Danske ministre: Rio+20 skal give resultater

Fire ministre præsenterede fredag EU’s holdninger og prioriteringer op til Rio+20, som finder sted fra den 16.-22. juni. Set udefra tyder meget på, at resultatet bliver beskedent.

03.06.2012

CSR.dk

Udenrigsminister Villy Søvndahl, klima-, energi og bygningsminister Martin Lidegaard, miljømister, Ida Auken og udviklingsminister Christian Friis Bach redegjorde fredag ved et fælles pressemøde for EU’s position i Rio-forhandlingerne. Som EU-formandskabsland skal Danmark nemlig repræsentere EU, og EU-landene er mod alle odds indstillede på, at man vil have et stærkt resultat, som leverer både mål og tidsrammer.

”På vej til Rio for 20 år siden lå der tre resolutioner klar, i Johannesburg lå der på forhånd et 80 siders implementeringsforslag, denne gang er der ingenting, bortset fra en masse ord, så det letteste er jo på forhånd at sige, at der ikke kommer noget ud af det,” sagde Ida Auken.

EU's 2030-mål

Fra EU’s side vil de konkrete mål for alle verdens lande i 2030 lyde på:

  • Rent drikkevand til alle
  • Et halveret energiforbrug
  • 50 procent vedvarende energi.

Hun understregede dog samtidig, at EU-landene har en stærk vilje til at rejse hjem fra  Rio med en stærk vision, hvor vægten kommer til at ligge på drikkevand, oceaner, energi, arealanvendelse og biodiversitet.

Ikke et nyt klimatopmøde
På baggrund af det kuldsejlede COP15 lagde Martin Lidegaard vægt på, at mødet i Rio ikke er et nyt klimatopmøde. ”De problemer vil vi ikke have med.” Alligevel mente han, at netop energi er det område, som ud fra enhver vinkel rummer det største potentiale. Alt for mange mennesker har ikke adgang til elektricitet, andre steder produceres den på olie med en virkningsgrad på 17 procent. Det er ikke alene et miljøproblem, det er en stor udgift, som vil stige sammen med oliepriserne

En erstatning for BNP
Christian Friis Bach understregede, at forhandlingerne ikke må blive de fattige lande mod de rige. Og han lagde desuden vægt på, at der er behov for at finde en ny metode til måling af vækst – en metode som i modsætning til BNP afspejler både økonomi, miljø og ressourcer. Og her ligger i alt tre oplæg.

Rio-dagsordenen handler i høj grad om afskaffelse af fattigdom, men det står ikke i modsætning til et fælles ønske om bæredygtig udvikling. ”Det er de fattige, det går ud over, når havet bliver tømt for fisk og drikkevandet slipper op, sagde Ida Auken.”

Netop værtslandet, Brasilien, kan hjælpe et resultat på vej ved at fungere som brobygger mellem rige og fattige lande i kraft af sin position som et udviklingsland, som gennem de senere år har gennemgået en rivende udvikling inden for både fattigdomsbekæmpelse og grøn økonomi, mente Villy Søvndal.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V