DanWatch advarer mod børne-guld i mobiltelefoner
Ingen af de største mobilproducenter undersøger, om guldet i deres mobiler kommer fra børneminer, men det gør det i flere tilfælde, skriver den uafhængige vagthund DanWatch på sin hjemmeside.
Der er guld i din mobiltelefon, og det guld kan komme fra miner, hvor børn helt ned til seks år arbejder med livet og helbredet som indsats. Men ingen af Europas bedst sælgende mobilproducenter kan garantere, at guldet i deres produkter kommer fra miner uden børnearbejde. Det viser en rapport fra DanWatch, der udkommer i dag på FNs børnerettighedsdag.
DanWatch har været i Mali og Ghana og filme og tale med børn i guldminer, og overvågnings har undersøgt, om Europas største mobilproducenter tager ansvar for, hvor det guld de putter i mobilerne kommer fra.
Børn arbejder i minerne
I "Child mined gold i your gadgets" beskriver den uafhængige non-profit medie og reseachcenter DanWatch, hvordan børn arbejder i små, uautoriserede miner i Mali og Ghana, der er blandt de største guldeksportører i Afrika. Noget af det guld ender i vores mobiltelefoner.
I guldminerne graver børn i følge DanWatch i dybe, ustabile mineskakter, arbejder under jorden i skiftehold på op til 10 timer og bærer tunge læs, som skader deres rygge. Seksuelt misbrug af de yngste piger i minerne er ligeledes udbredt.
"Børnene risikerer alvorlige skader, når miner kollapser, ligesom de kan få langvarige skader fra kviksølv, støv i lungerne og tunge belastninger. I Mali vurderer man, at mellem 20.000 og 40.000 børn arbejder i guldminer, mens man i Ghana ikke har tal på det. På verdensplan vurderes det, at mindst 1,5 mio. børn arbejder i guldmineindustrien, skriver DanWatch i en pressehenvendelse til CSR.dk.
11-årig er nødt til at arbejde
11-årige Immanuel fra Ashanti-regionen i Ghana er et af de børn, som bruger sin tid på at knokle i en guldmine. Han fortæller: Arbejdet er hårdt. Vi bliver ofte syge og har altid ondt i hovedet og brystet. Men jeg har ikke tænkt mig at stoppe i minen, for det har jeg ikke råd til.
DanWatchs undersøgelse viser, at det er svært at spore, hvor det guld, man køber pa? de internationale markeder, kommer fra. Men den viser ogsa?, at producenterne ikke stiller spørgsma?let, om der er børneguld i deres produkter.
"Sa? længe man ikke prøver at afdække sine leverandørkæder for at sikre sig mod børnearbejde, sa? støtter man det indirekte, og man lever ikke op til de mest grundlæggende retningslinjer for samfundsansvar, der bl.a. siger, at en virksomhed skal identificere og ha?ndtere de omra?der, hvor deres handlinger kan have negativ indvirkning pa? mennesker og miljø, siger direktør for DanWatch, Eva Hesse Lundstro?m.
Se filmen fra minerne og læs rapporten her