Danmark dumper i CSR-rapportering

Danske virksomheders CSR-rapportering er helt i bund sammenlignet med en lang række lande, viser en omfattende undersøgelse om CSR-rapportering, som KPMG står bag.

02.12.2011

CSR.dk

Danmark får en lidet flatterende placering i KPMGs ”Survey of Corporate Responsibility Reporting 2011”, der konkluderer, at danske virksomheders CSR-rapportering langt fra er noget at prale af internationalt.

I den omfattende undersøgelse har KPMG blandt andet sammenlignet kvaliteten af CSR-rapporteringen i 34 lande, og delt dem ind i følgende fire kategorier, der beskriver kvaliteten af CSR-rapporteringen; ”Scratching the Surface”, ”Leading the Pack”, ”Starting behind”, ”Getting it right”(Se figur). Danmark er havnet i ”Starting Behind”-kategorien blandt andet sammen med lande som Mexico, Ukraine og Nigeria.

Kendetegnet for de lande, der er placeret i ”Starting Behind-kategorien”, er, at deres virksomheder har en begrænset evne til at kommunikere om CSR-resultater og at kvaliteten af virksomhedernes dataindsamlings-systemer er langt fra det niveau, som de bedste lande i verden præsterer.

Selvom resultatet umiddelbart ikke stemmer overens med den gængse danske selvforståelse på området, er Christian Honoré, der er Partner i den danske del af revisions- og rådgivningsvirksomheden KPMG, ikke overrasket.

”I Danmark har vi ofte italesat os selv som et foregangsland på det her område, men det mener jeg ikke, vi er. Vi har naturligvis en række virksomheder, der gør det rigtig godt, og så har vi en række virksomheder, der er på vej i den rigtige retning, men noget foregangsland er vi bestemt ikke,” konstaterer Christian Honoré.

For ydmyg kommunikation
Han peger på flere årsager til, at Danmark har fået en sløj placering i undersøgelsen.

”Danske virksomheder er meget ydmyge på det her område og er meget bange for at love mere, end de kan holde i CSR-kommunikationen. Derudover bliver CSR-kommunikationen ofte af en blødere, beskrivende karakter. Forstået på den måde, at hvis man skriver i CSR-rapporten, at virksomheden har introduceret en Code of Conduct og trænet medarbejdere i at forstå den, så det er jo ikke ligefrem hårde data, der ligger bag sådan en udmelding,” pointerer Christian Honoré.

I øvrigt mener han, at det kan ses på undersøgelsens konklusion, at tilliden til erhvervslivet er meget høj i Danmark, mens den i lande som England, USA og Frankrig er meget lav.

”Det betyder at kravene til, hvordan virksomhederne rapporterer til sine stakeholdere, er større internationalt, fordi udenlandske virksomheder har et større ”tillids-hul”, de skal lukke, end danske virksomheder er vant til. I Danmark tror vi mere eller mindre på, hvad virksomhederne siger, og det kan ses på CSR-kommunikationen, som derfor får en dårlig bedømmelse i en undersøgelse som denne,” siger Christian Honoré.

Det er lande som Spanien, Tyskland, Sverige og England, der får den bedste bedømmelse i undersøgelsen. Det begrundes blandt andet med, at virksomhederne i de lande har implementeret informationssystemer og processer, der sikrer valide data, at de har haft ekstern revision til at kvalitetssikre data, og at de i høj grad rapporterer efter internationale standarder.

www.csr.dk/kommunikation

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

13.11.2024Valified

Sponseret

Valified lancerer frivillig ESG-rapportering for SMV’er i samarbejde med EU’s ESG-standard

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

08.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Det bæredygtige rapporteringsspor fortsætter: Tilmeld dig webinarer om ESRS’erne

08.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V