Dansk bioethanolprojekt i verdensklasse

Maabjerg Energy Concept er ét af få projekter på verdensplan, som satser på produktion af 2. generations biobrændstof. Teknologien er på plads, og nu venter projektet på, at en hjælpende hånd fra EU vil danne grundlag for et fremtidigt marked.

Biogasanlægget Maabjerg Bioenergy (MEC) fik sidste år 9,8 millioner kroner af Energistyrelsens Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP). Men der skal stadig lånekapital til. Foto: Thomas Maxe..

05.11.2013

CSR.dk

I over ti år har biogasanlægget Maabjerg Bioenergy været undervejs, og efter indvielsen af anlægget sidste år har folkene bag kæmpet for at få produktion af 2. generations bioethanol i gang. Det ambitiøse projekt hedder Maabjerg Energy Concept (MEC), og med hjælp fra Dongs Inbicon-teknologi, som omdanner restprodukter fra landbruget til brændstof, vil der efter planen blive produceret bioethnanol på ved Måbjerg mellem Holstebro og Randers i 2016.  

Søren Holm Pedersen er udviklingschef hos MECs medejervirksomhed Vestforsyning. Erhvervsmagasinet CSR mødte projektudviklingschefen til en snak til CSR Awards i Holstebro i september..

Afventer politiske tiltag
Projektet er inde i sidste og afgørende fase, hvor det primært drejer sig om at skaffe de sidste penge gennem investorer og lånekapital.

Hvis EU bakker op om brugen af 2. generations bioethanol, er der skabt grundlag for et marked og dermed en god forretning for investorer.

Læs også: Lugerobotter kan minimere brugen af sprøjtegifte

I maj blev projektet godkendt af Miljøstyrelsen, og 11. september nåede man i EU Parlamentet (EUP) frem til, at 2,5 procent af vejtransportens fremtidige brændstofforbrug skal komme fra 2. generations biobrændsler med virkning fra 2020. Nu er det op til Ministerrådet at gå videre med sagen.

Selvom man i øjeblikket afventer Ministerrådet, er projektudviklingschef fra medejervirksomheden Vestforsyning Søren Holm Pedersen forhåbningsfuld.

Inbicon-teknologien

  • Inbicon-teknologien omdanner restprodukter fra landbruget til brændstof.
  • Bioethanolen blandes med benzin og bliver i dag solgt hos over 100 Statoil-benzinstationer rundt om i landet.
  • Dong Energy åbnede i 2009 i Kalundborg verdens største biomasseraffinaderi til at demonstrere Inbicon-teknologien.
  • I processen anvendes enzymer, vand og gær.

”Det vil komme før eller siden. Prognoserne for 1. generationsbiobrændsler er dårlige, og der er en stærk bevægelse mod dem”, siger projektudviklingschefen til Erhvervsmagasinet CSR.

Der hviler ifølge Søren Holm Pedersen et pres på ministrene, fordi vedtægten i EUP nu foreligger. Han tror på, at presset vil rykke sagen i den rigtige retning inden for en pæn tidshorisont.

Læs også: Biobrændstof til festlige lejligheder

”Vi står klar til at stikke spaden i jorden”, siger Søren Holm Pedersen og fortæller, at der helst ikke skal gå mere end et år før produktionen af bioethanol skal være i gang, hvis ikke MEC skal overhales af amerikanerne, som også har et bioethanolanlæg undervejs.

En projekt bliver formet
En rapport fra Miljøstyrelsen påpegede i starten af nullerne, at stor fosforbelastning i Nissumfjord og i Limfjorden truede den omkringliggende landbrugsproduktion.

Det var nødvendigt at reducere 25 procent af den daværende landbrugsproduktion for at nedbringe mængden af fosfor i fjordene. Det lagde grunden for Maabjerg Bioenergy, som i dag producerer biogas af spildevandsslam og husdyrsgødning. Biogasanlægget sparer årligt miljøet for 600 tons kvælstof og fosfor.

Læs også: Transportsektoren udleder mindre CO2

Oversigt over MEC fremtidige energiproduktion med fordeling af input og output. .

Det var dog ikke nok for konsortiet bag Maabjerg Bioenergy at have et biogasanlæg og et biomassebaseret kraftværk. Der skulle også investeres i 2. generations bioethanol.

Dong Energy er medejer af MEC og har investeret store summer i energiteknologi. Det er årsagen til, at virksomheden har den førende teknologi inden for produktionen af 2. generationsbioethanol.

Bioethanol af fødevare viste sig at have alvorlige følger
Problematikken omkring 1. generations biobrændsel har været med til at sætte skub i udviklingen af 2. generationsbioethanol.

Læs også: Mere bioethanol i dansk benzin

Om Maabjerg Energy Concept

  • Et konsortium bestående af Vestforsyning, Struer Forsyning, Nomi ejer 50 procent af MEC - og den resterende halvdel ejes af DONG Energy og Novozymes.
  • MEC vil opføre 2. generations bioethanolfabrik og et affaldsbehandlingsanlæg i Maabjerg mellem Holstebro og Struer.
  • Produktionen af biogas hos Maabjerg BioEnergy skal øges kraftigt, og det biomassefyrede kraftvarmeværk Måbjergværket skal ombygges.

Umiddelbart var biobrændslet løsningen på de begrænsede olie-resurser, også selvom kritikken var stor. Men da USA, som har satset enormt på biobrændsel, oplevede en alvorlig fejlslåen høst sidste år grundet ekstrem tørke, begyndte man for alvor at få øjnene op for alternativer.

1. generations biobrændsel fremstilles primært af hvede, majs, sukkerør og sukkerroer. FNs rapportør Jean Ziegler påpegede i 2007, at produktion af denne biobrændsel på grund af prisstigningen har frataget fattige livsnødvendig mad.

Desuden sparer biobrændslet ikke det CO2-udslip, man først antog. Det vurderede nobelpristager i kemi Paul Crutzen i en rapport fra samme år. 

De konsekvenser, ’madbenzinen’ har ført med sig, bliver forhåbentlig mindsket med de 2,5 procent 2. generations biobrændsel, som nu bliver diskuteret som et potentielt krav i EU.

”Hvis vedtægten bliver til en reel lov i EU, så er 2,5 procent af den samlede benzinbrug i EU-medlemslande et potentielt stort marked for os”, siger Søren Holm Pedersen. 

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - Deltag i vores webinarer og forstå dine rapporteringskrav

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

PanzerGlass viser LCA-resultater: Sådan gjorde de

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J