CSR-partnerskab: Til kamp mod mødredødelighed
Et nyt strategisk samarbejde skal bidrage til at indfri FNs 2015-mål om at nedbringe mødredødeligheden på verdensplan. Deltagere på CSR Awards kan høre mere om initiativet på en sideevent i morgen tirsdag.
Hvert år dør op mod 287.000 kvinder af komplikationer forbundet med fødslen. 99 procent af dem kommer fra udviklingslandene. Den danske ngo Maternity Worldwide har indgået partnerskab med den globale medicinalvirksomhed MSD om at få kvindernes dødelighed i forbindelse med fødsler ned.
Samarbejdet har blandt andet ført til udvikling af en app, som via smartphones kan nå ud til sundspersonalet i landsbysamfund og give adgang til livsvigtig fødselshjælp.
Projektet bliver præsenteret på en sideevent på CSR Awards i Holstebro tirsdag formiddag 17. september. På sideeventen deltager udviklingsmnister Christian Friis Bach, associate vicepresident Karin Bernadotte, MSD for Mothers, direktør Anna Cecilia Frellsen, Maternity Woprldwide og jordemor Christina Marie Bräuner.
Læs også: Anmeldelse af bog, som omtaler Maternity Worldwide
Største filantropiske projekt
Den globale medicinalvirksomhed MSD tog i 2011 initiativ til verdens største filantropiske projekt, MSD for Mothers, hvis hovedformål er at nedbringe mødredødeligheden globalt. MSD har afsat tre milliarder kroner til projektet, der skal være med til at sikre en verden, hvor ingen kvinde behøver at dø i forbindelse med graviditet og fødsel. Arbejdet fokuserer på tre nøgleområder:
- Adgang til sundhedspleje og medicin
- Udvikling af nye behandlingsteknologier
- Støtte til forskning og uddannelse
Læs også: Ny undersøgelse: Mærker guider forbrugerne mere end Facebook
Tre millioner til den danske ngo
Sidste efterår søgte og fik den danske humanitære organisation Maternity Worldwide en enkeltdonation på tre millioner kroner hos MSD. Det lykkedes, fordi Maternity Worldwide havde det samme formål som MSD's projekt. En del af pengene er blandt andet blevet brugt til at udvikle en app om fødselshjælp i samarbejde med Aarhus Universitet. Direktør Anna Frelsen, Maternity Worldwide, forklarer:
Donationen er første del i et strategisk samarbejde, som vi forventer os meget af. I første omgang har det gjort det muligt for os at realisere projektet mHealth for Maternal Health, som skal hjælpe med at redde mødres liv i udviklingslandene ved hjælp af mobilteknologi, siger Anna Frelsen.
Hvert år dør op mod 287.000 kvinder i forbindelse med graviditet og fødsler, og 99 pcrocent af dem kommer fra den tredje verden. En kvinde i Afrika syd for Sahara har op til 97 gange større risiko for at dø i forbindelse med graviditet og fødsel end en kvinde i et vestligt land. Den største barriere er manglende adgang til kvalificeret fødselshjælp. I dag føder kun 10 procent af kvinderne syd for Sahara med kvalificeret fødselshjælp.
Fakta om mødredødelighed
Hvert år dør op mod 287.000 barslende mødre i den tredje verden
En kvinde fra Afrika syd for Sahara har op til 97 gange så stor risiko for at dø af graviditet og fødsel som en kvinde i et vestligt land
Den høje mødredødelighed skyldes primært mangel på adgang til velkvalificeret sundhedspersonale samt mangel på sundhedsoplysning landsbyerne
Et af FNs otte 2015-mål er at nedbringe mødredødeligheden med 75 pct. på verdensplan inden år 2015 i forhold til mødredødeligheden i år 1990
FNs Befolkningsfond (UNFPA, the United Nations Population Fund) etablerede I 2012 en særlig High Level Task Force, med det formal at støtte arbejdet for at nå FNs 2015-mål for mødredødelighed
App til smartphone om fødselshjælp
Appen vil være en stor hjælp ude på de decentrale health posts i landsbyerne, hvor de mangler kompetencer til at håndtere komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel. Det nærmeste hospital ligger ofte en dagsrejse væk per fod og er svært tilgængeligt på grund af dårlig infrastruktur og vanskeligt tilgængeligt terræn.
"Adgangen til mobiltelefoner stiger eksplosivt i de Afrikanske lande, og dette giver et nyt og stort potentiale for at nå sundhedspersonale helt ude i landsbyerne og opbygge livreddende kompetencer på en ny og innovativ måde, forklarer direktør Anna Frellsen.
Film og instruktioner på lokalsprog
Projektet mHealth for Maternal Health omfatter en række animationsfilm, som både på engelsk og på lokalsprog meget pædagogisk og let tilgængeligt giver sundhedspersonalet vejledning i nogle af de fødselskomplikationer, der ofte medfører død for såvel mor som barn.
Animationsfilmene er nu færdigudviklet og valideret og er netop blevet lanceret i et forskningsbaseret set-up på 73 sundhedsklinikker i Etiopien og vil blive testet i Ghana i 2014.
Målet er over de næste 12 måneder at skabe evidens for, at mobiltelefoner og herunder anvendelsen af animationsfilm kan være med til at opbygge kritiske kompetencer og derved være med til at redde mødres liv - også i de mere øde og udsatte områder af Afrika.
Et langsigtet samarbejde
Hos MSD ser man det nye partnerskab som startskud til et længere samarbejde.
Maternity Worldwide en interessant partner for os, fordi organisationen har en fokuseret strategi og arbejder evidensbaseret, ligesom vi selv gør. Samtidig er Maternity Worldwides forretningsmodel skalérbar, hvilket betyder, at organisationens koncept vil kunne udrulles i andre lande, og det er endnu en årsag til, at et langsigtet samarbejde giver mening for begge parter, siger den danske chef for MSD, Christina Molt Wengel.
CSR Awards løber af stablen den 16.-17. september i Musikteatret I Holstebro. Læs mere om paneldebatten her: http://csrfonden.dk/aktiviteter/csr-awards-2013/side-events/msd.aspx
Læs mere på www.msd.dk eller www.msd.com og find MSD på Twitter, Facebook og YouTube. MSD er varemærket for Merck Sharp & Dohme Corp., der har hovedkvarter i Whitehouse Station, New Jersey, USA.