Danske ministre: Rio+20 skal give resultater
Fire ministre præsenterede fredag EUs holdninger og prioriteringer op til Rio+20, som finder sted fra den 16.-22. juni. Set udefra tyder meget på, at resultatet bliver beskedent.
Udenrigsminister Villy Søvndahl, klima-, energi og bygningsminister Martin Lidegaard, miljømister, Ida Auken og udviklingsminister Christian Friis Bach redegjorde fredag ved et fælles pressemøde for EUs position i Rio-forhandlingerne. Som EU-formandskabsland skal Danmark nemlig repræsentere EU, og EU-landene er mod alle odds indstillede på, at man vil have et stærkt resultat, som leverer både mål og tidsrammer.
På vej til Rio for 20 år siden lå der tre resolutioner klar, i Johannesburg lå der på forhånd et 80 siders implementeringsforslag, denne gang er der ingenting, bortset fra en masse ord, så det letteste er jo på forhånd at sige, at der ikke kommer noget ud af det, sagde Ida Auken.
Læs også: NGO'er frygter "COP-15 scenarie" i Rio
EU's 2030-mål
Fra EU’s side vil de konkrete mål for alle verdens lande i 2030 lyde på:
- Rent drikkevand til alle
- Et halveret energiforbrug
- 50 procent vedvarende energi.
Hun understregede dog samtidig, at EU-landene har en stærk vilje til at rejse hjem fra Rio med en stærk vision, hvor vægten kommer til at ligge på drikkevand, oceaner, energi, arealanvendelse og biodiversitet.
Ikke et nyt klimatopmøde
På baggrund af det kuldsejlede COP15 lagde Martin Lidegaard vægt på, at mødet i Rio ikke er et nyt klimatopmøde. De problemer vil vi ikke have med. Alligevel mente han, at netop energi er det område, som ud fra enhver vinkel rummer det største potentiale. Alt for mange mennesker har ikke adgang til elektricitet, andre steder produceres den på olie med en virkningsgrad på 17 procent. Det er ikke alene et miljøproblem, det er en stor udgift, som vil stige sammen med oliepriserne
En erstatning for BNP
Christian Friis Bach understregede, at forhandlingerne ikke må blive de fattige lande mod de rige. Og han lagde desuden vægt på, at der er behov for at finde en ny metode til måling af vækst en metode som i modsætning til BNP afspejler både økonomi, miljø og ressourcer. Og her ligger i alt tre oplæg.
Rio-dagsordenen handler i høj grad om afskaffelse af fattigdom, men det står ikke i modsætning til et fælles ønske om bæredygtig udvikling. Det er de fattige, det går ud over, når havet bliver tømt for fisk og drikkevandet slipper op, sagde Ida Auken.
Netop værtslandet, Brasilien, kan hjælpe et resultat på vej ved at fungere som brobygger mellem rige og fattige lande i kraft af sin position som et udviklingsland, som gennem de senere år har gennemgået en rivende udvikling inden for både fattigdomsbekæmpelse og grøn økonomi, mente Villy Søvndal.