Designprocessen skal udfordres, hvis vi skal i mål med cirkulær økonomi

Sunde materialer og design til adskillelse er afgørende elementer på vejen mod cirkulær økonomi. Derfor har Komproment besluttet at få alle deres tag- og facadeløsninger Cradle to Cradle certificeret.

Climate Cover er et eksempel på et produkt, der er udviklet til adskillelse og genanvendelse. Nu skal det C2C certificeres..

Det er ikke nok at have fokus på det visuelle og funktionelle, hvis man vil arbejde med design i fremtiden. I hvert fald ikke, hvis man har ambitioner om at blive en del af den cirkulære økonomi.

Det har tag- og facadevirksomheden Komproment indset. De har én gang oplevet at blive udfordret på deres designproces, og det var så stor en succes, at de nu har valgt at forpligte sig til en fuldstændig omstilling til cirkulær økonomi ved hjælp af Cradle to Cradle (C2C). Mere om det senere i artiklen.

Behov for at udvikle nye produkter

Cirkulær økonomi handler om, at alle elementer i et produkt skal kunne recirkuleres uden spild i en ren, forarbejdet eller genanvendt form. Her er det helt afgørende, at de består af sunde materialer, og at det rent praktisk kan lade sig gøre at genindvinde ressourcerne. 

”Det giver jo ingen mening at genanvende produkter, der indeholder skadelige stoffer, der gør mennesker syge eller skader miljøet. Det gør mange produkter desværre i dag, og det gør dem uegnede til genanvendelse. Vi skal derfor tænke fremad og designe nye produkter, der består af rene materialer, som kan skilles fra hinanden og indgå i et biologisk eller teknisk kredsløb. Først når det lykkes, kan vi opnå reel cirkulær økonomi,” siger Annette Hastrup, direktør for konsulentvirksomheden Vugge til Vugge ApS. 

C2C produkter har ingen hemmeligheder

Annette Hastrup er en af landets førende eksperter i cirkulær økonomi, og hendes virksomhed er som den eneste i Norden akkrediteret til at certificere produkter efter C2C standarden. Hun holder seminar på byggemessen Building Green den 2. november 2016 i Forum i København, hvor hun netop taler om design til den cirkulære økonomi.

Læs også: Er dit produkt klar til den cirkulære økonomi? - seminar 2. nov. 

C2C filosofien er en af grundstenene i definitionen af cirkulær økonomi, og den rummer værktøjerne til at realisere tankerne. En C2C certificering vurderer og dokumenterer for eksempel indholdsstofferne i et produkt ned til mindste detalje. 

”Et C2C certificeret produkt har ingen hemmeligheder, og man forpligter sig til at udvikle produktet frem mod et 100 procent rent produkt. C2C bedømmer også produktionsprocessen, der skal udvikles, så der ikke tæres på Jordens knappe ressourcer. Desuden skal den foregå under socialt ansvarlige forhold i hele leverandørkæden,” forklarer Annette Hastrup.

Se registeret over C2C-certificerede produkter 

Tag- og facadeløsning designet til adskillelse

Materialers sundhed er den første forudsætning for, at et produkt kan indgå i den cirkulære økonomi. Men det gør det ikke alene. Produktets design er lige så væsentlig.

Vugge til Vugge har deltaget i et EUDP-støttet udviklingsforløb med bl.a. Komproment om at udvikle en klimaskærm med integrerede solceller. Det færdige produkt, der blev lanceret i foråret 2016, hedder Climate Cover. Det kan skilles ad, og tagelementer og solpaneler har ens dimensioner, så det er let at skifte enkeltelementer ud. 

”Vi tænkte som sædvanligt på funktionalitet og design, som de væsentligste elementer. Men med Annette i projektgruppen fik vi bæredygtighed med til bords i alle beslutninger. Adskillelse og materialevalg har været med fra første minut, siger teknisk direktør i Komproment,” Niels Heidtmann. 

”Uden dette fokus kunne vi lige så godt være rendt ud af en sti, så det ikke kunne skilles ad. Vores vanetænkning blev sat på prøve i konstruktionsfasen, og vi måtte skifte materialer undervejs. Eksempelvis havde vi fat i et plastmateriale med PVC, som ikke ville kunne certificeres. Det blev skiftet ud med et andet plastmateriale, som Annette kunne nikke godkendende til,” fortæller Niels Heidtmann.

Læs også: Komproment designer til cirkulær økonomi

Certificeringer skaber ringe i vandet

Nu går Komproment i gang med at C2C certificere ikke bare Climate Cover, men flere af virksomhedens produkter.

”Processen har åbnet vores øjne, og vi kan se, at der er flere arkitektkunder, der efterspørger det,” siger Niels Heidtmann.

Gaia Solar, der leverer solcellerne til Climate Cover, har ligeledes set potentialet og overvejer at C2C certificere produktet.

”Climate Cover er et godt eksempel på en proces, hvor de rigtige beslutninger bliver taget fra begyndelsen. Det løfter den cirkulære økonomi op fra vision til virkelighed,” siger Annette Hastrup. 
____________________________________________________________________
FAKTA:

C2C certificeringen bedømmer et produkt og produktionsmetoden på fem parametre:
•    Materialesundhed
•    Materialegenanvendelse
•    Brug af vedvarende energi
•    Forvaltning af vandressourcen
•    Social ansvarlighed
Produktet skal løbende forbedres hen mod at blive 100 pct. positiv. Der er krav om recertificering hvert andet år. Læs mere på www.vuggetilvugge.dk 
 

19.12.2023Vugge til Vugge ApS

Sponseret

C2C Certified giver Superwood et forspring

29.08.2023Vugge til Vugge ApS

Sponseret

B&O har skærpet strategien med Cradle to Cradle  

13.10.2022Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Standarder arbejder for mere lighed

21.06.2022Vugge til Vugge ApS

Sponseret

C2C Certified® gør gode produkter bedre

07.09.2021Vugge til Vugge ApS

Sponseret

B&O og Novo Nordisk opnår verdens første v. 4.0 Cradle to Cradle certificeringer

16.03.2021Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Cradle to Cradle sætter nye standarder for fremtidens produkter