'De gode penge ligger i bæredygtighed'

Claus Stig Pedersen fra Novozymes indledte sit indlæg på årets CSR konference med en lille advarsel. ”Vi har altså tænkt os at tjene penge – mange penge – på at levere bæredygtige løsninger,” sagde han. For ifølge ham er det ganske enkelt. Der er mange flere penge i at løse verdens problemer end i skabe dem.

En tætpakket sal og spørgelystne deltagere var på plads i Børssalen, hvor CSR konferencen fandt sted. Her efterspørger Sanne Borges fra Amnesty International større fokus på menneskerettigheder. .

08.09.2015

CSR.dk

CSR-konferencen d. 7. september 2015 stod i de nye, globale bæredygtighedsmåls tegn. Det gennemgående budskab fra talerne var, at vi stod foran et skift. Nu handler bæredygtighed også om at tjene penge. 

Business kan og skal gøre godt
Om det så fører til mange penge eller ej, så var der opbakning til synspunktet om at bæredygtighed og bæredygtighedsmålene også handler om forretning og indtjening. Peter White fra World Business Council for Sustainable Development understregede i sit oplæg at vi gik fra et ensidigt fokus på virksomhedernes ansvar for bæredygtighed til også at pege på de mange muligheder globale bæredygtighedsambitioner også giver – og at det er to sider af samme sag.  

”Forretningslivet kan udrette meget som er god forretning,” sagde han. (På engelsk: a lot can be done by business that is good business).

Ikke noget valg

Så ud over pengene og mulighederne – hvad skal så få den private sektor til at kaste sig over udfordringerne fra bæredygtighedsmålene? Det var Claus Stig Petersen og Peter White også enige om. Hvor Peter White pegede på at virksomheder ikke kan få succes i en samfund der er brudt sammen. Fra Novozymes lød det, at man er nødt til at handle så man er forberedt, for alle ressourcer vil blive dyrere og der vil komme en pris på carbon osv. Det er ikke muligt at fortsætte som før. Og Ole Lund Hansen fra UN Global Compact tilføjede at i lyset af at det politiske niveau fremover kommer til at orientere sig efter bæredygtighedsmålene, så kommer målene til at definere virksomhedernes arbejdsvilkår. 

Læs også: Vejen fra FN til dansk erhvervsliv er ikke så lang endda

Klarest blev det måske udtrykt af formanden for FNS generalforsamling, Mogens Lykketoft, som havde indspillet en videobesked til konferencen. Heri sagde han:

”De gode penge – de er i den bæredygtige udvikling. For den verden, vi får uden at investere i bæredygtighed, den kan man ikke tjene penge på.”  

Hjælp til at komme i gang
Når bæredygtighedsmålene vedtages under FNS generalforsamling i slutningen af september 2015, lanceres samtidig en implementeringsguide til virksomheder, som gerne vil finde frem til hvad de kan gøre og få ud af målene. ”SDG Compass” udgives af UN Global Compact, Global Reporting Initiative og World Business Council for Sustainable Development.

"Det bliver en vigtig udgivelse for dem, der vil implementere, så man kan udnytte at SDGerne er en meget komplet ramme for at give retning og indhold til arbejdet internt i virksomhederne," sagde Ole Lund Hansen. 

Indtil udgivelsen af det færdige produkt er sidste udkast til guiden, et forslag til en oversigt over mulige indikatorer, som man kan knytte sit arbejde op på, og en guide til hvordan man måler effekten af ens arbejde tilgængeligt på SDG Compass’s hjemmeside

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø