner med dine underleverandører
  • Fokusér i første omgang på de lavthængende frugter, altså de felter hvor man lettest henter de største gevinster

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

21.03.2024CSR.dk

Nye værktøjer til SMV-virksomheders ESG-indsats

20.03.2024CSR.dk

Ny EU-aftale om bæredygtig emballage og mindre emballageaffald

20.03.2024SustainBusiness

Sponseret

Fremtidens værdikæder – med Alis Sindbjerg Hinrichsen

19.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

08.03.2024NGUVU

Sponseret

Kvindernes Kampdag: Kvindelige kaffebønder i Kenya kæmper for bedre vilkår og mod klimaforandringer

06.03.2024BLÅKLÄDER WORKWEAR ApS

Sponseret

Korte forsyningskæder er en af nøglerne til øget ansvarlighed

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus