Det skader karrieren at få børn
Danske forældre fortæller, at beslutningen om at stifte familie har negative konsekvenser for deres arbejdsliv og karriere. Det viser ny analyse fra Institut for Menneskerettigheder.
Manglende lønforhandling, ændrede arbejdsopgaver og i de værste tilfælde afskedigelse kan være resultatet, når fortæller sin arbejdsgiver, at der er et barn på vej. Sådan lyder konklusionen i Institut for Menneskerettigheders nye kortlægning af danske forældre og kommende forældres oplevelse af diskrimination i forbindelse med graviditet og barselsorlov.
På baggrund af analysen kommer Institut for Menneskerettigheder med tre anbefalinger til, hvordan ligestilling og menneskerettighederne kan sikres og fremmes i forbindelse med graviditet og barsel:
- Beskæftigelsesministeriet bør i en vejledning præcisere, at det under jobsamtalen ikke er tilladt at stille spørgsmål om graviditet og barselsorlov. Endvidere skal reglerne for indkaldelse til lønforhandlinger under barselsorlov også præciseres.
- Regeringen bør fremme en mere ligelig fordeling af barselsorlov mellem kvinder og mænd.
- Arbejdsmarkedets parter bør sikre en mere effektiv beskyttelse mod diskrimination i forbindelse med graviditet og barselsorlov samt fremme en mere ligelig fordeling af barselsorloven.
Læs også: Hjælp at hente til de svære menneskerettigheder
Undersøgelsens resultater
- Hver syvende er ved jobsamtaler blevet spurgt, om de er gravide eller har planer om at blive det på trods af at det er ulovligt.
- 10 % af de kvinder, der har været til jobsamtale, er sikre på eller har mistanke om, at de ikke fik jobbet på grund af graviditet.
- 6 % af de mænd, der har været til jobsamtale, bliver spurgt, om de har planer om at dele barsel med deres ægtefælle/partner.
- 18 % af kvinderne og 7 % af mændene oplever forringelser i deres arbejdsvilkår op til en barsel.
- 11 % af kvinderne og 7 % af mændene har oplevet negative reaktioner fra deres leder i forbindelse med en graviditet.
- 21 % af mændene har holdt mindre barsel, end de egentlig ville.
- 19 % mener ikke, at de har fået nok information fra deres arbejdsplads under barslen.
- 17 % af kvinderne er sikre på eller har mistanke om, at de ikke er blevet inviteret med til lønforhandlinger på grund af barslen.
Om undersøgelsen
Spørgeskemaundersøgelsen er foretaget af TNS Gallup i perioden 30. april til 17. maj 2015. I alt deltager 1.589 repræsentativt udvalgte kvinder og mænd i kortlægningen. Alle deltagere er blevet forældre i år 2008 eller senere, eller de venter barn.
Læs også: Ny handlingsplan om menneskerettigheder for dansk erhvervsliv