Den usynlige varme

Dansk Fjernvarme har lanceret en kampagne, som skal synliggøre fjernvarmen som et godt redskab til at nedsætte vores udslip af CO2. Kampagnens målgruppe er først og fremmest meningsdannere og politikere. Sideløbende kører Dansk Fjernvarme en særskilt kampagne, som henvender sig direkte til forbrugerne.

15.02.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Hos Dansk Fjernvarme, som på landsplan repræsenterer over 400 fjernvarmeværker, der forsyner 3,2 mio. danskere med opvarmning af bygninger og vand, føler man sig usynlige. Branchen frygter, at fjernvarmen bliver overset som den mest klimavenlige opvarmningsform. Derfor lancerer foreningen en landsdækkende oplysningskampagne, som skal sætte fokus på den kolossale gevinst, fjernvarmen ifølge foreningen udgør for dansk økonomi, miljø og energipolitik. Begge dele af kampagnen vil løbe henover 2008 og 2009.

Dansk Fjernvarme smider dog ikke om sig med penge til annoncer. Ifølge direktør, Jørgen G. Jørgensen, har foreningen afsat 1,5 millioner kroner i 2008 og samme beløb i 2009. Detsvarer til knap en krone pr. fjernvarmeforbruger. Til gengæld er håbet, at de enkelte fkernvarmeværker sammen med andre aktører vil bidrage til at sprede budskabet.

Undgå forkerte beslutninger
Regeringen har nedsat en energikommission, som skal pege på klimaneutrale energiformer, som vi kan bruge i fremtiden. Jørgen G. Jørgensen siger da også, at man med kampagnen gerne vil påvirke de resultater, kommissionen når frem til.

”Vi vil gerne hindre, at man træffer tåbelige beslutninger, fordi man mangler indsigt i hvordan fjernvarmen virker. Vi vil have folk til at forstå, hvordan det hænger sammen, for fjernvarme er jo ikke det samme fra sted til sted, det er ikke en energiform, men en infrastruktur. Her i Kolding har vi for eksempel spildvarme nok til, at vi i ni af årets måneder normalt kan klare os med den. Andre steder er man nødt til at bruge brændsel,” siger han og understreger, at der er brug for systemtankegang.

For at lægge ekstra vægt på sin pointe siger han, at hvis ikke man anvender spildvarme til opvarmning, vil man være tvunget til at bruge el for at slippe af med den. Den problemstilling ændrer sig ikke i de kommende år, for med nye og tættere huse vil behovet for varme falde.

”Resten af Europa kigger misundeligt på Danmark, fordi vi med vores kraftvarmeværker har opnået en meget høj energieffektivitet. Faktisk udgør kraftvarmen ca. 75% af den danske varmeforsyning.”

”I dag ligger andelen af husstande, der opvarmes med fjernvarme, på 61%, og det kan da godt være, at det burde op på 69%,” siger Jørgen G. Jørgensen. Han er ikke direkte tilhænger af, at man tvinger folk til at bruge fjernvarme, hvor det er tilgængeligt, men kan alligevel ikke lade være med at drage et par paralleller.

”Vi er alle sammen tvunget til at være tilsluttet kloaknettet, og vores drikkevand skal komme fra vandværket. Vi kan ikke bare grave en brønd i haven, selvom det måske rent praktisk godt kunne lade sig gøre.”

Også til køling
Behovet for opvarmning og køling er nogenlunde lige stort, og systemet kan også bruges til køling.

”Man kan for eksempel bruge varmt vand som drivmiddel for køling, som vi gør det her i huset, eller man kan sende koldt vand ind og få noget varme tilbage. Det er smart nogle steder, men ikke alle steder, derfor er der brug for helhedstænkning,” siger han.

Vi har ifølge Jørgen G. Jørgensen mere end nogensinde brug for energieffektive metoder til både opvarmning og køling.

”Vores komfortbehov er stort, for selvom det er frostvejr, regner vi med, at temperaturen på kontoret ligger på 21-22 grader, ellers går vi hjem. Og omvendt, hvis der er 30 graders varme udenfor, forventer vi, at temperaturen i for eksempel indkøbscentret er ca. 21 grader.”

Fjernvarme og varmepumper
Det har i forbindelse med den nylige Cowi-rapport været oppe, at vi på længere sigt skulle erstatte fjernvarme med individuel opvarmning ved hjælp af varmepumper – naturligvis under den forudsætning, at energien er produceret på vedvarende energi. Det er Jørgen G. Jørgensen dog ikke bange for.

”Varmepumper kan være en fornuftig løsning uden for det kollektive system (område 4), for det gamle dogme om, at vi ikke må bruge el til varmeproduktion, holder jo ikke, hvis vores elproduktion er baseret på vedvarende energi,” siger han. Han mener også, det ville være fornuftigt at anvende varmepumper i det kollektive system, så vi kan gøre brug af overskudsel til opvarmning eller køling.

Kampagnens elementer
Et element i den nye oplysningskampagne er lanceringen af en særskilt energisparekampagne med ti energispareråd, som skal lære danskerne at holde varmen med omtanke.

”Ligesom elselskaberne har vi jo en forpligtelse til at gøre en indsats for besparelser på energiforbruget,” siger Jørgen G. Jørgensen.
I den kommende tid kommer vi til at møde de ti energispareråd i form af postkort, plakater, klistermærker, annoncer og en knap to minutter lang energisparefilm, som kan ses på www.fjernvarme.dk. Energisparerådene er henvendt til de 3 millioner danske fjernvarmeforbrugere, og formålet er at få Danmark til at spare på energiforbruget.

”Ingen behøver at fryse for at spare på fjernvarmen. Nogle få gode vaner kan lære alle at sætte varmeforbruget ned og dermed gavne miljøet,” siger han.

”Danskerne forsynes med fjernvarme på non-profit basis. Loven siger, at regningen for fjernvarmen skal afspejle, hvad det koster at producere og levere varmen. Og fjernvarmeværkerne opererer på et hvile-i-sig-selv-grundlag. De gode principper ved det danske fjernvarmesystem betyder, at vi ikke er ude på at overtale danskerne til at købe og forbruge mere varme. Tværtimod vil vi hjælpe danskerne til at spare på energien.”

Ønsker en autorisation
”Egentlig kunne vi godt tænke os en fjernvarme-autorisation, for alt for mange fjernvarmeanlæg er forkert indreguleret. For at kompensere for manglen på en autorisation afholder vi i samarbejde med TEKNIQ, DS Håndværk og industri samt Teknologisk Institut kurser for vvs-installatørerne. Knap 600 har indtil nu været igennem kurserne,” slutter Jørgen G. Jørgensen, som håber på en indsats fra vvs-installatørerne, som kan give kampagnen ekstra vægt.
Materiale kan downloades eller rekvireres på www.fjernvarme.dk.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

26.03.2024CSR.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Forskellen på vores vaskemaskiner og din derhjemme

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

24.03.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Påskeægget ud, langtidsholdbar buket ind: Gaven, der bliver ved med at give

21.03.2024BOXIT Container

Sponseret

Stor succes i bæredygtig madindsamling på Roskilde Festival

21.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus