Danmark dumper i CSR-rapportering

Danske virksomheders CSR-rapportering er helt i bund sammenlignet med en lang række lande, viser en omfattende undersøgelse om CSR-rapportering, som KPMG står bag.

02.12.2011

CSR.dk

Danmark får en lidet flatterende placering i KPMGs ”Survey of Corporate Responsibility Reporting 2011”, der konkluderer, at danske virksomheders CSR-rapportering langt fra er noget at prale af internationalt.

I den omfattende undersøgelse har KPMG blandt andet sammenlignet kvaliteten af CSR-rapporteringen i 34 lande, og delt dem ind i følgende fire kategorier, der beskriver kvaliteten af CSR-rapporteringen; ”Scratching the Surface”, ”Leading the Pack”, ”Starting behind”, ”Getting it right”(Se figur). Danmark er havnet i ”Starting Behind”-kategorien blandt andet sammen med lande som Mexico, Ukraine og Nigeria.

Kendetegnet for de lande, der er placeret i ”Starting Behind-kategorien”, er, at deres virksomheder har en begrænset evne til at kommunikere om CSR-resultater og at kvaliteten af virksomhedernes dataindsamlings-systemer er langt fra det niveau, som de bedste lande i verden præsterer.

Selvom resultatet umiddelbart ikke stemmer overens med den gængse danske selvforståelse på området, er Christian Honoré, der er Partner i den danske del af revisions- og rådgivningsvirksomheden KPMG, ikke overrasket.

”I Danmark har vi ofte italesat os selv som et foregangsland på det her område, men det mener jeg ikke, vi er. Vi har naturligvis en række virksomheder, der gør det rigtig godt, og så har vi en række virksomheder, der er på vej i den rigtige retning, men noget foregangsland er vi bestemt ikke,” konstaterer Christian Honoré.

For ydmyg kommunikation
Han peger på flere årsager til, at Danmark har fået en sløj placering i undersøgelsen.

”Danske virksomheder er meget ydmyge på det her område og er meget bange for at love mere, end de kan holde i CSR-kommunikationen. Derudover bliver CSR-kommunikationen ofte af en blødere, beskrivende karakter. Forstået på den måde, at hvis man skriver i CSR-rapporten, at virksomheden har introduceret en Code of Conduct og trænet medarbejdere i at forstå den, så det er jo ikke ligefrem hårde data, der ligger bag sådan en udmelding,” pointerer Christian Honoré.

I øvrigt mener han, at det kan ses på undersøgelsens konklusion, at tilliden til erhvervslivet er meget høj i Danmark, mens den i lande som England, USA og Frankrig er meget lav.

”Det betyder at kravene til, hvordan virksomhederne rapporterer til sine stakeholdere, er større internationalt, fordi udenlandske virksomheder har et større ”tillids-hul”, de skal lukke, end danske virksomheder er vant til. I Danmark tror vi mere eller mindre på, hvad virksomhederne siger, og det kan ses på CSR-kommunikationen, som derfor får en dårlig bedømmelse i en undersøgelse som denne,” siger Christian Honoré.

Det er lande som Spanien, Tyskland, Sverige og England, der får den bedste bedømmelse i undersøgelsen. Det begrundes blandt andet med, at virksomhederne i de lande har implementeret informationssystemer og processer, der sikrer valide data, at de har haft ekstern revision til at kvalitetssikre data, og at de i høj grad rapporterer efter internationale standarder.

www.csr.dk/kommunikation

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

22.01.2025Valified

Sponseret

Top 10 grunde til at vælge Valified til ESG

20.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

Få styr på Scope 3: Sådan bruger I LCAs til at løfte jeres ESG-rapportering og opnå reelle CO2-reduktioner

16.01.2025Klappir Nordic ApS

Sponseret

Klappir og International Carbon Registry (ICR) annoncerer strategisk partnerskab

15.01.2025Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Erhvervsakademi og BDO hjælper virksomheder i det praktiske arbejde med ESG

08.01.2025Valified

Sponseret

SMV’er møder nye krav: Tid til at handle på ESG

07.01.2025CSR.dk

ESG-regnskabet bliver lettere at udføre for mindre virksomheder

06.01.2025Cemasys.com

Sponseret

What is Carbon Accounting? The Complete Guide

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J