13.03.2017  |  Klima, miljø og energi

Danskere laver whisky om til strøm

Indhold fra partner Hvad er dette?

I byen Rothes i Skotland, leverer et bioforbrændingsanlæg strøm nok til 9.000 husstande ved hjælp af 115.000 tons mask fra lokale whiskydestillerier. Danske Aalborg Energie Technik a/s har leveret det nøglefærdige anlæg.

Midt i det nordlige skotske højland står et bioforbrændingsanlæg leveret af danske Aalborg Energie Technik a/s. Anlægget producerer strøm og varme gennem afbrænding af 115.000 tons mask, der er et restprodukt fra de mange lokale whiskydestillerier, blandet op med 60.000 ton træflis.

Anlægget er blot et af 20, som den nordjyske virksomhed har leveret til udlandet.

- Hvert anlæg er tilpasset til lokale forhold. I det skotske tilfælde skal masken tørres, før den kan brændes, så der har vi leveret et tørringsanlæg, der bruger overskudsvarmen fra strømproduktionen, siger direktør Hans Erik Askou.

Derudover har virksomheden leveret anlæg til lande som Frankrig, England, Italien, Østrig og ikke mindst Tyskland, som var det land, virksomheden startede ud med at satse på.

- Vores første anlæg lavede vi til Tyskland i et konsortium med tyske Siemens, og da vi startede ud, havde vi i helt overvejende grad fokus på Tyskland, som man også kan se det på vores navn. I Danmark har vi kun lavet to anlæg. Et i Randers og et i Rønne på Bornholm, hvor vi begge steder har lavet kulkraftværker om til bioenergianlæg, siger Hans Erik Askou.

Læs også: Ambitiøst energiudspil fra EU kan gavne danske virksomheder
 

Mange mindre virksomheder

Men Aalborg Energie Technik a/s er ikke alene om at sikre dansk eksport af bioenergi. 1.200 danske virksomheder arbejder helt eller delvist med bioenergi. De har en samlet omsætning relateret til bioenergi på 25 milliarder kroner, skaber 11.500 job og eksporterer for 8 milliarder kroner. Det viser en kortlægning af bioenergiklyngen i Danmark, som DI Bioenergi, FORCE Technology og Innovationsnetværket for Biomasse (INBIOM) står bag.

- Der er en tendens til at glemme bioenergi, når vi taler om den grønne omstilling. Kortlægningen viser, at bioenergi har meget stor betydning for Danmark - både når det gælder beskæftigelse og eksport, siger Troels Ranis, der er branchedirektør i DI Energi, som DI Bioenergi er en del af.

Læs hele rapporten: Kortlægning af den danske bioenergiklynge

Det er første gang, der er lavet en opgørelse af bioenergiklyngens betydning for den økonomiske aktivitet i Danmark, og den viser, at klyngen er den næststørste eksportør af grøn energiteknologi efter vindenergi.

- Branchen består overvejende af mange små og mellemstore virksomheder, og har ikke nogen giganter som vindenergien f.eks. har i Vestas. Derfor lægger man måske ikke i lige så høj grad mærke til den store betydning, branchen har, siger Troels Ranis.

Den stærke position skal sikres ved fortsat at udvikle de teknologiske løsninger inden for bioenergi, mener direktøren.

- Virksomhederne har i dag en stærk position på eksportmarkederne. Hvis vi skal bevare og udbygge den position, kræver det, at der konstant er forskning og udvikling inden for bioenergi, siger Troels Ranis.

Læs også: Afrikas bankpræsident: Energi er vores førsteprioritet

Plads til flere hænder


Hos Aalborg Energie Technik a/s forventer Hans Erik Askou også, at fremtiden vil bringe endnu mere vækst til den nordjyske virksomhed.

- I 2016 havde vi en omsætning på 440 mio. kr. Det gav os en vækst på 70 pct. i forhold til året før, og i år forventer vi at vokse yderligere 50 pct., siger direktøren.

Virksomheden har også øget medarbejderstaben fra 100 i 2015 til 150 i 2016 og ordrebøgerne kunne godt bære 50 flere medarbejdere. Alligevel tøver direktøren en smule.

- Det er ikke uden omkostninger at udvide så hurtigt. Det kræver meget af dem, der er ansat, at give de nye medarbejdere de forudsætninger, de skal bruge. Men vi vil gerne ansætte flere udlændinge. Især dem, der har baggrund i de lande, vi eksporterer til, siger Hans Erik Askou.

Han håber, at politikerne vil sikre en fast kurs i forhold til bioenergiens rammebetingelser.

- Vi kan ikke konkurrere med prisen på fossile brændsler, og derfor har vi behov for, at der er en fast kurs omkring støtteordningerne, som investorerne kan regne med, siger Hans Erik Askou.

Læs også: Dansk virksomhed vil sætte strøm til Tanzania

Mere fra Dansk Industri

Dansk Industri

www.di.dk

  • di@di.dk
  • 3377 3377
  • H. C. Andersens Boulevard 18, 1787 København V

DI arbejder for at sikre de bedst mulige rammer for virksomhedernes CSR-arbejde på såvel dansk, europæisk og globalt plan.DI's indsats spænder bredt, da CSR-arbejdet ofte baseres på globale principper såsom FN’s konventioner og OECD retningslinjer og udmønter sig i såvel EU som national lovgivning.CSR adresserer globale udfordringer, hvorfor de fleste virksomheder refererer til globale princip…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere