Dansk handelsinitiativ skal støtte syersker i Bangladesh
Et etisk handelsinitiativ fra Danmark, Norge og Storbritannien skal være med til at ændre arbejdsforholdene for ansatte i Bangladeshs tekstilindustri. Handelsinitiativet kommer som reaktion på katastrofer og undertrykte arbejdere.
Sulteløn, katastrofer og mangel på rettigheder har vendt verdens øjne mod tekstilindustrien i Bangladesh. I dag kom det eksempelvis frem, at arbejderne på fabrikken Well-tex I Bangladesh, der leverer tøj til H&M, bliver afstraffet og fyret, hvis de ikke følger anvisningerne fra ledelsen. Nu forsøger tre etiske handelsinitiativer fra Danmark, Storbritannien og Norge at være med til at forbedre tekstilarbejdernes forhold. Det skriver Fagbladet 3F.
Strategierne i handelsinitiativet er blandt andet social dialog og bedre samarbejde mellem arbejderne, arbejdsgiverne og regeringen. Den seneste tid har arbejdsmarkedet i Bangladesh været præget af uro og strejker.
Læs også: Bangladesh en ny begyndelse?
Alle parter skal sætte sig sammen og finde hinanden. Når man kan se, at det fungerer på nogle enkelte fabrikker, kan man udrulle det til andre. I første omgang handler det om at opbygge tillid og skabe lokale øjenåbnere, for retorikken er gennem flere år spidset til mellem arbejdsgivere, regering og fagforeninger i Bangladesh, siger Hanne Gürtler, sekretariatsleder i Dansk Initiativ for Etisk Handel, Dieh, til Fagbladet 3F.
Idéen er, at udvalgte fabrikker skal være et forbillede for andre virksomheder ved at styrke social dialog og faglige rettigheder.
International opbakning og bevågenhed
Handelsinitiativet skal involvere både fagforbund og repræsentanter fra arbejdsgivere i tekstilindustrien. Fagbladet 3F oplyser, at 3F, Dansk Erhverv, organisationen Europe Commerce og det globale fagforbund, IndustriALLer blandt deltagerne i initiativet.
Desuden modtager initiativet 5 millioner kroner fra Danidas CSR-pulje.
Læs også: H&M støtter udviklingsprojekter med 180 millioner svenske kroner
Bangladesh har efter flere katastrofer, hvoraf det meste kendte er fabrikskomplekset Rana Plaza, der kollapsede i april 2013 med over 1.100 omkomne til følge, fået international bevågenhed. Det har affødt en lang række internationale initiativer i landet, og målet for handelsinitiativer er således at koordinere indsatsen med eksisterende projekter og de globale brands, der har produktion i Bangladesh.
H&M har efter dagens afsløringer af arbejdernes forhold på Well-tex valgt at stoppe samarbejdet med leverandøren.
Det langsigtede mål for handelsinitiativer er, at arbejderne får rettigheder og selv kan være med til at forhandle løn og arbejdsforhold.
Læs mere om handelsinitiativet og 3F's indsats for arbejderne i Bangladesh her.
Bangladesh-arrangement
Udenrigsministeriet inviterer i samarbejde med Dansk Initiativ for Etisk Handel til møde om forholdene i Bangladesh d. 3 april i 2014 i København.
Initiativet til mødet kommer som følge af situationen og episoderne i Bangladesh, og der vil blandt andet være talere fra myndighederne og foreninger i Bangladesh.
-TK
Se planen for mødet her: