Dansk rapportering fortæller rigeligt, forklarer for lidt

Hvis arbejdet med samfundsansvar skal være en del af vurderingen af virksomhedens værdi, så skal de store danske virksomheder oppe sig på, hvad de gør med tallene i deres rapportering.

Birgitte Mogensen, formand for CSR-udvalget i FSR - danske revisorer, ønsker sig større nytteværdi af rapporteringen på samfundsansvar. Det kræver mere fokus på regnskabsdelen. .

17.11.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I en analyse af børsnoterede virksomheders rapportering af samfundsansvar, lanceret den 26. oktober 2017, forklarer revisorernes forening (FSR), at rapporterne selskaberne udgiver fungerer rigtig godt som fortælling, men mildt sagt knap så godt, hvis de skal betragtes som regnskab.

Måske tænker du, at det da vist også kun er revisorer, der går op i det. Problemet er bare, hvis man spørger Birgitte Mogensen, som er formand for CSR-udvalget i FSR, at virksomhederne så risikerer at gå glip af ganske meget.

”FSR vil gerne have, at virksomheder der rapporterer om samfundsansvar får højst mulig nytteværdi ud af det arbejde. Det handler f.eks. om, at rapporten bidrager til, at investorer mener, at virksomheden er mere værd, fordi der er styr på de ikke-finansielle faktorer. Det er derfor vi har lavet analysen, så vi kan se, om de danske virksomheder får nok ud af deres indsats,” siger hun.

Hovedkonklusionerne fra analysen er klar: masser af fortælling, for lidt stringens og forklaring. .

Mangel på stringens og forklaring
Konklusionen i analysen er helt overordnet, at der er ret meget mere at komme efter, hvis investorerne skal kunne bruge oplysningerne i sådan en rapport til noget. Det går rigtig fint med at fortælle, hvad virksomheden gør, det går nogenlunde med at forholde sig til risikobilledet, men det med tallene – det Birgitte Mogensen kalder ”forståelsens magi” – der mangler noget stringens og forklaring.

Det ses f.eks. ved, at det ikke engang er halvdelen af virksomhederne, der forklarer, hvilke dele af virksomheden er omfattet af rapporteringen. Kun 38 procent forklarer, hvordan de opgør nøgletallene, kun 18 procent fortæller, om de har interne kontroller til at sikre pålidelig rapportering og kun 11 procent sammenligner deres performance med andres.

”Virksomhederne redegør i kun ringe grad for deres anvendte regnskabspraksis og principper, når det handler om de tal, de rapporterer for samfundsansvar. Det betyder, at man ikke helt kan vide, hvad tallene betyder,” siger Birgitte Mogensen.

Hun forklarer videre, at det svarer til et udsagn om at en person vejer 60 kg og er 180 cm høj. Om det er godt eller skidt, det kan man kun vurdere ved at vide noget om f.eks. køn og alder, om de er topatleter eller lige har været syge. Uden de supplerende oplysninger er oplysningen mindre værd og kan ikke bruges til at vurdere data.

Kan ikke bruges til vurdering
Det der netop det med at kunne vurdere, som er essentielt for FSR. For det er det, analytikere gør og dermed påvirker virksomhedens skæbne på aktiemarkedet.

Læs også: Behov for skærpet indsats om samfundsansvar

”De analyserer virksomhedens udvikling, og hvis den rapportering man laver ikke forklarer det klart og tydeligt, så kommer det ikke med i vurderingen,” understreger Birgitte Mogensen.

”FSR så virkelig gerne, at rapporteringen på samfundsansvar kom på niveau med den finansielle rapportering, så virksomhederne, investorerne og samfundet fik et mere komplet grundlag at vurdere virksomhedernes værdi ud fra. Det er dét vi gerne vil,” siger hun.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

19.12.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til ESG: Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse klar med 50 mio. kroner til SMV’erne

17.12.2024CSR.dk

Nyt lovforslag vil imødekomme manglen på grøn revision

16.12.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Et par perspektiver på CSRD-rammeværket

16.12.2024Valified

Sponseret

TEKNIQ & Valified: Over 500 virksomheder på vej mod en grønnere fremtid

16.12.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

E5: Ressourceforbrug og Cirkulær Økonomi

12.12.2024Valified

Sponseret

Grøn omstilling og teknologi går hånd i hånd hos Thürmer Tools

09.12.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Hvordan rapporterer du på forbrugere af din virksomheds ydelser og produkter?

06.12.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Toyota Material Handling Danmark modtager prestigefyldt EcoVadis Platin certifikat

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams