”Det skal gøre en forskel uden for regnskabet”

The 0-mission vil gøre det muligt for alle at deltage i udbygningen af vedvarende energi. På en måde der gør en ægte forskel.

Foto: 123rf.com

22.11.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Når virksomheder vil reducere deres klimaaftryk, er noget af det første, de gør at se på den energi, de køber og bruger. F.eks. elektricitet – hvor forbruget forventes at vokse i takt med at flere ting kommer til at køre på el. Som f.eks. biler. 

”Hvis man er en stor virksomhed, kan man ringe til udvikler og få anlagt sin egen vind eller solpark og på den måde reducere udledningerne fra sit elforbrug. Men den adgang har man ikke, hvis man er en lidt mindre virksomhed. Vi ønsker at hjælpe alle med at accelerere den grønne omstilling. Vi synes, det skal være sindssygt nemt at gøre en forskel - og det er det vi er her for. Helt kort,” siger Anna Riis Hedegaard, CEO i virksomheden The 0-Mission. 

Det ligner en idé, med et solidt markedspotentiale. For langt over 90 procent af alle virksomheder i Danmark og Europa er SMV’er. 

Ny kapacitet og nul statsstøtte

”Vi tænker, at det skal være nemt. Så vi har lavet en abonnementsmodel, som det ikke er meget sværere at komme ud af end et Netflix-abonnement,” siger Anna Riis Hedegaard. 

Efter mange år som klimarådgiver i politik og som klima-attache på den danske ambassade i Beijing, startede Anna Riis Hedegaard sammen med Thomas Granhof The 0-Mission i 2022.. Foto: The 0-MIssion

”Og så garanterer vi, at en aftale med The 0-Mission gør en forskel ude i virkeligheden. For det er ikke særligt svært at købe nogle billige certifikater af et givet elselskab, og så kan man sætte et kryds i sit bæredygtighedsregnskab. Men det er langt fra sikkert, at det er med til at skubbe på den grønne omstilling,” tilføjer hun. 

For at undgå dette, bygger de aftaler Anna Riis Hedegaard og hendes kollegaer indgår på i hvert fald to principper: altid at tilføre ny kapacitet i energiproduktionen og aldrig statsstøtte. 

Indtil for ganske få år siden var næsten alle anlæg til produktion af grøn strøm støttet af stater. Så der er i dag en stor produktion af strøm, som stammer fra en masse vindmølle-, solcelleparker og norske vandkraftværker, der er betalt af skatteborgerne for længe siden. Hver kilowatttime produceret, udløser et certifikat, producenten kan sælge. Det har ført til et europæisk certifikat-marked med ret lave priser. 

”Men vi vil ikke sælge noget, som allerede er betalt af nogle andre. Vi skal bidrage til at opføre nye parker betalt af nogle virksomheder, som vil gøre en reel forskel. Og når man betaler for det, synes vi også vi kan “prale” med det. Men vi synes, det er noget mere tvivlsomt, om man kan prale med at have betalt en meget lav pris for noget, der egentlig er betalt af os alle sammen,” siger Anna Riis Hedegaard.

Gode råd til at gøre det ordentligt

The 0-Mission, som til nytår kan fejre toårs fødselsdag, servicerer på den baggrund den første park opført af BeGreen og har fået tilkendegivelser fra andre, der gerne vil bygge parker ud fra The 0-Missions model. De oplever tilsvarende, at der er appetit på at købe strøm efter deres model. 

”Dels er der er virksomhedsledere med et reelt ønske om at gøre det ordentligt, og så fylder det også i vores dialog med potentielle kunder, at der ude i CSR-afdelingerne er rigtig mange, hvor det at gøre en forskel er hele deres raison d'etre. Så, de gider ikke sidde og sætte hakker i regnskabet, de presser på for at skabe forandring i virkeligheden,” fortæller Anna Riis Hedegaard.

Sådan finansieres udbygningen af vedvarende energi

Lige gyldigt hvor og hvordan man køber strøm fra vedvarende energikilder, så er det man reelt køber certifikater, der garanterer, at der bliver produceret strøm med f.eks. sol, vind eller vand, i samme mængde som den strøm du køber. 

Undtagelsen er, hvis man har etablerer energiproduktion på egen matrikel, som kun indgår i ens eget lokale forsyningsnetværk. 

Etableringen af anlæg til produktion af vedvarende energi blev de første mange år primært finansieret af stater. I Danmark var der f.eks. to statsstøtte-modeller: En, hvor staten i ca. 12 år garanterede en udvikler af sol- eller vindparker en fast pris, for al den strøm de producerede, og en, hvor staten betalte et fast tillæg pr kilowatttime, som betaling for at udvikleren var den, der løb risikoen ved at investere. 

For få år siden begyndte man at se private power purchasing agreements (PPA). De er typisk mellem en stor virksomhed og en park-udvikler. Her vil en virksomhed typisk garantere ejeren af parken en fast elpris over f.eks. 5-10 år, hvilket udligner meget af en risiko, der er forbundet med at finansiere opførslen af en ny park.

Aftaler, der puljer mindre virksomheders indkøb af energi fra vedvarende kilder kan være  baseret på enten fastpris- eller pristillægsmodellen. Hos The 0-Mission arbejder man med en pristillægsmodel. 

Så Anna Riis Hedegaard har to helt centrale råd til virksomheder, der arbejder med at reducere deres klimaaftryk gennem køb af strøm fra vind eller sol.

  1. Man skal aldrig at købe noget, der er eller har været støttet af en stat. For det tilfører ikke ny kapacitet.
  2. Vær sikker på at ambitioner matcher økonomien. Lad være med at opstille så ambitiøse mål, at den eneste måde man kan nå dem på, er ved at købe billige løsninger, der ikke rigtig gør en forskel. Gå hellere efter at gøre en reel forskel med de midler, der er til rådighed, også selvom det tager lidt længere at nå målene.

Mere end energi: biodiversitet og lokal accept

Det er ganske få år siden, staten trak sig ud af finansieringen af vedvarende energi og overlod pladsen til private aktører. Men i dag er virksomheder i højere grad dem, der finansierer den grønne omstilling. 

Med det følger også, at når det er tilfældet, så har man som virksomhed også mulighed for at stille krav. 

Hos 0-Mission betyder det, at man i produktet også bygger ind, at det, som kunderne køber, forbedrer biodiversitet i området, ser på grundvandsbeskyttelse og arbejder med gode relationer til naboerne. 

”Biodiversitetskrisen er desværre en mindst lige så stor krise som klimakrisen, så derfor bør man, når man anvender arealer til energiproduktion, tænke ind, at det også skal påvirke biodiversitet positivt. Ellers har vi ikke arealer nok i denne her verden, til at løse de store økologiske kriser vi står overfor. Og lokal opbakning? Jamen, hvis man ikke er god til at skabe den, så bliver det en stopklods for udvikling,” afslutter Anna Riis Hedegaard. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

Vejen til nul: køb og salg af energi

For at komme i nul skal al energiforsyning komme fra vedvarende kilder. Hvordan sørger man for, at køb af energi sker med troværdige produkter?

Relateret indhold

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

02.05.2024CSR.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

29.04.2024Solar Danmark A/S

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

29.04.2024Food Nation

Sponseret

Recap from Global Food Talk: “Securing reliable and sustainable food systems through innovation and creativity”

Jobmarked

Se alle

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding