Dansk erhvervsliv klar til at hjælpe flygtninge i arbejde
Dele af dansk erhvervsliv bakker op om formanden for EU-Kommissionens udmelding om, at flygtninge skal kunne tage et job fra første dag, de kommer til EU. Flere brancher står klar med jobs.
Flygtninge, der kommer til Europa, skal kunne tage et job fra første dag. Sådan lød meldingen onsdag fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker. Her opfordrede han EU-landene til at gøre det muligt ved at ændre deres nuværende lovgivning. Han mener nemlig, at asylansøgere skal have mulighed for at tjene penge, mens deres ansøgning bliver behandlet.
Og den melding bakkes op af flere brancher i dansk erhvervsliv, der tilmed er klar med jobs, skriver Børsen.
Læs også: Tyske fodboldklubber taler flygtninges sag
En af de virksomheder, der er klar med jobs til asylansøgere, er byggefirmaet Max Mathiesen i Varde, der har 50 ansatte.
Hvis der kom en syrisk flygtning og bankede på min dør og spurgte om arbejde, ville jeg byde ham velkommen, siger ejer og direktør i Max Mathiesen, Michael Mathiesen, til Børsen.
Han mener, at opgaven er et samfundsansvar, man som virksomhed bør påtage sig. Og så kan det heller ikke udelukkes, at der gemmer sig kvalificeret arbejdskraft blandt asylansøgerne, som han siger.
Som det ser ud i dag, skal en asylansøger vente i minimum et halvt år, inden der er mulighed for at komme i job. Og Danmarks retsforbehold gør, at Danmark ikke skal følge EUs lovgivning på udlændingeområdet, og dermed heller ikke Junckers opfordring.
Læs også: Rockwool vil donere stenuld til flygtninge
Ifølge Dansk Byggeri er det dog vigtigt at få flygtninge ud på arbejdsmarkedet, så de kan få en tilknytning til en virksomhed.
Derfor mener direktøren i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen, at den danske regering bør fjerne de barrierer, der gør, at flygtninge ikke kan komme i arbejde.
Også gartneribranchen bakker op om Junckers mål om hurtigt at få flygtninge i job.
V: Ingen arbejdstilladelse før asylafklaring
Men Venstre afviser at give flygtninge en arbejdstilladelse, inden de har fået en afklaring på deres asyl.
Vi mener ikke, at bare det, at man ankommer til Danmark, skal være det samme som en arbejdstilladelse. Så snart folk har fået deres sag gennemgået og fået at vide, om de skal sendes tilbage til hjemlandet, eller de kan få flygtningestatus, er det en anden situation, siger Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth og fortsætter:
Folk, der kommer hertil fra lande, hvor der ikke er krig, og som ikke er forfulgt, er vi på ingen måde tilhængere af at sende ud på det danske arbejdsmarked.
Han påpeger dog, at de flygtninge, der får lov at blive i landet, skal ud på arbejdsmarkedet hurtigst muligt.
Vejtransportbranchen er også klar til at tage flygtninge i job.
-SSM