Danske virksomheders CSR-rapportering er usammenhængende

Et flertal af de danske virksomheder, som skal rapportere om deres CSR-arbejde, formår ikke at skabe sammenhæng mellem politikker, handlinger og resultater i deres rapportering. Dermed bryder de loven. Erhvervs- og vækstministeren mener, at virksomhederne skal øve sig.

05.03.2013

Lasse Andersen, CSR.dk

Kun 44 procent af de virksomheder, der er forpligtiget til at rapportere om deres samfundsansvar, formår at leve op til lovens krav om, at skabe konsistens mellem politikker, handlinger og mål på CSR-området. Kilde: rapporten "Samfundsansvar og Rapportering i Danmark" udgivet af Erhvervs- og Vækstministeriet. Klik på billedet for at gøre det stort..

Ifølge årsregnskabslovens paragraf 99a skal virksomhederne rapportere om både deres politikker, handlinger og resultater på CSR-området. Det er altså ikke nok bare at skrive, at man eksempelvis vil gøre en øget indsats for at bekæmpe korruption. Virksomhederne skal også beskrive, hvordan de gør det, og ikke mindst, hvad der kommer ud af anstrengelserne. Den opgave er det dog kun 44 procent af virksomhederne, der forstår at løse. De resterende 56 procent har enten afleveret en CSR-rapport uden nogen form for konsistens mellem de tre dimensioner overhovedet(17 procent), eller kun formået at skabe konsistens mellem to af de tre dimensioner(39 procent).

Gammelt problem
Allerede i 2010 blev problemet beskrevet i flere medier, og meldingen fra Erhvervsstyrelsen har været, at man ville sætte yderligere fokus på, at reglerne blev overholdt. Det skulle blandt andet ske i forbindelse med styrelsens kontrol af regnskaber for børsnoterede selskaber og som led i det offentlige tilsyn med revisorer.

Læs også: Revisorer ignorerer CSR-lovgivning

Den nyeste undersøgelse af området viser dog, at der ikke er sket en nævneværdig forbedring på området. Andelen af virksomheder, der slet ikke formår at skabe konsistens mellem de tre dimensioner, er sågar steget fra 15 procent i 2010 til 17 procent i 2011, viser undersøgelsen.

Vilhelmsen: virksomhederne skal øve sig
Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen mener dog ikke, at virksomhedernes lovbrud skal medføre større sanktioner.

”En stor del af virksomhederne er allerede rigtig gode til at formidle, hvordan sammenhængen mellem deres strategi og konkrete handlinger er. For de, der endnu ikke gør det, er det korte svar: Øvelse,” skriver Annette Vilhelmsen i et skriftligt svar til csr.dk

Derudover nævner hun, at Erhvervs- og Vækstministeriet har flere initiativer i støbeskeen, der skal få virksomhederne til at overholde loven.

”Erhvervsstyrelsen vil se på, hvordan best practise kan blive formidlet bredt ud, så alle kommer med på vognen. Derudover ligger der en klar opgave hos virksomhedernes revisorer i at påtale, hvis der er fejl og mangler i virksomhedernes rapportering. Derfor er Erhvervsstyrelsen allerede i dialog med revisorbranchen for at sikre, at revisorerne påtaler mangler i rapporteringen,” lyder det fra Annette Vilhelmsen.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

25.03.2025Valified

Sponseret

ESG-platform lancerer engelsk version: Gør ESG-arbejdet lettere for danske virksomheder

14.03.2025Klimaklar

Sponseret

Explainer video: Det grundlæggende du skal vide om VSME

05.03.2025CSR.dk

Omnibus: Hvad skal virksomheder gøre nu?

28.02.2025CSR.dk

Svar fra CSRD-eksperter og praktikere: Omnibussen er ærgerlig

26.02.2025CSR.dk

Kort fortalt: Hvad indeholder Kommissionens omnibusforslag.

21.02.2025CSR.dk

Analyse: Nye rapporter leverer ikke på formålet

17.02.2025CEMAsys

Sponseret

Guide to CSDR Reporting Requirements

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online