Dansk energieksport rummer stort potentiale, men er gået i stå

De nye EU-mål for vedvarende energi kan potentielt hente Danmark et milliardbeløb. Men det kræver, at den danske eksport bliver kickstartet.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) har høje ambitioner for Danmark. I 2030 skal Danmark have fordoblet sin energieksport, selvom denne har ligget næsten stille det sidste år. Arkivfoto..

20.06.2018

CSR.dk

EU besluttede i sidste uge at hæve sine ambitioner for vedvarende energi. Og således blæser vinden i Danmarks retning, da de nye EU-regler potentielt kan indtjene samfundet en formue.

Ifølge den nye plan skal 32 procent af EU’s energiforbrug dækkes af grøn energi i 2030. Hidtil har samme mål kun været på 27 procent. Organisationen Dansk Energi har vurderet, at eksporten vil stige med 2,5 milliarder kroner for hver procent EU hæver sit mål. Og derfor vil de nye ambitioner formegentlig kunne give den danske energieksport et tiltrængt løft. Det skriver Berlingske Business.

I fire år har den danske energieksport nemlig været stort set uændret, selvom både Paris-aftalen og flere virksomheder har skruet op for de grønne ambitioner.

”Den grønne dagsorden rykker på globalt plan, men vi kan se, at der er sket en afkobling mellem den danske eksport af energiteknologi og de globale investeringer i grøn energi. Det sender et signal om, at vi ikke har formået at være til stede over alt”, siger vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge, til Berlingske Business.

Læs også: Samsung på vej mod 100 procent vedvarende energi

Ifølge Bloomberg steg de grønne investeringer på globalt plan sidste år med 2,7 procent. Men anderledes så det ud for den danske eksport, der lå fladt. Også vindmølleindustrien, der er Danmarks største kilde til eksport, oplevede tilbagegang i 2017.

”For mig er diskussion om eksport lidt underlig, for det er stadig de danske virksomheder, der har markedsandelene. De producerer bare i stigende omfang uden for Danmark. Min pointe er, at hvis ambitionen er, at eksporten skal fordobles, så skal man sørge for attraktive vilkår, så virksomhederne ikke flytter deres fabrikker ud af landet”, siger Anders Stouge til Berlingske Business.

Stadig optimisme i energibranchen
Den samlede danske eksport af energiteknologi var i 2017 på 75,1 milliarder kroner. Og hvis regeringens målsætning skal lykkes vil dette tal i 2030 være på intet mindre end 140 milliarder kroner. Alligevel er regeringen fortrøstningsfuld.

”Jeg er stadig optimistisk om at nå vores mål. Det er klart, at når Danfoss åbner en fabrik i Kina, så giver det stadig en værditilvækst til Danfoss og Danmark, men det ses ikke direkte i vareeksporten, så der er mange grunde til, at eksporten er, som den er”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til Berlingske Business.

Også Anders Stouge i Dansk Energi og Troels Ranis, der er direktør i DI Energi, mener fortsat, at målet kan nås, hvis man yder en ekstra indsats.

”Det globale marked for grøn energi øges, men det er også klart, at konkurrencen er blevet større. Vi skal ikke kun have en ambition om at fastholde vores nuværende markedsandele, og derfor skal vi gøre os ekstra umage, for konkurrencen er blevet hårdere”, siger Troels Ranis til Berlingske Business.

Læs også: Nu åbner regeringen støtte til udvikling af grøn teknologi

Regeringen vil fremmod 2024 afsætte en samlet pulje på 175 millioner kroner til at opruste energieksporten.
 

- EST

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V