Dagligvarekæder har ansvar for arbejdsforhold hos tomat-leverandører

De danske dagligvarekæder må finde alternative leverandører eller helt stoppe med at sælge tomater på dåse, der er plukket af illegale migrantarbejdere, siger Global CSR-direktør.

Flere danske supermarkeder har solgt de omstridte tomater, der er plukket af illegale migrantarbejdere fra Afrika og Østeuropa til en timeløn på 22 kroner. .

20.11.2014

CSR.dk

Detailkæder som Coop og Dansk Supermarked er på kant med FN’s erhvervsretningslinjer, når de sælger dåsetomater, der indeholder italienske tomater, plukket af illegale migrantarbejdere, mener Sune Skadegaard Thorsen, direktør i konsulentfirmaet Global CSR. Det skriver dr.dk.

Læs også: Dialogmøde: Migrantarbejderes forhold i den italienske tomat-industri

En rapport fra DanWatch viser, at flere danske supermarkeder har solgt dåsetomater, der indeholder de omstridte tomater, som er plukket af illegale migrantarbejdere fra Afrika og Østeuropa til en timeløn på 22 kroner.

”"FN har defineret retningslinjer for menneskerettigheder og for erhverv, så når sådanne forhold opdages, har detailkæderne et ansvar. Ansvaret er der, når kæderne opdager, at arbejdsforholdene i Italien har negativ indflydelse på migrantarbejdernes rettigheder i forhold til hvile, fritid og løn", siger Sune Skadegaard Thorsen til DR Nyheder.

Bundet af FN-ansvar                                    
Da danske detailvirksomheder er bundet af FN's Global Compact-charter for virksomhedsansvar, skal de tage affære, når deres underleverandører bruger illegale migrantarbejdere.  

”"I sidste ende må detailkæderne sige: 'Hvis vi ikke kan sætte tomater på hylden, som er produceret under ordentlige forhold, må vi trække os'. Altså, kæderne må finde andre leverandører eller holde op med at sælge produktet"”, siger Sune Skadegaard Thorsen.

Dansk Supermarked tager affære
Dansk Supermarked har taget rapportens konklusioner til efterretning og vil fremover sikre, at der ikke bliver solgt varer, der er produceret under ringe forhold.

”"Det er klart, at den her rapport giver anledning til, at vi sikrer, at vores tomater kommer fra ansvarlige producenter. Vi vil rejse sagen over for vores leverandører og understrege vigtigheden af, at tomaterne kommer fra ansvarlige producenter”", siger Mads Hvitved Grand, pressechef ved Dansk Supermarked til dr.dk.

Læs også: Bilka lancerer CSR-projekt

Ifølge Claus Jørgensen, chefkonsulent ved Forbrugerrådet Tænk, er det et fælles brancheansvar at sørge for, at dårlige arbejdsforhold ikke finder sted. Derfor mener han, at virksomheder bør gå sammen og lægge pres på leverandørerne, så der kan komme ordentlige forhold i produktionen. 

-SSM

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

23.05.2025CSR.dk

International opfordring til flybranchen om at gennemgå grøn markedsføring

21.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Offgrid strømstation til sommerhus og strømafbrydelser

05.05.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Her bor den gode ESG-historie – og derfor skal du turde fortælle den

23.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Casper skal til EM i elektrikerfaget: ”Jeg er mere end bare en elektriker”

16.04.2025CSR.dk

Der er meget mere at hente i ansvarlig markedsføring

16.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

11.04.2025CSR.dk

Klimavenlig kampagne skal få turister til Aarhus

09.04.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen viser fremskridt på alle strategiske bæredygtighedsområder

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Dagrofa aps
Kursus
Deltag i kulinarisk masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Den 3. og 10. juni inviterer Dagrofa Foodservice til inspirerende kulinariske masterclasses i henholdsvis Odense og Ishøj.

Dato

03.06.2025

Tid

13:00

Sted

Odense og Ishøj

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Alt du skal vide om ISO 27001

Lær om krav og fordele ved en ISO 27001 certificering. Er der krav til, at din virksomhed skal have en ISO 27001 certificering, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om standarden? Deltag i vores webinar den 4. juni og få indsigt i, hvordan certificeringen kan hjælpe din virksomhed med informationssikkerhed og compliance. Falk Lange, som er Head of Information Security Management System hos TDC Erhverv, er med på webinaret og vil fortælle om deres erfaringer med ISO 27001 og NIS2.

Dato

04.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia