Danskerne er trætte af midlertidige ansættelser
Mere end hver anden vikar, sæsonarbejder og projektansatte er træt af at have tidsbegrænsede ansættelser, viser en ny undersøgelse. Særligt lønnen kan være ringe i de korte kontrakter.
Korte kontrakter og midlertidige ansættelser skaber stor frustration blandt danske medarbejdere, viser en ny analyse fra tænketanken Cevea. Det skriver Ugebrevet A4.
I analysen fremgår det, at mere end hver anden vikar, sæsonarbejder og projektansatte er utilfreds med at være i en tidsbegrænset stilling. Blandt de lidt ældre, der ofte har stiftet familie, optaget dyre lån og har flere forpligtelser, vil mere end tre ud af fire midlertidigt ansatte hellere have et fast job.
Læs også: Danmark i front med gode arbejdspladser
Og der er særlige grunde til, at de kortidsansatte hellere vil have et fast job, fastlår Analysechef hos Cevea, Frank Skov. Med de korte kontrakter er det nemlig nemmere for en arbejdsgiver at undgå at betale barsel, ferie, pension og andre goder, som de fastansatte får. Særligt smitter de korte kontrakter af på lønnen:
Gennem de her midlertidige ansættelser får folk en løn, der ligger væsentligt under, hvad andre får i samme branche, siger Frank Skov til Ugebladet A4.
Ifølge Cevea tjener en midlertidigt ansat 19 procent mindre i timen end en fastansat i samme branche. Den forskel er noget større end tilfældet var i 2006, hvor en midlertidig ansat tjente 10 procent mindre end en fastansat.
Manglende overenskomst
I en virksomhed med overenskomst skal midlertidigt ansatte have de samme forhold som de fastansatte. Men på de arbejdspladser, hvor der ingen overenskomst er, ser det anderledes ud, forklarer næstformand i LO Lizette Risgaard.
Flere steder ser vi indikationer på lavere løn, manglende ekstra ferie og hverken pension eller ret til løn under sygdom, siger hun til Ugebrevet A4.
Hun mener, at den store efterspørgsel efter job gør, at mange ledige danskere vælger at takke ja til de korte kontrakter trods de ringere vilkår.
Læs også: Dårligt arbejdsmiljø får ansatte til at sige op
Et nødvendigt kompromis
Ifølge Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent hos Dansk Erhverv, er de midlertidige kontrakter et nødvendigt kompromis, der i sidste ende kommer medarbejderne til gode. Han mener nemlig, at alternativet kan være, at den pågældende arbejdsgiver ikke vil udbyde jobs.
Og det er da heller ikke alle, der mistrives med de midlertidige ansættelser:
Det er vigtigt at huske, at mange, især unge mennesker, trives med at have den her type ansættelser, hvor de hopper fra projekt til projekt og er deres egen herre. Det er først, når folk får børn og fast ejendom, at det pludselig er rigtig vigtigt med en forudsigelig indtægt, siger Frank Skov.
-SSM