Danskerne er trætte af midlertidige ansættelser

Mere end hver anden vikar, sæsonarbejder og projektansatte er træt af at have tidsbegrænsede ansættelser, viser en ny undersøgelse. Særligt lønnen kan være ringe i de korte kontrakter.

Næstformand i LO Lizette Risgaard mener, at den store efterspørgsel efter job gør, at mange danskere vælger at takke ja til de korte kontrakter trods de ringere vilkår. .

11.08.2015

CSR.dk

Korte kontrakter og midlertidige ansættelser skaber stor frustration blandt danske medarbejdere, viser en ny analyse fra tænketanken Cevea. Det skriver Ugebrevet A4.

I analysen fremgår det, at mere end hver anden vikar, sæsonarbejder og projektansatte er utilfreds med at være i en tidsbegrænset stilling. Blandt de lidt ældre, der ofte har stiftet familie, optaget dyre lån og har flere forpligtelser, vil mere end tre ud af fire midlertidigt ansatte hellere have et fast job.

Læs også: Danmark i front med gode arbejdspladser

Og der er særlige grunde til, at de kortidsansatte hellere vil have et fast job, fastlår Analysechef hos Cevea, Frank Skov. Med de korte kontrakter er det nemlig nemmere for en arbejdsgiver at undgå at betale barsel, ferie, pension og andre goder, som de fastansatte får. Særligt smitter de korte kontrakter af på lønnen:

”Gennem de her midlertidige ansættelser får folk en løn, der ligger væsentligt under, hvad andre får i samme branche”, siger Frank Skov til Ugebladet A4.

Ifølge Cevea tjener en midlertidigt ansat 19 procent mindre i timen end en fastansat i samme branche. Den forskel er noget større end tilfældet var i 2006, hvor en midlertidig ansat tjente 10 procent mindre end en fastansat.

Manglende overenskomst
I en virksomhed med overenskomst skal midlertidigt ansatte have de samme forhold som de fastansatte. Men på de arbejdspladser, hvor der ingen overenskomst er, ser det anderledes ud, forklarer næstformand i LO Lizette Risgaard.

”Flere steder ser vi indikationer på lavere løn, manglende ekstra ferie og hverken pension eller ret til løn under sygdom”, siger hun til Ugebrevet A4.

Hun mener, at den store efterspørgsel efter job gør, at mange ledige danskere vælger at takke ja til de korte kontrakter trods de ringere vilkår.

Læs også: Dårligt arbejdsmiljø får ansatte til at sige op

Et nødvendigt kompromis
Ifølge Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent hos Dansk Erhverv, er de midlertidige kontrakter et nødvendigt kompromis, der i sidste ende kommer medarbejderne til gode. Han mener nemlig, at alternativet kan være, at den pågældende arbejdsgiver ikke vil udbyde jobs.

Og det er da heller ikke alle, der mistrives med de midlertidige ansættelser:

”Det er vigtigt at huske, at mange, især unge mennesker, trives med at have den her type ansættelser, hvor de hopper fra projekt til projekt og er deres egen herre. Det er først, når folk får børn og fast ejendom, at det pludselig er rigtig vigtigt med en forudsigelig indtægt”, siger Frank Skov.

-SSM

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

23.12.2024CSR.dk

Benhårde prioriteringer kan være nødvendige for fremtidens klimatilpasning

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams