Det handler ikke om penge men om ansvar

Krav om rene linier og lovlydighed gælder ikke kun virksomheder. NGO’er skal leve op til samme forventninger og håndtere samme dilemmaer i praksis. Folkekirkens Nødhjælp har opbygget gode systemer, men også opdaget at succes med compliance handler om lokal forankring, og at det handler om kultur.

Compliancearbejdet i Folkekirkens Nødhjælp udføres i et samspil mellem hovedkontoret og lokalt ansvarlige. Det er nødvendigt, for at komme tæt nok på hverdagsudfordringerne. .

26.11.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hos Folkekirkens Nødhjælp ved man godt, hvad compliance handler om for dem.

”Vi skal sikre, at vi er ansvarlige i forhold til både de mennesker vi arbejder for, verdens fattigste, og dem der betror os penge, som jo både er private og offentlige kilder. Vi skal sikre at de penge vi får bliver brugt på det vi lover og ikke havner i de forkerte lommer. Vi skal også sikre, at vi lytter og handler ansvarligt i forhold til de mennesker vi er i kontakt med i vores arbejde,” forklarer Natascha Linn Felix, som sidder i Folkekirkens Nødhjælps afdeling for quality & strategy management, og bl.a. har ansvar for anti-korruption*.

Tre gode råd om compliance

  • Compliance er kultur – omfavn det som noget I selv vil og ejer, og som udtrykker og understøtter jeres kultur. Det er bedre motivation end at nogen udefra kræver noget.
  • Sørg for at der bliver talt om det fra toppen. Den øverste ledelses opbakning er nærmest en kliché i det her arbejde, men det er helt afgørende, at det er topledelsen, der vil det her, så det ikke bare er det, Natascha Linn Felix kalder en ”tilfældig fodsoldat” som taler om compliance.
  • Lad være med at lave et compliance-forløb til et projekt. Arbejdet slutter reelt aldrig, og hvis man fra start af har sat et sluttidspunkt skal der bagefter igen findes ressourcer og involveres medarbejdere osv.  

Arbejdet med compliance er guidet af en certificering i forhold til “The Core Humanitarian Standard on Quality and Accountability” (CHS) og Global Compacts 10 prinicipper, som Folkekirkens Nødhjælps har skrevet under på. Forpligtelserne er udmøntet i organisationens Code of Conduct og afledte politikker, ligesom der foregår løbende monitorerings- og ikke mindst træningsindsatser. For både anti-korruption og certificeringen i forhold til CHS er der en central ansvarlig og koordinator ansat på Folkekirkens Nødhjælps hovedkontor og lokalt ansvarlige i de 18 landekontorer. De lokalt ansvarlige har en række opgaver, men en af de vigtigste er lokal-tilpasset undervisning og træning i f.eks. anti-korruption. Det foregår helt gammeldags ansigt til ansigt og er et vigtigt supplement til den obligatoriske e-learning.

Helt ind i hverdagsudfordringer
”Da vi havde fået udviklet vores politik for anti-korruption i 2010, lavede vi en intern evaluering i 2012 hvordan den virkede: ved folk den er der, bruger de den, føler de den er relevant? Det gjorde de jo ikke. Så blev vi enige om, at det vi egentlig skal have skabt, det er en kultur rundt omkring det her, og etablerede et projekt som skulle arbejde med det,” fortæller Natascha Linn Felix.

”Det skal forankres meget lokalt i folks konkrete hverdagsudfordringer og samtidig skal vi sikre at alle kommer i gennem samme information,” forsætter hun.

Det blev til et todelt system, hvor man har vejledning og undervisning med en lokal kollega som underviser, kombineret med et dilemma-baseret e-learning forløb, som på den ene side viser Folkekirkens Nødhjælps nul-tolerancepolitik, men samtidig viser respekt for hvor svær en opgave det er og hvor svære situationer, man står i som nødhjælpsarbejder.

Alt lægges frem
”Hvis man tager et kort over de lande med største risiko for korruption og lægger hen over et kort over de steder vi arbejder, så er der et ret stort sammenfald. Så selv om vi i udgangspunktet har en nul-tolerancepolitik, så er korruption en del af den virkelighed vi arbejder i, især i nødhjælpsarbejdet hvor tidspresset ofte er massivt og konsekvensen af at noget sagsbehandling trækker i langdrag kan være mennesker der dør. Så det er sårbart og vi uddanner vores medarbejder i måder at sige nej på, hvordan man afvejer dilemmaer,” forklarer Natascha Linn Felix.

Data + diplomati skal bekæmpe facilitation payments

Folkekirkens Nødhjælp er som en af de første gået ind i et nyt initiativ, lanceret i marts måned 2018 og drevet af Dansk Industri, som samler virksomheder og organisationer i arbejdet mod facilitation payments.

Medlemmer af “Fight Against Facilitation Payment Initiative”, også kendt som Fafpi, forpligter sig til at have et system for indsamling af data om hvor og hvornår de har fået forespørgsler på facilitation payments, og sende data videre til projekter.

Fafpi vil så anonymisere data og udlevere disse til Udenrigsministeriet, som også er med i projektet, der kan bruge disse til at rette henvendelser til lokale myndigheder som en del af det diplomatiske arbejde.

Alle sager om korruption, som er blevet rapporteret i Folkekirkens Nødhjælps klagesystem lægges frem på organisationens hjemmeside og i deres årlige klagerapport. Sagerne spænder fra afpresning begået af lokale myndigheder til samarbejdspartnere, hvor ledelsen tager af eller helt stikker af med kassen.

Noget af det, der er sværest at håndtere er det, som på engelske hedder facilitation payments. På dansk bruger man ofte ordet smørelse. Det handler om afkrævning af som regel mindre beløb for at få en godkendelse, en adgang til et område, en udstedelse af visum eller lignende til at glide hurtigere igennem. Det svære ved dem er, ifølge Natscha Linn Felix, at i de situationer står man helt bogstaveligt alene i situationen og beslutningen. (Se faktaboks om nyt multistakeholderinitiativ).

Det handler om ansvar
Folkekirkens Nødhjælp har for ganske nylig fået en dedikeret compliance-medarbejder, som f.eks. skal arbejde med at svare på henvendelser fra donorer, som skal bruge information til deres due diligence arbejde, med persondataforordningen og med risikoanalyse. Den væsentligste drivkraft bag den nye stilling handler om bedre og mere effektive processer. Men også om complianceforventningerne vokser.

”Det bliver bare mere og mere. Man kan se det på anti-korruptionsområdet, hvor UK Bribery Act har givet et kæmpe ryk inden for området, og vi ved, at der også vil begynde at komme lovgivning om f.eks. hvidvask og terrorfinansiering,” forklarer Natascha Linn Felix.

Man skal dog ikke lade sig narre af at det hele lyder som noget med penge og finansielle transaktioner. For Folkekirkens Nødhjælp handler det om noget andet.

”Vi har forankret det som noget fælles, der handler om ansvarlighed opad og nedad. Vi er gået væk fra at korruption kun handler om penge, for det handler om magtforhold og manglende ansvarlighed, og det er de dynamikker og faldgruber, der skal adresseres,” siger Natascha Linn Felix.

Det afgørende for Folkekirkens Nødhjælp var, da de blev enige om, at compliancearbejdet handler om kultur.

”Man må gå fra at se det som at compliance som en lidt irriterende ”tick the box”-ting, som kommer udefra, til at se det som et stillads til at hænge sin kultur på. Så er man meget længere på vejen til at være compliant allerede,” siger Natascha Linn Felix til sidst.


*) Natscha Linn Felix er også formand for anti-korruptionsorganisationen Transparency Internationals danske afdeling. I denne artikel udtaler hun sig dog alene på vegne af Folkekirkens Nødhjælp.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: compliance

Complianceopgaven i forhold til CSR vokser. Hvordan ser et godt compliancesystem ud, og hvordan kommer man igen efter et svigt i compliance pludselig sender en på alle forsider? CSR.dk zoomer ind på compliance. 

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Sjældent katalog over sundhedspersonalets behov kan gøre dit sygehus bedre

13.05.2024CSR.dk

Stensdal Group understreger klimaambitioner: Får godkendt klimamål af Science Based Targets.

09.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

08.05.2024CSR.dk

Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

08.05.2024Genan A/S

Sponseret

At være en af Genans grønne pionerer

08.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus