Danskerne er trætte af midlertidige ansættelser

Mere end hver anden vikar, sæsonarbejder og projektansatte er træt af at have tidsbegrænsede ansættelser, viser en ny undersøgelse. Særligt lønnen kan være ringe i de korte kontrakter.

Næstformand i LO Lizette Risgaard mener, at den store efterspørgsel efter job gør, at mange danskere vælger at takke ja til de korte kontrakter trods de ringere vilkår. .

11.08.2015

CSR.dk

Korte kontrakter og midlertidige ansættelser skaber stor frustration blandt danske medarbejdere, viser en ny analyse fra tænketanken Cevea. Det skriver Ugebrevet A4.

I analysen fremgår det, at mere end hver anden vikar, sæsonarbejder og projektansatte er utilfreds med at være i en tidsbegrænset stilling. Blandt de lidt ældre, der ofte har stiftet familie, optaget dyre lån og har flere forpligtelser, vil mere end tre ud af fire midlertidigt ansatte hellere have et fast job.

Læs også: Danmark i front med gode arbejdspladser

Og der er særlige grunde til, at de kortidsansatte hellere vil have et fast job, fastlår Analysechef hos Cevea, Frank Skov. Med de korte kontrakter er det nemlig nemmere for en arbejdsgiver at undgå at betale barsel, ferie, pension og andre goder, som de fastansatte får. Særligt smitter de korte kontrakter af på lønnen:

”Gennem de her midlertidige ansættelser får folk en løn, der ligger væsentligt under, hvad andre får i samme branche”, siger Frank Skov til Ugebladet A4.

Ifølge Cevea tjener en midlertidigt ansat 19 procent mindre i timen end en fastansat i samme branche. Den forskel er noget større end tilfældet var i 2006, hvor en midlertidig ansat tjente 10 procent mindre end en fastansat.

Manglende overenskomst
I en virksomhed med overenskomst skal midlertidigt ansatte have de samme forhold som de fastansatte. Men på de arbejdspladser, hvor der ingen overenskomst er, ser det anderledes ud, forklarer næstformand i LO Lizette Risgaard.

”Flere steder ser vi indikationer på lavere løn, manglende ekstra ferie og hverken pension eller ret til løn under sygdom”, siger hun til Ugebrevet A4.

Hun mener, at den store efterspørgsel efter job gør, at mange ledige danskere vælger at takke ja til de korte kontrakter trods de ringere vilkår.

Læs også: Dårligt arbejdsmiljø får ansatte til at sige op

Et nødvendigt kompromis
Ifølge Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent hos Dansk Erhverv, er de midlertidige kontrakter et nødvendigt kompromis, der i sidste ende kommer medarbejderne til gode. Han mener nemlig, at alternativet kan være, at den pågældende arbejdsgiver ikke vil udbyde jobs.

Og det er da heller ikke alle, der mistrives med de midlertidige ansættelser:

”Det er vigtigt at huske, at mange, især unge mennesker, trives med at have den her type ansættelser, hvor de hopper fra projekt til projekt og er deres egen herre. Det er først, når folk får børn og fast ejendom, at det pludselig er rigtig vigtigt med en forudsigelig indtægt”, siger Frank Skov.

-SSM

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

13.11.2024CSR.dk

Skal der biosolutions i køledisken?

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

07.11.2024Nilfisk

Sponseret

Nilfisk is significantly advancing position in sustainability rating

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

05.11.2024CSR.dk

Succes med firedages arbejdsuge

05.11.2024Schneider Electric

Sponseret

EVENT: Netværk og vidensdeling til Industrial Security Conference

04.11.2024BSR

Sponseret

Racing Past the Crossroads: How Sustainability Leaders Can Reassert Ambition

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V