Dansk inspiration i nystartet demokrati

Den danske fagbevægelse og danske arbejdsgivere er gået sammen om at promovere den danske model i det nye demokrati i Myanmar. Virksomheden Telcon er også etableret derude og vil videreuddanne sin burmesisk arbejdskraft i Danmark.

Telcon sælger rådgivning om bl.a. placeringen af telemaster og regner med at udvide betragteligt over de næste år..

Med et fælles projekt forsøger DI og Ulandssekretariatet LO/FTF at opbygge kapacitet hos hhv. arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer i Myanmar.

- Vi starter helt fra bunden med at tale om, hvad en arbejdsgiverorganisation og en fagforening er – og hvordan kan vi finde løsninger i fællesskab gennem dialog, siger seniorkonsulent Karen Panum Thisted, DI International Business Development.

Projektet hedder ”Improved Social Dialogue in Myanmar”. Det løber over det næste 1,5 år, er forankret i Danida og beskæftigelsesministeriet i Danmark og kommet i stand via den danske ambassade i hovedstaden Yangon (tidligere Rangoon).

Kan en fagforening andet end at strejke?

Det er blot få år siden, Myanmar blev et demokrati. Militæret ejede tidligere mange virksomheder, og Karen Panum Thisted fortæller, at landet i dag er præget af mangel på civilsamfund og fraværet af organisationer såvel som private virksomheder.

I september startede projekt ”Improved Social Dialogue in Myanmar” ud med den første træning af 10 repræsentanter fra arbejdsgiverorganisationer, 21 personer fra tre fagforeninger og 10 fra arbejdsministeriet, der lavede gruppearbejde og lyttede til oplæg.

- Fra dansk side fortæller vi om fordelene ved at tale sammen. De tror, fagforeninger er noget med strejker og konfrontationer. Når vi kommer sammen med DI, viser vi helt konkret, at samarbejde er vejen frem – at det fører til flere løsninger, ejerskab og muligheden for både at forbedre arbejdsvilkårene og fremme produktivitet og investereringer, siger afdelingsleder Philip Nordentoft, Ulandssekretariatet.

Stabilt arbejdsmarked er godt for handel

På næste session skal de burmesiske arbejdsgivere og -tagere se og høre gode eksempler på burmesiske virksomheder og forsøge sig med rollespil.

I alt seks kurser skal de igennem i 2016 og 2017 og måske yderligere et i 2018.

- På kort sigt bygger vi sociale relationer og tillid mellem arbejdsmarkedets parter via dialog. På længere sigt handler det om, at et stabilt arbejdsmarked bidrager til et stabilt handelsmarked, der kan gøre det nemmere for danske virksomheder at få fodfæste i landet, siger seniorkonsulent i DI International Business Development, Karen Panum Thisted.

Ligesom i Danmark for 20 år siden

Telekomvirksomheden Telcon er en af de danske virksomheder, der tidligt satsede på at få foden indenfor i det nystartede demokrati.
Virksomheden – der har hovedsæde i Varde – rådgiver teleoperatører i Myanmar om blandt andet, hvor man bedst kan placere antenner til mobiltelefoni.

- Vi arbejder med det samme, som man gjorde i Danmark for 20 år siden. Landet udvikler sig enormt hurtigt nu, men vi har været nødt til selv at opfinde alt muligt som for eksempel en proces for at få godkendt byggesager, fortæller adm. direktør Peder Hansen.

Telcon har 21 medarbejdere på kontoret i Yangon og omsætter for cirka 2,7 millioner kroner om året i Myanmar. Peder Hansen har investeret omkring fire millioner kroner i at få afdelingen op at stå.

- Bare det at få en bankforbindelse og et juridisk selskab tog et år. Vi har selv opfundet og udformet ansættelseskontrakter og besluttet at betale både løn under sygdom og ferie. Vi har ikke rigtig haft nogle, vi kunne søge rådgivning hos, siger Peder Hansen.

Læs også: Virksomhed - eksporten er vores levebrød

Eksplosivt voksende marked

Når Telcon tog springet, handler det om, at den administrerende direktør kan se et eksplosivt voksende marked, hvor en virksomhed som hans har den fordel, at den til en vis grad kan forudse, hvordan markedet for telekommunikation kan udvikle sig.

- Der er arbejde til os herude de næste 20 – 30 år. Vi skal stille og roligt have medarbejderne her på besøg hjemme i Danmark, så de kan se, hvor vi kommer fra, hvad vi mener med kvalitet og for eksempel lære at tegne i autocad. På sigt kan jeg forestille mig, vi udvider både ydelser og medarbejderstab i Myanmar betragteligt, siger han.

Telcon har 20 medarbejdere i hovedkvarteret i Varde og omsætter for cirka 20 millioner kroner om året der.

Læs også: Her får du DI's hjælp til eksport

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar

15.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Rådgiverne er afgørende for deres kunders bæredygtige og ansvarlige forretning