Danmark kæmper mod støtte til fossile brændsler
Danmark vil sammen med en koalition af andre lande udfase støtten til fossile brændsler, der bremser udbredelsen af vedvarende energi.
Den offentlig støtte til fossile brændsler skal udfases, mener koalitionen Friends of Fossil Fuel Subsidy Reform, som Danmark er en del af.
Læs også: Forbruget af kul steg i 2013
Den offentlige støtte betyder nemlig, at udbredelsen af vedvarende energi bremses. Og ifølge International Energy Agency (IEA) er værdien af subsidier (offentlig støtte) til fossile brændsler steget fra 300 milliarder dollars i 2009 til 544 milliarder dollars i 2012, svarende til næsten fem gange så meget, som der globalt gives i støtte til vedvarende energi.
Der er ofte kritik af, at vedvarende energi modtager støtte og ikke er økonomisk bæredygtig, men faktisk modtager fossile brændsler langt mere støtte på globalt plan, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen, der ønsker at være med til at udfase subsidierne.
Opmærksomhed på udfasningen
De nuværende meget lave oliepriser gør det muligt at skubbe ekstra på udfasningen af støtten til fossile brændsler. Derfor har koalitionen, der foruden Danmark består af New Zealand, Schweiz, Costa Rica, Etiopien, Norge, Sverige og Finland, udarbejdet et kommuniké (en offentlig meddelelse), der skal skabe opmærksomhed på denne mulighed.
Både Frankrig og USA har deltaget i lanceringen af koalitionens kommuniké og tilslutter sig dermed erklæringen til stor glæde for klima-, energi- og bygningsministeren.
Det er meget glædeligt, at vi har fået både Frankrig og USA med på erklæringen. Lanceringen (af det nye kommuniké, red.) er netop tænkt som startskuddet til at fremhæve udfasning af subsidier som en del af løsningen frem mod COP21 i Paris, siger han og fortsætter:
Vi vil bruge lanceringen til at skabe yderligere opbakning til udfasning af subsidier i en række internationale møder hen over foråret og sommeren, blandt andet i forbindelse med Clean Energy Ministerial mødet i Mexico i slutningen af maj og ved de kommende G20 møder.
Læs også: Danmark har den største stigning i CO2-udledning i EU
Danmark har indtil videre støttet med 40 millioner kroner til udfasning af de fossile subsidier, blandt andet i adskillige udviklingslande.
-SSM