Danmark kan spare millioner ved at mindske madspild
Hvis madaffaldet blev mindsket med 20 procent ville samfundet spare millioner, måske milliarder af kroner. I Norden er der nemlig et stort potentiale for at mindske fødevarespildet fra butikker og grossister, viser en ny undersøgelse.
Nordisk Ministerråd og det svenske miljøtilsyn har regnet på hvor mange penge landene kan spare, hvis den samlede mængde af madaffald i Norden mindskes med 20 procent. Den største gevinst ligger i, at vi slipper for miljøomkostningerne for den mad, som ikke længere bliver smidt ud, eksempelvis i form af overgødning og udslip af drivhusgasser.
I Danmark har miljøministeren opfordret til initiativer med henblik på at mindske mængden af mad som smides væk uden grund specielt af butikker og grossister. En undersøgelse finansieret af Nordisk Ministerråd viser nemlig, at omkring 240.000 tons fødevarer fra butikker i Norden hvert år ender som madaffald.
Butikker: Forbrugernes adfærd fører til overindkøb
Ifølge butikkerne er en af årsagerne til det enorme madspild kundernes adfærd. Forbrugerne vil have frisk frugt og grønt, fyldte hylder med frisk brød og mange mærker at vælge imellem. For at imødekomme kundernes krav skal butikkerne derfor regne med et vist overindkøb. Interview med butikker viser for eksempel at indkøbene af brød ligger syv procent over det forventede salg.
Nordisk Ministerråd påpeger, at der findes forskellige initiativer, som kan mindske fødevarespildet. Eksempelvis kan butikkerne sænke priserne på produkterne et par dage inden sidste holdbarhedsdato, eller de kan give den mad, der er ved at blive for gammel til velgørende organisationer. Uddannelse af personalet kan også minimere spildet, da det er vigtigt, at de ansatte ved, hvordan man håndterer og opbevarer maden rigtigt.
De nordiske lande samarbejder på området og planlægger et fælles seminar i efteråret, hvor myndighederne vil invitere branchen i Norden til en dialog.
-SRR