Danske Virksomheder køber tvivlsomme CO2-kvoter

Manipulation med CDM-projekter i Kina gør danske CO2-kreditter til en tvivlsom affære. For kineserne er det en pengemaskine, hvor den såkaldte Clean Development Mechanism (CDM) bruges til at skabe enorme fortjenester. For danske virksomheder betyder det billige kvoter.

18.10.2010

CSR.dk

Der er tilsyneladende ingen modsætning mellem at have en højt profileret CSR- og klimapolitik og samtidig være engageret i kinesiske CDM-projekter, der anklages for at være verdens største klimasvindel. Hvis projekterne er godkendt af FN, er det godt nok.

Det viser en række svar til Erhvervsmagasinet CSR fra Maersk Oil, DONG Energy og Nordjysk Elhandel. Og svarene viser også, at selskabernes CSR-politik er så fleksibel, at man tilsyneladende uden at blinke har engageret sig i CDM-projekter under Kyoto-aftalen, der både producerer ozonlagsnedbrydende stoffer og kraftige drivhusgasser, som tilfældet er i Kina.

Og de famøse projekter i Kina er godkendt af FN, men de er nu blevet genstand for FN’s egen dybtgående undersøgelse, efter at projekterne i årevis er blevet kritiseret sønder og sammen fra mange sider.

I Danmark er sagen rejst i Folketinget af Margrethe Vestager, der har bedt klima- og energiminister Lykke Friis redegøre for sagen, hvor Energistyrelsen skal stå til regnskab for den danske stats engagement i sagen. Først den 11. november ventes ministerens svar. Til den tid ventes også FN’s egen undersøgelse at foreligge.

Verdens største CDM-aftale
I 2006 indgik Verdensbanken verdens første og største CDM-aftale med to kinesiske kemifabrikker og den kinesiske regering til en værdi af mere end en mia. US-dollars. I den handel deltog også Danish Carbon Fund, som Energistyrelsen, Mærsk Oil, Dong Energy, Nordjysk Elhandel og Aalborg Portland havde oprettet til formålet – og som administreres af Verdensbanken. Danskerne købte CO2-kreditter svarende til 300.000 ton CO2.

Aftalen betyder, at kinesiske kemiproducenter og den kinesiske regering igennem de seneste år har tjent tre-fire-fem mia. US-dollars som ren profit på at fjerne én bestemt drivhusgas. HFC23 hedder den, og den er 11.700 gange stærkere end CO2. Gassen er ligeså mange gange flere penge værd, fordi hvert ton HFC23, der fjernes, giver 11.700 ton CO2-kreditter.

De kinesiske CDM-projekter betyder, at der reduceres emissioner svarende til 19.000 mio. ton CO2-ækvivalenter. Disse CO2-kreditter har været billigt til salg på det internationale kvotemarked, og så godt er det gået med salget, at mistanken om manipulation og spekulation er opstået.

Kreditterne fra Kina har været væsentligt billigere end CO2-kvoterne i Europa, og de er gået som varmt brød.

At fjerne HFC fra skorstensrøgen er enkelt og koster tre procent af kreditternes værdi. Resten har været ren gevinst. Så ved at øge produktionen af HCFC22 kan man tjene mange penge - på at fjerne biproduktet. Dette ville dog være forbudt ifølge aftalen mellem Kina og Verdensbanken, men mistanken om ”perverse incentives”, som FN selv kalder det, bliver nu alligevel undersøgt.

Det var en del af aftalen, at 35 procent skulle gå til virksomhederne selv, mens 65 procent af betalingen for kreditterne skulle gå i en kinesisk statskontrolleret fond, som skulle anvendes til at indføre ny, grøn teknologi. Om det er sket, vil nu også blive undersøgt.

Et bi-produkt
Fabrikkerne i Kina producerer i virkeligheden et helt andet stof. Et kølemiddel, HCFC22. Det er i øvrigt et stof, der nedbryder ozonlaget og en potent drivhusgas, 1700 gange kraftigere end CO2.

I centrum står altså biproduktet HFC23, og destruktionen af gassen opnåede i sin tid status som CDM-projekter. HFC-23 projekterne er blevet til den største enkelte business case af alle CDM-mekanismerne. 25-30 procent af alle CO2-kreditter, der er handlet under Kyoto-aftalen til regeringer og banker stammer fra HFC23-projekter i Kina.

Det er også vigtigt at understrege, at HCFC22 er et fuldt legalt ’overgangsstof’ til erstatning for det endnu mere ozonlagsnedbrydende freon, CFC, der nu er helt forbudt i alle lande. HCFC er reguleret under Montreal-aftalen (om ozonlags-ødelæggende stoffer). Stoffet produceres og anvendes i stor stil i Kina og mange andre ulande, der har fået flere år til at udfase stoffet, end OECD-lande har fået. Men i henhold til Montreal-aftalen skal HCFC udfases på globalt plan, også i Kina.

På basis af ovenstående kunne Reuters Bureau allerede i 2007 referere ’en højtstående FN-kilde’ for at sige, at ”de største emissions-reducerende projekter under Kyoto-aftalen direkte har ført til en forøgelse af produktionen af stoffer, der ødelægger ozonlaget”.

Kritikken
En ætsende kritik af projekterne er blandt andet fremført af forskeren Michael Wara ved Stanford University Law School, der i årevis har forsket i internationale miljøaftaler.

Wara og en anden forsker, David Victor, har beregnet, at kreditterne i hele Kyoto-perioden giver en profit på fem mia. dollars til de kinesiske selskaber, og at udgifterne til at fjerne HFC23 kun andrager 100 mio. dollar.

Den ”indlysende løsning” ville ifølge Michael Wara være at indskrænke CDM-kreditterne til kun at gælde CO2 i stedet for de nuværende seks drivhusgasser, herunder HFC-erne.

I Danmark kritiserer Greenpeaces klimamedarbejder Tarjei Haaland projekterne for at forøge produktionen af HCFC-22 og dermed undergrave Montreal-aftalen, hvis formål er at fjerne gasserne fra markedet, fordi de nedbryder ozonlaget. For det andet nævner han, at det modvirker udviklingen og udbredelsen af naturlige kølemidler, som Danmark ellers har ført an i. For det tredje påpeger han, at HCFC-22 selv er en drivhusgas, der på et tidspunkt må formodes at slippe ud i atmosfæren, med mindre kineserne sørger for at destruere og indsamle alt forsvarligt fra køleanlæg, køleskabe og meget andet. Det er nok tvivlsomt, om det sker. For det fjerde mener han, at disse billige CO2-kreditter betyder, at fornuftige CDM-projekter aldrig får en chance, fordi CO2-kreditterne herfra er dyrere. Og endelig finder han det mildest talt ikke bæredygtigt, at man støtter produktionen af et kølemiddel, der udover at ødelægge ozonlaget også er en kraftig drivhusgas. Hvis HCFC-22 havde været omfattet af Kyoto-aftalen, hvilket den burde havde været, så ville projekterne her være umulige.

Haaland kalder kort og godt projekterne ”kredit-svineri”.

”Hvordan danske firmaer kan få sådan et arrangement til at stemme overens med
deres CSR-politik, bæredygtighedsprincipper og klimaengagement, går over min forstand. Og så er arrangementet tilmed blåstemplet af Energistyrelsen,” siger han.

The Ecomist har også skrevet om sagen for nylig. Her er synsvinklen, at der ganske vist er tale om reduktion af en meget kraftig drivhusgas, men kredit-prisen for destruktionen er uhyrligt stor i forhold til, hvor billigt det er at destruere HFC-23. Der er tale om manipulation af markedet, hedder det i bladet.

Også den kritik tilslutter Tarjei Haaland sig.

Svar på kritikken
Vi har spurgt Nordjysk Elhandel, Dong og Mærsk Oil, om HFC23-projekterne i Kina harmonerer med selskabernes CSR-politik og klimaprincipper. Aalborg Portland har slet ikke ønsket at svare.

”Vi investerer i projekter, der er godkendt af både CDM Executive Board under FN og Verdensbanken, og vi må derfor afvente FN’s afgørelse om projekternes fremtid.
Og vi er kritiske i vores valg af CDM-projekter. I de konkrete tilfælde her er det Verdensbanken, som håndterer projekterne på vegne af Danish Carbon Fund, men sagen illustrerer vigtigheden af en præcis Code of Conduct inklusiv grundige moniteringer af et givent projekt,” siger kommunikationschef Rasmus Møller, Nordjysk Elhandel og tilføjer, at virksomheden har arbejdet med udvikling af CDM-projekter i en årrække og har gode erfaringer med systemet i praksis.

”Vi håber, at tilliden til CDM består, og vi vil gøre vores til at udbrede kendskabet til resultaterne opnået igennem CDM,” slutter han.

Hos Maersk Oil oplyser Torben Nørgaard, leder af Commercial Gas, at de først blev bekendt med kritikken af HFC-projekterne i august 2010, da Verdensbanken informerede selskabet om, at de kinesiske projekter skulle undersøges yderligere.

Synes Mærsk, at der er belæg for kritikken?

”Vi tager vores miljøpåvirkninger alvorligt og har derfor kun investeret i projekter, som er godkendt af både CDM Executive Board under FN og Verdensbanken. Vi vil bede Verdensbanken sikre, at kreditterne lever op til standarderne og intentionerne bag CDM systemet, lyder svaret.”

Vil Mærsk foretage sig noget i sagen?

”Vi må vente og se, om kritikken er berettiget. Lige nu moniterer vi situationen og er i dialog med de andre medlemmer af Danish Carbon Fund.”

Kan Mærsk bruge erfaringerne fra HFC-sagen til i fremtiden at blive bedre til at vælge CDM-projekter?
”Maersk Oil har kun investeret i projekter, som er blevet godkendt af FN - den praksis vil vi fortsætte med fremover.”

Maersk Oil oplyser desuden, at alle selskabets 36.000 CO2-kreditter fra CDM-projekter stammer fra HFC23-projekterne i Kina.

DONG Energy er tilfreds med undersøgelse

Hos DONG Energy har man været opmærksomme på kritikken siden marts 2010.

Mener I, at der er belæg for kritikken?

”Det kan vi ikke afgøre med de informationer, vi har på nuværende tidspunkt. Vi mener, kritikken bør tages alvorligt og ser derfor med tilfredshed på FN’s undersøgelse,” siger press officer Ulrik Frøhlke.

Synes I, at projekterne er i overensstemmelse med selskabets klima- og CSR-politik?

”Det er ærgerligt, hvis et system, der skal reducere den globale CO2-udledning og sikre teknologioverførsel til udviklingslande, ikke virker efter hensigten. Men det er for tidligt at fælde en dom. Vi må lade FN gøre deres arbejde og undersøge kritikpunkterne til bunds.”

FN’s undersøgelse ventes at foreligge i begyndelsen af november.

Energistyrelsen under pres
Sidst i september, efter en artikel i Politiken, stillede folketingsmedlem Margrethe Vestager to spørgsmål til Klima- og Energiminister Lykke Friis. Vestager spurgte til ”den påståede svindel med CO2-kreditter fra Kina, den mulige virkning på CO2-udledningen, samt de mulige økonomiske gevinster, der for virksomheder kan være forbundet med købet af de kinesiske CO2-kreditter”.

Hun ville også gerne vide, om ministeren er enig i, ”at der er tale om svindel, som med Energistyrelsens vidende har stået på længe.” Og hvad agter ministeren at foretage sig i den anledning, spurgte hun.

Svarene på de spørgsmål arbejder Energistyrelsen nu på, men styrelsens informationschef, Ture Falbe-Hansen, siger til dog til Erhvervsmagasinet CSR, at Energistyrelsen på vegne af den danske stat ikke har investeret i andre HFC-23-projekter end de to I Kina. Og at man heller ikke vil gøre det i fremtiden. Og Energistyrelsen bakker fuldt op om FN's gennemgang af sagen og vil følge de beslutninger, som måtte blive vedtaget på basis heraf.

Krøllen på historien kommer fra EU’s tidligere chefforhandler ved klimatopmødet i Kyoto. Han hedder Jørgen Henningsen og var i 11 år direktør i EU’s miljøagentur. Han undrer sig over selve anvendelsen af CDM:

"Man kan undre sig over, at Danmark anvender CDM-mekanismen i så stort omfang, som tilfældet er. CDM kom udelukkende med i Kyoto-aftalen, fordi USA forlangte det som betingelse for at gå med til den overordnede syv procents CO2-reduktion, som Kyoto endte med. USA ville have et aftalesystem, der tillod dem at fortsætte deres egne CO2-udledningerne i USA i stor stil".

CDM’s Executive Board har allerede besluttet, at der ingen nye HFC23-projekter bliver i Kina eller andre steder. Når de nuværende projekters kreditter udløber, er det slut.

www.csr.dk

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus