Interview: Det handler om at få overblik

Danske Bank gennemførte tidligere i år en bred risikovurdering for menneskerettigheder. CSR.dk har bedt Dorte Eckhoff, CR-chef i Danske Bank, forklare hvorfor, hvordan og hvad de har lært af processen.

02.12.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvorfor valgte I at sætte et større menneskerettighedsarbejde i gang?

Vi syntes, vi manglede en strategisk ramme for at arbejde med menneskerettigheder i vores forretning. Vi vidste, at vi allerede havde en række processer relateret til investeringer, indkøb og långivning på plads, men vi ville være sikre på, at de inkluderede alle de principper, som vi har forpligtet os på gennem Global Compact og FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (UNGP). Vi skulle længere ned i detaljen og vi skulle finde ud af at prioritere vores indsats, så vi arbejder der, hvor det har størst betydning.

En anden faktor er, at vi ved, at den finansielle sektor kan spille en særlig rolle i forbindelse med udbredelsen af menneskerettigheder. Gennem f.eks. investeringer og långivning kan vi potentielt have både en positiv og negativ effekt på rettighederne. Når vi ved det, må vi sikre os, at vi har menneskerettigheder med i de relevante aktiviteter.

Hvordan greb I arbejdet an?

For det første allierede vi os med Institut for Menneskerettigheder, som hjalp os igennem den tre-trins process vi var igennem. Kort fortalte kortlagde vi risici, undersøgte den nuværende status og nåede frem til et sæt resultater og anbefalinger, som vi kan arbejde videre med. (Se procesfigur)

Hvilket forarbejde gjorde I for at sikre samarbejde fra resten af virksomheden?

Vi gjorde meget ud af at skabe forankring i den øverste ledelse, så det var med deres opbakning at vi henvendte os til andre afdelinger. I forhold til ledelsen havde vi gjort meget ud af at forklare baggrunden: at I og med at vi støtter UNGP’erne og fordi vi som virksomhed har et ønske om at spille med på højeste niveau inden for CSR, så kræver det også at vi lever op til vores forpligtelser og har en strategisk tilgang til vores påvirkning af menneskerettigheder.

Derudover havde vi gjort os umage med at sætte os ind i det arbejde de enkelte områder vi interviewede udførte, så vi kunne knytte vores spørgsmål direkte til deres daglige virke. Så når vi talte med IT-security, så handlede det om dataetik og privacy, når vi talte med HR så handlede det om arbejdstagerrettigheder og fagforeninger og ikke-diskrimination. Så det ikke var begreber der var fjerne for dem, men noget der kunne relateres til det daglige arbejde.

På den måde behøvede vi ikke at tage alle 39 menneskerettigheds principper med ud til alle, men havde allerede på forhånd oversat, defineret og prioriteret principperne, så dem, vi interviewede, kun skulle forholde sig til emner, som de allerede kendte til.

Hvilke kriterier brugte I til at prioritere etc?

Vi kiggede på omfanget af påvirkningen: for hvert princip vurderede vi hvor mange, der potentielt kunne blive påvirket af vores aktiviteter, vi kiggede på sandsynligheden for at det ville ske, vi kiggede på om banken var direkte eller indirekte forbundet med påvirkningen, og på hvor mange processer vi allerede havde der styrede vores arbejde på et område.

Dorte Eckhoff er CSR-chef i Danske Bank. Hun mener, at en af udfordringerne, når man skal i gang med at arbejde med menneskerettigheder, er, at der ikke er ret mange eksempler at læne sig op ad..

Hvad var de største udfordringer?

Prioriteringsarbejdet er omfattende. Både den del, der ligger i selve processen og når man kommer på den anden side og sidder med anbefalingerne. Vi har fået et stort antal konkrete anbefalinger, så nu skal vi vælge, hvad vi kan gøre på kort sigt, på langt sigt og måske slet ikke.

Den kan handle om at opdatere politikker, position papers, guidelines osv. Det kræver tid, men er til at gå til. Men der er større ting, såsom at indlemme menneskerettighedsemner i vores klagemekanisme. Hvis det skal lykkes skal det med i vores whistleblowersystem, som også skal gøres tilgængeligt for eksterne personer – det kræver lidt mere.

Hvad vil du anbefale andre at gøre?

For os var det en stor fordel at have ekstern hjælp. Udfordringen er, at der ikke er ret mange eksempler at læne sig op ad, så derfor havde vi god gavn af hjælpen fra bl.a. Institut for Menneskerettigheder. Ellers er mine råd at:

• Husk at forberede forretningen godt på processen – varsle dem i god tid, inddrage de nødvendige topledere, og forklar processens nødvendighed grundigt.

• Få menneskerettighedsprincipperne gjort til konkrete eksempler som er relevante for modtagerne – den oversættelsesproces er meget vigtig, hvis man vil tages alvorligt.

• Husk at involvere forretningen i udformningen af anbefalingerne til sidst, så de også er præcise i forhold til driften. Hvis de rammer lidt skævt, mister de troværdighed.

• Få lavet gode planer for implementeringen.

I mindre virksomheder ville man jo ikke nødvendigvis have mulighed for at benytte konsulenter etc. Hvad ville du råde dem til?

Der findes værktøjer man kan bruge, som f.eks. Institut for Menneskerettigheders ”Human Rights Indicators for Business” og Global Compacts self-assessment tool, og dem ville jeg blive gode venner med, så jeg kunne få styr på og prioritere de forskellige rettigheder.

Man er også nødt til at kende sin virksomheds nøgleforretningsprocesser, så man kan koble principperne med forretningen, og desuden kigge på hvilke processer og politikker man allerede har. Det er et komplekst område, og det kræver at man er klar til at arbejde langsigtet med initiativerne

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

27.03.2024BSR

Sponseret

Demystifying Social KPIs under CSRD: Six Recommendations for Business

18.03.2024BSR

Sponseret

RISE: A Reflection on Women’s Advancement Beyond Supervisory Roles in the Garment Industry

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus