DanWatch advarer mod børne-guld i mobiltelefoner

Ingen af de største mobilproducenter undersøger, om guldet i deres mobiler kommer fra børneminer, men det gør det i flere tilfælde, skriver den uafhængige vagthund DanWatch på sin hjemmeside.

Børn arbejder i minerne for at skaffe guld, som blandt andet bliver brugt i mobiltelefoner. Foto: DanWatch.

20.11.2013

CSR.dk

Der er guld i din mobiltelefon, og det guld kan komme fra miner, hvor børn helt ned til seks år arbejder med livet og helbredet som indsats. Men ingen af Europas bedst sælgende mobilproducenter kan garantere, at guldet i deres produkter kommer fra miner uden børnearbejde. Det viser en rapport fra DanWatch, der udkommer i dag på FN’s børnerettighedsdag.
 
DanWatch har været i Mali og Ghana og filme og tale med børn i guldminer, og overvågnings har undersøgt, om Europas største mobilproducenter tager ansvar for, hvor det guld de putter i mobilerne kommer fra.
 
Børn arbejder i minerne
I "Child mined gold i your gadgets" beskriver den uafhængige non-profit medie og reseachcenter DanWatch, hvordan børn arbejder i små, uautoriserede miner i Mali og Ghana, der er blandt de største guldeksportører i Afrika. Noget af det guld ender i vores mobiltelefoner.

I guldminerne graver børn i følge DanWatch i dybe, ustabile mineskakter, arbejder under jorden i skiftehold på op til 10 timer og bærer tunge læs, som skader deres rygge. Seksuelt misbrug af de yngste piger i minerne er ligeledes udbredt.

"Børnene risikerer alvorlige skader, når miner kollapser, ligesom de kan få langvarige skader fra kviksølv, støv i lungerne og tunge belastninger. I Mali vurderer man, at mellem 20.000 og 40.000 børn arbejder i guldminer, mens man i Ghana ikke har tal på det. På verdensplan vurderes det, at mindst 1,5 mio. børn arbejder i guldmineindustrien, skriver DanWatch i en pressehenvendelse til CSR.dk.

11-årig er nødt til  at arbejde
11-årige Immanuel fra Ashanti-regionen i Ghana er et af de børn, som bruger sin tid på at knokle i en guldmine. Han fortæller: “Arbejdet er hårdt. Vi bliver ofte syge og har altid ondt i hovedet og brystet. Men jeg har ikke tænkt mig at stoppe i minen, for det har jeg ikke råd til.”
 
DanWatch’s undersøgelse viser, at det er svært at spore, hvor det guld, man køber pa? de internationale markeder, kommer fra. Men den viser ogsa?, at producenterne ikke stiller spørgsma?let, om der er børneguld i deres produkter.
 
"Sa? længe man ikke prøver at afdække sine leverandørkæder for at sikre sig mod børnearbejde, sa? støtter man det indirekte, og man lever ikke op til de mest grundlæggende retningslinjer for samfundsansvar, der bl.a. siger, at en virksomhed skal identificere og ha?ndtere de omra?der, hvor deres handlinger kan have negativ indvirkning pa? mennesker og miljø,” siger direktør for DanWatch, Eva Hesse Lundstro?m.
 
Se filmen fra minerne og læs rapporten her

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

05.11.2024Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Compass Group bliver medlem af ONE\THIRD: Sammen om en grønnere værdikæde

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V